Kookboeken Vette hap

100% Italië bitterballen uit het Bourgondische bitterballenboek

Vorige week vertelde ik je al dat zelf bitterballen (en kroketten) maken al heel lang op mijn foodie-list stond, maar het ze echt zelf maken er maar niet van kwam… Inmiddels heb ik ze zelf, aan de hand van een van de vele recepten die in het bourgondische bitterballenboek van Bitterballenkoningin Ilona staan gemaakt!

Met 30 verschillende recepten die in het bitterballenboek staan is er voldoende keuze, denk bijvoorbeeld aan de bekende rundvlees bitterbal, een nachos bitterbal, met mango/kip en feta, een tuna melt bitterbal of een Italiaanse bitterbal met heerlijke mozzarella, parmezaanse kaas en verse basilicum.

Bitterballenboek

Die laatste bitterbal was meteen de bitterbal die ik als eerste wil gaan proberen, ik ben namelijk dol op kaas en basilicum. Dat wordt smullen! En vandaag mag ik dit heerlijke recept met je delen! Hoe leuk is dat?

Bitterballen maken is niet moeilijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen

Je zou natuurlijk de bitterballen direct na het maken kunnen frituren, maar ik kan je aanraden om ze eerder op de dag of een dag eerder te maken en ze vervolgens in te vriezen. Niet alleen zul je dan een mooier gebakken bitterbal krijgen, maar het is ook nog eens heel praktisch. Zodra je trek hebt in bitterballen of een feestje geeft waar je met een schaal zelf gemaakte bitterballen rond te gaan, hoef je alleen de bitterballen uit de vriezer te halen en het frituur feestje kan beginnen! Geloof mij, met de bitterballen recepten uit dit boek steel je de show!

Terug naar de Italiaanse bitterbal met heerlijke mozzarella, Parmezaanse kaas en verse basilicum. Met het recept kun je zo 40 tot 60 bitterballen maken (afhankelijk hoe groot je ze maakt). Ideaal voor tijdens een feestje waar ze er snel door heen gaan, maar wellicht iets te veel voor in je eentje. Gelukkig kun je de bitterballen dan ook gewoon lekker in de vriezer bewaren. Ideaal!

Ben je benieuwd naar de andere heerlijke recepten die in het het Bourgondische bitterballenboek staan? Ga dan snel naar de site van Ilona of bestel het boek gemakkelijk via bol.com.


Wat heb je nodig

  • Salpicon (de vulling):
  • 500 gram gepelde tomaten uit blik of tomaten passata

  • 150 gram boter

  • 20 gram tomatenpuree (uit zo’n klein blikje of uit een tube)

  • 190 gram bloem

  • 200 gram Parmezaanse kaas, geraspt

  • 200 gram burrata kaas of mozzarela, in blokjes

  • 20 gram verse basilicum, in fijne reepjes gesneden

  • 20 gram balsamicoazijn

  • Portioneren, rollen en paneren:
  • Bloem

  • Eiwit

  • Paneermeel

Hoe maak je zelf 100% Italië bitterballen

Salpicon, de vulling:

Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan. Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer fijn en zeef het door een fijne zeef om de zaadjes te verwijderen.

Smelt de boter in een pan. Voeg de tomatenpuree (die dikke puree, dus niet de tomatensaus) toe en laat deze zachtjes verwarmen in de boter, zodat de zuurheid verdwijnt. Voeg vervolgens in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.

Voeg de tomatensaus in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Meng het goed door elkaar, zodat het warm is en haal vervolgens de pan van het vuur om 1 minuutje af te laten koelen.

Meng de blokjes burrata of mozzarela, de geraspte Parmezaanse kaas, balsamicoazijn en de basilicumreepjes goed met een rubberen spatel door de iets afgekoelde salpicon.

Proef nu en voeg naar smaak nog peper en zout toe. De salpicon mag best iets sterker smaken, eenmaal gefrituurd zwakt de smaak nog wat af. Wees echter voorzichtig met het zout, de Parmazaanse kaas is ook al zout.

Giet de salpicon over in een ovenschaal en laat afgedekt met vershoudfolie opstijven in de koelkast, het liefst een hele nacht en anders een uurtje in de vriezer.

Portioneren, rollen en paneren:

Zet voor je gaat beginnen alle benodigde materialen klaar. Zorg ook voor een kraan en handdoek in de buurt, om je handen tussendoor te kunnen wassen en afdrogen.

Weeg voor dit recept ongeveer 50 gram bloem, 200 gram eiwit en 175 gram paneermeel klaar. dit zou voldoende moeten zijn om de bitterballen een dubbele parneer laag (voor meer bite) te kunnen geven.

Portioneer de salpicon in porties van ongeveer 15 tot 18 gram. Om de bitterballen gelijkmatig warm en gaar te laten worden tijdens het frituren, is het belangrijk dat de porties ongeveer even groot zijn.

Rol de porties mooi rond tussen je handen. Let er bij het rollen op dat er zo min mogelijk ‘scheurtjes’ in de de balletjes komen. Elk scheurtje aan de buitenkant van de vulling vergroot de kans op klappen tijdens het frituren. Ook stukjes vulling die uitsteken zijn niet gunstig.

Paneer de balletjes door ze achtereenvolgens door een dun laagje bloem, los geklopt eiwit en paneermeel te halen. haal ze vervolgens nóg een keer door het eiwit en het paneermeel. Hierdoor krijgt je bitterbal een extra krokante korst.

Gebruik bij grote hoeveelheden een grotere (bak)plaat. Paneer de balletjes met bloem en paneermeel door de gehele plaat te bewegen en zo de balletjes gelijkmatig te voorzien met een laagje bloem of paneermeel, zonder elk balletje afzonderlijk te hoeven rollen.

Frituren!

Frituur de 100% Italë bitterballen 4 minuten op 170 graden.
Belangrijk is wel dat je niet te veel bitterballen tegelijkertijd frituurt. Het vet koelt dan te veel af. Zelf gebruik ik een frituurpan met 3 liter inhoud en bak er maximaal 10 tot 12 tegelijkertijd.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Het Bourgondische bitterballenboek, Ilona de Wit. (ISBN 978942723857) is in eigen beheer uitgegeven en voor € 22,50 te koop bij bol.com en op de site van Ilona.

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.