A Foodie Christmas!

Wat gaat het jaar toch snel voorbij! Zo aan het einde van het jaar is het altijd een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Voor mij was 2018 wederom een tikkeltje raar en wisselend jaar met een hoop nieuwe leuke herinneringen. Ik neem jullie vandaag in een foodie vlucht mee door mijn 2018!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen waarom 2018 een raar en wisselend jaar was: de Lyme.. Ik heb de ziekte inmiddels 17 jaar. Waar ik de voorgaande jaren nog wel eens een zo genoemde “Lyme Time” schreef en ik je vertelde over mijn ziekte en welke invloed dit op mijn leven heeft, heb ik er dit jaar bewust voor gekozen om op de blog wat minder over mijn Lyme te schrijven. Al liet ik wel soms via Instagram stories dingen uit mijn leven met Lyme zien, want het hoort (voor nu) eenmaal bij mijn leven.  Ik wilde je vooral laten zien dat je óók  wanneer je Lyme hebt, je van de mooie dingen in t leven kunt genieten. Natuurlijk gaat dat helaas misschien niet zo vaak als je zou willen, maar mijn geheim is om juist van de momenten dat het wel kan juist extra er van te genieten, zodat je wanneer het weer wat minder goed gaat je aan de leuke herinneringen kunt terug denken.Lyme

Medicijnen

In 2018 ging het gelukkig steeds wat beter met mijn gezondheid. Bijna elke maand maak ik stapjes vooruit, soms zelfs grote sprongen vooruit en soms moest ik een paar stapjes terug doen. De krukken had ik steeds minder nodig en de rolstoel staat het afgelopen half jaar vooral stof te happen in de hoek van de berging. Daarom stelde mijn Lyme arts tijdens een van onze controlegesprekken voor om een proef-stop te maken. Ruim 23 maanden aan de antibiotica doet natuurlijk wel wat met je lichaam en gezondheid. Die stop duurt nu inmiddels al ruim drie maanden. Waar het in de eerste twee maanden eigenlijk wel redelijk stabiel leek te gaan, begon het langzaamaan toch wel weer wat minder goed te gaan. Daarom besloot mijn Lyme arts eind november dat ik opnieuw aan de antibiotica mocht gaan, deze keer een antibioticum welke ik nog niet eerder had gekregen.

Aangezien ik in December samen met mijn vriendin een weekje op vakantie naar Londen zou gaan, besloten we dat het misschien verstandiger zou zijn om na Londen pas met de nieuwe antibiotica te beginnen.  Dit omdat je bij de start van een nieuwe antibioticum soms nog wel eens last van bijwerkingen en werkingen van de medicijnen waardoor je wel eens een zogenoemde herxheimer reactie kunt krijgen. En uit ervaring weet ik dat zo’n herxheimer alles behalve fijn is en je dan toch niet helemaal kunt genieten van een vakantie.

Londen

Op vakantie gaan naar een van de grootste Europese steden, waar je echt op elke hoek van de straat een overload aan prikkels vind, kan dat wel met Lyme? Dat verschilt denk ik per patiënt. Als ik naar mijzelf kijk kan het, maar met de nodige aanpassingen… Zo besloten wij om zeven dagen naar Londen te gaan, zodat we gewoon rustig de tijd konden nemen om dingen te doen en te bezoeken. We boekten een hostel in Greenwich, een rustige wijk net buiten het centrum van Londen. Ook liep ik “bewapend” met krukken en oordopjes in de tas rond door de stad. Hierdoor kon ik wanneer mijn knieën het begaven gewoon snel naar de krukken grijpen. En in de metro met een grote overload aan prikkels van de drukte en het lawaai, kon ik rustig mijn oordopjes in doen.

Londen is verder echt een geweldige stad! Er is altijd wat te zien, doen, te beleven en te proeven, zeker wanneer je een foodie bent! Maar daar zal ik binnenkort wel wat meer over vertellen in het artikel met de leukste hotspots van Londen waar wij geweest zijn.

Nieuwe recepten en leuke ervaringen..

2018 was voor mij ook het jaar waarin ik helaas niet zo veel nieuwe recepten heb kunnen delen als ik graag zou willen. Gebrek aan concentratie en energie om de keuken in te duiken en wat problemen met op de juiste woorden komen en dit “op papier” om te zetten in recepten gingen helaas net iets te vaak samen hand in hand. Wel heb ik toffe dingen mogen doen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de uitnodiging om mee te gaan op foodietour door de stad waar ik mijn roots heb liggen, dat was echt heel tof!  Of bijvoorbeeld de workshop “koken met drop” die ik mocht volgen. (ja, je kunt echt koken met drop.) Het leukste aan deze meetings is misschien wel dat je de collega foodbloggers weer eens tegenkomt. En het is altijd leuk om samen met andere foodies bij te praten, samen een dagje op pad te zijn of om samen lekker te koken of bakken.

De “enge” 30

2018 was voor mij ook het jaar waarin ik afscheid nam van de twintig in mijn leeftijd. Vanaf oktober dit jaar mag ik mij namelijk dertiger noemen. Ik weet het, de dertig is een mooie leeftijd. Je zit midden in je leven en bent meestal bezig met wat moois op te bouwen. Maar voor mij voelt het nogal “pijnlijk”. Terwijl je je leeftijdsgenoten hun studie ziet afronden, aan hun eerste echte job ziet beginnen, soms trouwen of hun eerste kindje ziet krijgen, voelt het voor mij nogal als stil zitten. Niet omdat ik dat wil, maar omdat het niet anders kan. En dat is soms nog wel aardig confronterend kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Natuurlijk er gebeuren genoeg leuk dingen, heb ik leuke vrienden en werk ik in alle rust aan deze foodblog. Maar wat kijk ik uit om in de toekomst weer eens aan een echte baan te kunnen beginnen! Voor nu is het eenmaal niet anders, langzaamaan maak ik stappen vooruit en die ene dag waarop ik weer aan een nieuwe uitdaging begin komt met de dag dichterbij!

Op naar 2019

Het nieuwe jaar gaat vast en zeker weer een mooi jaar worden! Ik heb nu al een aantal toffe plannen voor de blog. Zo wil ik mijn werkwijze voor de blog veranderen waardoor ik hopelijk wat regelmatiger een nieuw recept of een toffe hotspot met jullie kan delen. En ook heb ik al een hele lijst met leuke ideeën voor nieuwe recepten! Hopelijk wordt 2019 het jaar waarin ik weer mooie stappen en sprongen kan gaan maken en er een hoop nieuwe leuke herinneringen met vrienden en familie bij gaan komen. 2019 het jaar waarin ik mijzelf de gelukkigste jongen ter wereld mag noemen, omdat ik het leukste en knapste meisje dat je maar kunt vinden al weer 5 jaar mijn vriendin mag noemen. Als ik voor iemand hele grote bewondering heb dan is het wel voor haar. Ik kan je namelijk vertellen dat het niet altijd even makkelijk is om een vriend te hebben die chronische Lyme heeft. Je moet net even iets vaker rekening houden met dingen waar je normaal niet zo snel bij stil staat. Ik noem mijzelf dan ook de grootste bofkont wanneer ze me op mijn slechtste dagen weer een grote grijns op mijn gezicht weet te toveren.

Recept voor een Battenberg cake

En tot slot wil ik jullie, lezers van mijn blog, bedanken! 2018 was het jaar waarin mijn blog dankzij jullie zowel op social media als de site gegroeid is! Zonder jullie zou deze foodblog niets meer zijn dan een persoonlijk receptenboek met een serieuze noot. Ik wil jullie bij deze dan ook een foodie Christmas en alvast een gezond en gelukkig 2019 toe wensen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anne-Marie 25 december 2018 at 22:27

    Leuk om te lezen. En leuk om je weer een aantal keer ontmoet te hebben dit jaar. Op een mooi en gezond 2019!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.