Zoet bakken

Aardbei Rabarber plaatcake

Aardbei Rabarber plaatcake

Vroeger toen ik nog een kleine foodie was, ging ik regelmatig met mijn moeder mee naar de Haagse Markt. En in de maanden in aanloop naar de zomer haalde we dan nog wel eens Rabarber, een van de groentes (die als ik wanneer je het goed klaar maakt) als kind al erg lekker vond. Gek genoeg had ik het zelf nog nooit klaar gemaakt en al ruim 20 jaar niet meer gegeten, daar moest maar eens verandering in komen!

#swiepswoepswap

Laat ik deze maand nu voor het eerst meedoen aan de swiepswoepswap. Ik hoor nu al mensen denken: “de swiepsapwat?”. Het idee: zowel bekende als onbekende foodbloggers worden aan elkaar gekoppeld, kiezen een recept van de andere foodie en geven er een eigen draai aan. Zo werd ik gekoppeld aan Renate van food love life being. Nadat ik even had rondgekeken op haar site, koos ik voor één van haar familie recepten; Oma’s pruimenplaatcake.

Aardbei Rabarber plaatcake

Het mooie aan vele familie recepten, is dat die recepten soms al generaties worden doorgegeven en wellicht ook steeds verder worden verbeterd. Daarom heb ik bewust gekozen om het basis recept zo veel mogelijk intact te houden. In plaats van pruimen heb ik voor een combinatie van rabarber en aardbeien gekozen, waardoor het meteen een andere plaatcake werd.

Oké, genoeg verteld
On your marks, get ready, set, bake!

Aardbei-Rabarber plaatcake

Wat heb je nodig

  • De bodem:
  • 200 gram boter op kamertemperatuur

  • 150 gram suiker

  • 1 eetlepel vanillesuiker

  • 3 eieren

  • 400 gram bloem

  • 1 zakje bakpoeder

  • De vulling:
  • 400 gram aardbeien

  • 300 gram rabarber (liefst rode)

  • 25 gram custard poeder

  • 100 gram kristalsuiker

  • 1 eetlepel citroensap

  • Het kruimeldeeg:
  • 200 gram bloem

  • 160 gram suiker

  • 125 gram koude boter

  • 1/2 theelepel kaneel

Hoe maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakvorm van circa 25x35cm met bakpapier. Maar je kun ook een iets grotere -of kleinere bakvorm is natuurlijk gebruiken.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf
  • Mix de boter, suiker, eetlepel vanillesuiker en de eidooiers met een deeghaak tot een mooi beslag. Voeg vervolgens bloem en het bakpoeder erbij en mix dit tot een kruimelig deeg. Als laatste mix je de eiwitten erdoorheen, dit doe je ook met de deeghaken, zodat je een mooi samenhangend deeg krijgt. En doe het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem.
  • Maak de rabarber schoon en snijd de aardbei en rabarber in blokjes. En meng de custard, suiker, en de citroensap erdoor. Verdeel dit over het deeg in de bakvorm.
  • Voor de kruimel laag: Doe bloem en de suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de boter blokjes toe en meng het een beetje door elkaar. Kneed het met je handen tot je een kruimeldeeg hebt. Doe dit niet te lang, door de warmte van je handen smelt de boter, waardoor je een vast deeg krijgt en dat wil je niet.
  • Verkruimel het het deeg over het aardbei en rabarber mengsel. Probeer hierbij genoeg grove stukken te behouden die lekker krokant gaan bakken. En bak de cake nu in ongeveer 45 tot 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Bewaar dit recept op Pinterest

Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.