Zoet

Cheesecake, met Karamel, Zeezout & Tony’s Chocolonely

Het is weer tijd voor een nieuw cheesecake recept. Deze keer een “Cheesecake, met Karamel Zeezout & Chocolade!” Deze cheesecake is ongelooflijk lekker! Zo lekker dat je moet oppassen dat je de taart niet in één keer helemaal wilt opeten. De afwisseling van de vanille en de chocolade vulling maakt de cheesecake heerlijk romig en vol van smaak.

Voor de karamel- zeezout saus kun je natuurlijk kant en klare saus gebruiken, maar je eigen karamelsaus maken is natuurlijk veel lekkerder en leuker. En het is ook nog eens vrij eenvoudig zelf te maken, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig. Het recept welke ik voor deze cheesecake gebruik is waarschijnlijk wat veel, maar wat je over houd is natuurlijk ook erg lekker bij pannenkoeken of pancakes . 😉 Vaak worden er bastognekoeken gebruikt als bodem voor een cheesecake, maar die vind ik bij deze taart veel te overheersend van smaak. Daarom heb ik voor deze cheesecake gekozen voor digestive koekjes. Ow ja, als laatste de chocolade. Ik heb gekozen voor een karamel zeezout chocolade. Natuurlijk maakt het niet uit van welk merk je deze gebruikt. Zelf kies ik vrijwel altijd voor chocolade van Tony’s Chocolonely, zodat ik zeker weet dat ook de cacaoboeren er plezier aan hebben. 😉

Wat heb je nodig:

  • Voor de cheesecake:
  • 180 gram karamel zeezout chocolade (bijvoorbeeld die van Tony’s chocolonely)

  • 275 gram kristalsuiker

  • 200 gram digestive koekjes

  • 120 gram gesmolten boter

  • 400 gram roomkaas

  • 125 gram zure room

  • 4 eieren

  • 8 gram vanillesuiker

  • Karamelsaus:
  • 200 gram kristalsuiker

  • 100 ml water

  • 90 gram roomboter

  • 125 ml slagroom (niet geklopt)

  • 1/2 theelepel zout

  • Klein beetje zee-zout voor over de taart

  • Extra nodig:
  • Bakvorm van 20 cm voor een lage of 18 cm voor een hogere cheesecake

Cheesecake

Hoe maak je de cheesecake:

De bodem:

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen een beetje in.
Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier de boter in. Haal het pannetje van het vuur en meng de fijn gemalen koekjes door de boter tot het goed gemengd is. Druk het stevig aan met de bolle kant van een eetlepel en zet het afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden.

De vulling:

Smelt 1/3 deel van de chocolade au bain marie en laat het buiten de koelkast afkoelen. Klop de roomkaas, suiker en vanille suiker romig. Voeg tot slot de zure room en de eieren toe en klop dit goed door. Schep 1/3 deel van het roomkaarsmengsel bij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng dit goed door elkaar.

Haal de bakvorm met de bodem uit de koelkast en giet hier vervolgens afwisselend het vanille roomkaarsmengsel en het chocolademengsel overheen. Tik met de bakvorm nog een aantal keer flink hard op het aanrecht, zodat de luchtbubbels eruit gaan.

Bakken:

Bak de cheesecake in 50 minuten gaar. Zet de oven hierna uit, laat de deur op een kiertje staan en laat de cheesecake nog minimaal één uur in de oven staan om geleidelijk af te koelen. Laat de taart hierna verder tot kamertemperatuur afkoelen. Op deze manier is de kans kleiner dat de taart scheurt, natuurlijk proef je daar niets van maar het oog wil natuurlijk ook wat. 😉

Zet de taart vervolgens minstens twee uur afgedekt in de koelkast.

Karamelsaus:

Terwijl de cheesecake in de oven staat kun je ondertussen de karamelsaus volgens dit recept maken. Zodra de cheesecake goed is afgekoeld verdeel je de zelf gemaakte karamelsaus gelijkmatig over de taart. En bestrooi de taart met een klein beetje zeezout zodat je een echte karamel-zeezout saus krijgt. Tot slot hak je de overige chocolade in stukjes en verdeel deze in het midden van de taart. En daarna is het genieten geblazen!

Maar wees gewaarschuwd!
Deze taart is zo lekker waardoor je als je niet uitkijkt je de hele taart in één dag wil opeten.. 😉

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!

6 Comments

  • Reply Saskia 19 maart 2017 at 11:36

    Oh lekker. Ik watertand even verder…

  • Reply Lianne 28 april 2017 at 00:26

    Oh dat ziet er heerlijk uit! Wat heb je die afbeelding met de verschillende ingrediënten erop ook leuk gemaakt. Super creatief!

  • Reply Gemmy 1 mei 2017 at 07:42

    Dit weekend deze taart gemaakt voor de 35e verjaardag van mijn vriend! Helemaal geweldig, super omschrijving van het recept. Ik ben geen keukenprinses maar zelfs ik kon hem fantastisch maken! Karamelsaus was overigens ook echt een feest! Gewoon de stapjes braaf volgen. Dankjewel voor het recept.

    • Reply Andreas 1 mei 2017 at 17:33

      Wat leuk om te horen, dank je wel!!

  • Reply Angela 14 december 2023 at 15:30

    Ik heb deze taart al zo vaak gemaakt en het is echt mijn lievelings geworden! Zalig!

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.