Zoet bakken

Créme koekjes

Vorig jaar plaatste ik op Instagram een foto van de paas- en kerstkoekjes: de welbekende créme koekjes die iedereen waarschijnlijk wel eens heeft gezien of gegeten ronde de feestdagen. Maar ik kwam er dus achter dat ik het recept nog helemaal niet gedeeld had.. Deze koekjes kun je dus ook heel eenvoudig zelf thuis maken.

Als basis maakte ik kleine ronde sprits koekjes. Om de vanille crème 1 op 1 na te maken was wat lastiger, want hoe maak je dat nu? Mijn versie van de vanille crème is dan ook niet helemaal het zelfde als die van de koekjes die je in de supermarkt ziet liggen. Maar lekker vonden wij het wel!

Oké, genoeg verteld
On your marks, get ready, set, bake!

Créme koekjes

Wat heb je nodig

  • Spritsen:
  • 1/2 losgeklopt ei

  • 190 gram zachte roomboter (zorg dat deze op kamer temperatuur is)

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • Snufje zout

  • 8 gram vanillesuiker

  • 125 gram gezeefde patentbloem

  • 125 gram gezeefde Zeeuwse bloem (je zou hier ook gewoon patentbloem voor kunnen gebruiken)

  • Botercréme:
  • 200 gram poedersuiker

  • 2,5 eetlepel melk

  • Een halve theelepel vanille-extract

  • 2 à 3 eetlepel (gesmolten) kokosolie (of gebruik een beetje zachte boter, maar dan zal de crème een beetje zachtblijven)

Hoe maak je het

  • Spritsen:
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier.
  • Kneed het ei, de roomboter, basterdsuiker, zout en vanillesuiker door elkaar op een schoon werkblad. Doe hierna de bloem erbij en wrijf het tussen je handen tot het een mooi geheel wordt. Dit zou je eventueel ook met een keuken machine kunnen doen.
  • Leg het deeg op je werkblad en wrijf nu met de onderkant van je hand het deeg heen en weer tot dat het deeg helemaal wit wordt. Hierdoor zul je uit eindelijk een mooier deeg krijgen.
  • Doe het deeg vervolgens in een spuitzak en spuit in een spiraalvorm kleine rondjes van ongeveer 4 cm op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten, zodra de randen goudbruin kleuren zijn de koekjes klaar en laat ze vervolgens goed afkoelen voordat je de crème op de koekjes gaat spuiten.
  • Botercréme:
  • Maak ondertussen de botercrème. Meng in een kom de poedersuiker met de melk en het vanille-extract tot een glad mengsel. En tot slot meng je de (gesmolten) kokosolie toe, roer dit goed tot slot goed door elkaar tot je een gladde, maar stevige crème hebt.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit nu kleine rondjes op de sprits koekjes.
  • Versier de koekjes vervolgens met wat sprinkles of andere leuke decoratie naar keuze. Zo kun je de koekjes met suiker decoratie in de vorm van leuke schaapjes versieren, deze versiering kun je tegenwoordig in veel (online) winkels kopen.

Laat de lente maar komen!

Bewaar dit recept op Pinterest

Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

créme koekjes

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.