Lyme

Een goede dag met Lyme is als…

Foto: Een goede dag met Lyme is als

De laatste weken heb ik veel ideeën gehad voor nieuwe artikelen voor mijn blog, een daarvan was het omschrijven hoe een goede dag is wanneer je de ziekte van Lyme hebt. Wat houdt een goede dag eigenlijk in wanneer je de ziekte van Lyme hebt?  En wat kan je doen op zo’n dag? Berdien Renes van BY BIRD schreef er vorig jaar voor de Telegraaf een mooi artikel over. Hoe zij het wist te omschrijven is voor mij heel herkenbaar, daarom wil ik het vandaag graag met jullie wil delen. 😉


29 Juni 2015 Berdien Renes:


Een vriend vroeg mij laatst wat een goede dag met Lyme eigenlijk inhoudt. Hoe het voelt om opeens uit bed te kunnen en iets te ondernemen.
En wat je, als chronisch Lyme patiënt, eigenlijk kan doen op zo’n dag.

Mijn mondhoeken begonnen te krullen. Praten over goede dagen is als praten over een oude, intense liefde.
Zo tastbaar en toch soms zo ver weg.

Pure magie
De goede dagen zijn sporadisch als je chronische Lyme hebt. Ze komen vaak onverwacht en verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar ze zijn er soms wel. En ze zijn pure magie. Een goede dag met Lyme is alsof..

  • – je de loterij gewonnen hebt,
  • – je net ten huwelijk bent gevraagd,
  • – je een promotie op je werk hebt gekregen,
  • – je spontaan vijf kilo bent afgevallen,
  • – Robert ten Brink met de ‘All You Need is Love’ caravan én vakantieliefde voor de deur staat,
  • – Channing Tatum je een ontbijt op bed brengt (of voor mannen: Chantal Janzen een nachtje komt logeren),
  • – of wat het dan ook is waardoor jij een gat in de lucht springt.

Dat is een goede dag. Een onverwacht, gigantisch cadeau. Een verademing.

Hoofdrol

Het lopen door de Albert Heijn voelt alsof je op de catwalk van de Paris Fashion Week paradeert. Een stukje autorijden, na maandenlang in bed, voelt als het mogen meekijken in de cockpit van een vliegtuig. Zelf kunnen koken voelt alsof je de chef van de Librije bent. Een terrasje pakken voelt alsof je de allerhipste bent in de meest trendy club van Ibiza. Zelf naar de brievenbus lopen, voelt als de feestelijke finish van de New York Marathon.

Dat je tussen al deze James Bond-achtige activiteiten meerdere keren in bed moet liggen om de pijn onder controle te krijgen, doet niks af aan de prachtige film waar jij de hoofdrol in speelt.

Soms zijn er een aantal goede dagen en heel heel soms kan je dan elke dag iets meer. Zoals uit eten gaan met je partner. De vlinders gieren door je buik, het voelt weer als een eerste date. Naar een verjaardag kunnen voelt alsof je te gast bent op het feest van de Great Big Gabsy. En als je een paar dagen je provincie of zelfs het land uit kan, voelt dat alsof je een rondreis maakt door Australië en de wereld aan je voeten ligt.

Bikkelhard

Er is niks goeds aan Lyme, maar de goede dagen die er zijn tijdens chronische Lyme zijn hemels.
Magisch. Puur genot.

De klap daarna is bikkelhard. Gevangen in je slaapkamer. Vernietigend. Eenzaam. Scherp, rauw en mentaal soms moeilijk te dragen.
Maar als dan na een tijdje die goede dag er opeens is, voelt het weer even een filmset met ons chronisch Lyme patiënten in de hoofdrol.

Dat is een goede dag met Lyme. Saai klinken jouw dagen nu, hè?”

PS. Mocht Robert ten Brink dit lezen: mij maak je écht niet blij met een hereniging met een oude Griekse vakantieliefde. Spiros is in mijn herinneringen knapper dan in het echt. Een ontbijtje op bed van Channing Tatum daarentegen..”

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.