Dessert Kerst / Oud & Nieuw

Tiramisu met Baileys

Er zijn een aantal dingen waar je mij, midden in de nacht voor mag wakker maken. Een van die dingen is een goede tiramisu. En gelukkig is het vrij eenvoudig om zelf te maken, alleen moet je wel geduld hebben om het in de koelkast te laten opstijven. Door tiramisu gaat meestal een sterke drank zoals Amaretto. Maar je kan er ook gerust Irish Cream voor gebruiken. Zo heb ik Baileys met espresso crème gebruikt, maar kies gerust een andere likeur die je lekker vindt.

Voor dit tiramisu recept heb je trouwens 2 blaadjes gelatine nodig. Mocht je vegetarisch of vegan eten, dan kan je de gelatine vervangen door agar agar. En door een tiramisu gaan ook lange vingers. Deze kun je vrij eenvoudig zelf maken. Hoe je ze zelf kan bakken leg ik je in het recept uit, maar ja kan natuurlijk ook gerust lange vingers uit de supermarkt gebruiken.

Wil je er een extra feestelijk dessert op tafel zetten? Kies er dan bijvoorbeeld voor om de tiramisu in mooie glazen te maken. En maak het dan af met door een lange vinger nonchalant in het dessert te steken.


Wat heb je nodig

  • Lange vingers
  • Een pak lange vingers, of maak het zelf met de ingrediënten die hieronder staan

  • 2 eiwitten

  • 30 gram suiker

  • Snufje zout

  • 2 eidooiers

  • 30 gram suiker

  • 50 gram bloem

  • 10 gram maïzena

  • De vulling
  • 250 gram mascarpone

  • 125 ml slagroom

  • 2 blaadjes gelatine of gebruik wat agar agar

  • Twee espresso’s

  • 75 gram suiker

  • 3 eidooiers

  • Beetje Baileys naar wens

  • Cacaopoeder

  • Extra nodig
  • Ovenschaal of een mooi bord en/of glas

  • Klein zeefje voor de cacao

Hoe maak je de Tiramisu met Baileys

Lange vingers:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht stand).

Klop de eiwitten samen met 30 gram suiker en een snufje zout stijf in een vetvrije kom. In een andere kom klop je de eidooiers, met de andere 30 gram suiker op tot een lekker luchtig mengsel. Spatel dit rustig door de eiwitten. Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit rustig door het mengsel.

Schep het beslag in een spuitzak en spuit mooie banen, op een met bakpapier bedekte bakplaat. Let op dat je voldoende tussenruimte tussen de banen houdt. De lange vingers zullen tijdens het afbakken nog wat groter worden. Tot slot besprenkel je de lange vingers met wat suiker en bak ze in 10-12 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken op een rooster afkoelen.

Vulling

Klop het eigeel met de suiker tot een romige, schuimig massa ontstaat die lichtgeel van kleur is.

Doe wat koud water in een kommetje en wel hier de blaadjes gelatine in of verwerk de agar agar zoals aangegeven op de verpakking. Ondertussen verwarm je 50 milliliter van de slagroom in een pannetje. En hier voeg je de uitgeknepen gelatine aan toe, roer dit goed door elkaar en laat het afkoelen.

Zet een dubbele espresso laat dit met een scheutje Baileys afkoelen.

Klop in een andere kom de rest van de slagroom op samen en meng hier de mascarpone doorheen. Eventueel kun je hier nog een scheutje Baileys doorheen mengen. En tot slot spatel je hier de eidooiers met het suiker doorheen.

Dompel de lange vingers één voor één in het espressomengsel en verdeel ze over de bodem van de ovenschaal, of leg 3 of 4 lange vingers op een mooi bord. Bedek de lange vingers met een beetje van het mascarpone mengsel en herhaal nog 1 of 2 keer. Heb je nu nog wat lange vingers, koffie en wat van het mascarpone mengsel over? Dan kan je dit zoals hierboven beschreven in een mooi glas opbouwen, ziet er meteen feestelijk uit!

Laat de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. En bestuif de tiramisu vlak voor het serveren nog even met een mooie laag cacaopoeder.

Optie:
Met de kerst kun je bijvoorbeeld sterren in verschillende maten uitknippen. Deze kun je als een malletje gebruiken zodat je sterren van cacao kunt maken.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Tiramisu met Baileys

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.