Sinterklaas Zoet bakken

Speculaas-appeltaart

22 oktober 2016
Speculaas appeltaart

Het is guur weer aan het worden: deze week regende het veel en erg warm was het ook niet. Laatst heb ik al deze heerlijke mini appeltaartjes gemaakt, maar met dit weer vond ik het tijd om een herfstig recept te bakken. Bij de herfst denk ik aan warme kruiden zoals kaneel en speculaaskruiden. Daarom vond ik het tijd voor deze lekkere appeltaart, maar dan net iets anders: namelijk een herfstige speculaas appeltaart. In deze taart zitten niet alleen speculaaskruiden, maar ook stukjes speculaas. Zeker een aanrader als je zin hebt om iets te bakken terwijl het buiten regent!

Wat heb je nodig (voor 8 stukjes):

Voor de bodem: 

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei + 1 ei extra om te bestrijken
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepel speculaaskruiden
  • 80 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels paneermeel

 Voor de vulling:

  • 8 appels
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • Ongeveer 12 speculaasjes
  • 4 theelepels speculaaskruiden

Extra nodig:

  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Wat boter om de vorm in te smeren

1Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een springvorm met een vel bakpapier. Vet de randen van de springvorm goed in.

Meng de bloem met de suiker, de speculaaskruiden en het zout. Snijd de boter in blokjes en kneed het samen met het ei, het water en de bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in een stuk plasticfolie en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.

Schil de appels en snijd deze in mooie blokjes. Meng ze met de suiker, speculaaskruiden en de in stukjes gebroken speculaasjes in een kom en schep dit goed door elkaar .

Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap welke in de springvorm past en ongeveer 4 millimeter dik. Hou de rest van het deeg apart, dit gebruiken we later voor de stroken voor bovenop. Vet de springvorm in, bestuif het met een beetje bloem en bekleed de vorm met het deeg. Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met wat paneermeel.

Stort de appeltaartvulling in de springvorm en druk het appelmengsel een beetje stevig aan met een lepel.

Rol het taartdeeg dat je over hebt nog een keer uit en snijd het in mooie lange repen. Leg deze zoals op de foto hieronder kruislings over de appeltaart, bestrooi met wat amandel schaafsel en  bestrijk de bovenkant van het deeg  in met los geklopt ei.

Herfstige speculaas appeltaart

Schuif de taart in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 60 minuten bruin en gaar. Laat de taart vervolgens goed afkoelen.

Herfstige appeltaartVoor het serveren kan je de taart van te voren even kort in de oven opwarmen, maar ook koud is de taart gegarandeerd een succes! Vergeet tot slot niet een lekkere dot slagroom.

Misschien vind je dit ook leuk

1 reactie

  • Beantwoord loes kort 23 oktober 2016 at 15:39

    Ziet er heel lekker uit.

  • Laat een reactie achter