Zoet bakken

Jan Hagel koekjes

Tijd voor een typisch Nederlands koekje dat iedereen wel kent, het Jan Hagel koekje. Een heel oud simpel koekje dat al vanaf de achttiende eeuw wordt gebakken. Het is een rechthoekig bros koekje met kaneel en bedekt met een laagje parelsuiker en amandelschaafsel. Dit eenvoudige koekje is een van mijn favoriete koekjes om zelf te bakken en vandaag deel ik mijn recept met je.

Ondanks dat het een vrij standaard recept is, kun je er zelf nog een persoonlijke draai aan geven. Zo kies ik er altijd voor om nét wat meer kaneel aan het deeg toe te voegen, zodat je de kaneel goed proeft (houden wij van). Mocht je allergisch zijn voor amandelen, dan kun je ze natuurlijk weg laten. Wat mij ook lekker lijkt, vervang de geschaafde amandelen door geschaafde hazelnoten, misschien dat ik dat de volgende keer maar eens probeer. Het koekje maak je trouwens net wat anders dan andere koekjes. Je bakt namelijk een hele grote langwerpige koek, die je pas na het bakken in stukjes snijdt.

Oké, genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!

Jan Hagel koekjes

Baktijd

20

minuten
Oven temperatuur

175

graden

Wat heb je nodig

  • 140 gram boter (op kamertemperatuur)

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • Snufje zout

  • 1 (blij) geklutst ei, de helft voor  het deeg de andere helft voor bestrijken (op kamertemperatuur)

  • 200 gram Zeeuws bloem of anders patent bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 tot 2,5 theelepels kaneelpoeder (naar wens)

  • 40 tot 50 gram parelsuiker

  • 40 tot 50 gram amandelschaafsel

Hoe maak je het

  • Klop de boter met de basterdsuiker romig en voeg het kaneelpoeder, de bakpoeder, de helft van opgeklopte ei en het zout toe en meng dit goed door elkaar.
  • Voeg de bloem toe. Kneed alles tot een mooi deeg,  verpak het in een stukje folie en laat het minimaal 1 uur loungen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat alvast met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad tot een mooie lap uit tot het bijna net zo groot is als het bakpapier. Leg het deeg op de bakplaat en bestrijk het met ei.
  • Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad tot een mooie lap uit tot het bijna net zo groot is als het bakpapier. Leg het deeg op de bakplaat en bestrijk het met ei.
  • Tijd voor de topping! Bestrooi het deeg met het amandelschaafsel en de parelsuiker. En druk de topping tot slot heel licht aan met en deegroller, wanneer je deeg roller hier (net zoals bij mij) te groot voor is, kun je hier natuurlijk ook gewoon de achterkant van een lepel voor gebruiken.
  • Bak de grote koek nu in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Zodra de koek uit de oven komt, snijd je de koek direct in rechthoekjes van ongeveer 4 bij 7 centimeter. Wanneer je wilt dat alle koekjes mooi recht zijn, kun je de randjes er nog afsnijden. Dit zijn de ideale stukjes die je meteen kunt proeven (pas wel op ze zijn natuurlijk wel nog heet als ze uit de oven komen).
  • Zodra de koekjes zijn afgekoeld, kun je ze op pakken zonder dat ze in tien duizend stukjes breken.

Opmerkingen

  • De koekjes blijven zeker een weekje houdbaar in een afgesloten koektrommel, al zijn ze hier vaak al binnen twee dagen op..

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.