Hartig bakken

Kaas-uienbrood

10 juni 2017
kaas-uienbrood.jpg

Een van de recepten welke al lang op mijn baklijstje stond was een kaas-uienbrood. Meestal koop ik zo’n broodje bij mijn favoriete marktkraampje. Heerlijk om in een zomers zonnetje op een trapje op te eten, of thuis even op te piepen in de oven. Maar wist je dat dit broodje mega makkelijk is om zelf te maken? Het werd dus tijd voor een recept voor een lekkere kaas-uienbroodje.

Als basis gebruikte ik het recept van Rudolph van Veen, maar ik kon het niet laten om het recept een kleine twist te geven. Zo koos ik er voor om twee soorten kaas te gebruiken en een mix van drie soorten uien te gebruiken. Tot slot voegde ik oregano aan het deeg toe, omdat dit mij een lekkere combinatie leek. Dit kaas uienbroodje is als je het mij vraagt een echte weekendsnack!

Wat heb je nodig voor 3 personen:

  • 250 g patentbloem
  • 30 g boter
  • 0,5 tl honing
  • 6 g gedroogde gist
  • 132 ml handwarm water
  • 0,5 tl zout
  • 3 uien (rood, wit, sjalotje)
  • 150 g geraspte kaas (ik gebruikte een jong belegen en een oude kaas)
  • Handje gedroogde oregano

kaas-uienbrood.jpg
Hoe maak je een kaas-uienbrood:

Leg de bloem op een werkblad of in een grote mengkom en maak in het midden kuiltje. Hier doe je het handwarme water, de gist, de boter, de oregano en de honing bij. Meng dit goed door elkaar. Strooi vervolgens het zout over de rand van de bloem en kneed naar binnen toe tot je een lekker soepel deeg hebt. Rol hier vervolgens een bal van, bestrooi deze licht met wat bloem en leg het in een mengkom die je met een theedoek afdekt. Laat het deeg nu ongeveer een half uur rijzen.

Ondertussen gaan we verder met de uien. Snijd deze eerst door de helft en vervolgens in dunne ringen. Deze kan je eventueel in een koekenpan met een klontje boter opbakken, zodat je glazige uien voor over je broodje krijgt. Wanneer je hier niet voor kiest zul je een kaas uienbroodje krijgen waarvan de uien nog een kleine bite zullen hebben.

Verwarm de oven voor op 180 graden en haal het deeg weer te voorschijn.

Kneed het deeg nog kort liefdevol met de hand door en verdeel het in twee stukken. Bestrooi je werkblad of aardrecht met een beetje bloem en rol beide stukken deeg met een deegroller uit tot een mooi ovaal deeg. Leg het brooddeeg vervolgens op een stukje bakpapier. Bestrooi het eerst met een dun laagje geraspte kaas. Vervolgens verdeel je de uienringen hierover en maak je het af met nog een lekkere laag geraspte kaas.

Zodra de oven goed warm is, zet je het voor ongeveer 25 minuten in de oven totdat de kaas mooi goudbruin is en het brood goed gaar gebakken is.

Even goed laten afkoelen en smullen maar!

 

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter