Lyme

Lyme patiënte gaat wederom de strijd aan met zorgverzekeraar VGZ

Foto: Lyme patiënte gaat wederom de strijd aan met zorgverzekeraar VGZ

In Nederland zijn er duizenden mensen die de ziekte van Lyme hebben. Hierdoor hebben ze last van onder andere gewrichtspijn, zenuwpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen en extreme vermoeidheid. En dat heeft in veel gevallen heel veel impact  op het dagelijks leven.

Foto is gemaakt door: Lieuwe Terpstra

Foto is gemaakt door: Lieuwe Terpstra

Vandaag het verhaal van Marika
Marika is tweeëntwintig, studeert aan de Universiteit van Middelburg en heeft inmiddels al 15 jaar de ziekte van Lyme. Zeven jaar was ze toen ze een teek ontdekte, de teek werd zorgvuldig verwijderd  en ze moest de daarop volgende weken goed in de gaten houden of er een kring verscheen, maar dat gebeurde niet… Toch is ze toen geïnfecteerd met de Borrelia bacterie, ze kreeg de ziekte van Lyme. Marika deed veel toen ze nog op de middelbare school zat, zo speelde ze een instrument, deed ze aan paardrijden en speelde ze hockey. Helaas heeft deze nare ziekte er voor gezorgd dat deze hobby’s geleidelijk aan zijn weg gevallen. Het studeren lukt nog wel, maar dan wel op een vertraagde en dus minder intensieve wijze. Het laat maar weer eens zien hoeveel impact deze ziekte op je dagelijks leven kan hebben.

Inmiddels wordt Marika nu al zo’n drie jaar intensief behandeld door een dokter in België. De behandeling die zij ondergaat bestaat uit meerdere onderdelen, zo krijgt ze diverse soorten antibiotica, probiotica, vitamines en voedingssupplementen, ook moet ze heel goed op haar voeding letten. Sinds een jaar merkt Marika dat ze door deze behandeling langzaam weer vooruit gaat, zo krijgt ze beetje bij beetje energie terug en zwakken andere klachten wat af.

Dapper
Helaas wil haar zorgverzekeraar net zoals vele andere zorgverzekeraars deze behandeling niet vergoeden. De behandeling is namelijk niet volgens de Nederlandse richtlijnen. Maar de behandeling is voor Marika wél effectief en het zou vele andere wellicht ook kunnen helpen. Om te zorgen dat ze de behandeling kan voort zetten is Marika daarom de strijd met haar zorgverzekeraar aangegaan, ze spande een rechtszaak aan tegen haar zorgverzekeraar!

Na een lang en uniek traject, heeft Marika nu eindelijk de rechtszaak tegen de zorgverzekeraar gewonnen! De rechter heeft besloten dat de behandeling gewoon moet worden vergoed. En dat is natuurlijk heel goed nieuws voor haar én voor al die andere patiënten die in het buitenland behandeld worden. Maar het zou je waarschijnlijk niet verbazen, de zorgverzekeraar is het hier absoluut niet mee eens, die ziet de bui al hangen en is daarom in hoger beroep gegaan. En dat is een financiële veldslag, die Marika wanneer ze het in haar eentje moet betalen met zekerheid gaat verliezen. Maar met haar tegelijkertijd ook duizenden andere Lyme patiënten. Dat kán en wil ze niet laten gebeuren!

photo_2016-10-05_21-33-31Herkenning
Ik herken veel van het verhaal van Marika. Ook ik heb nu ongeveer 15 jaar de ziekte van Lyme. Ook ik kreeg het op jonge leeftijd en heb ik de afgelopen jaren van mijn grootste hobby’s tijdelijk afscheid moeten nemen. Zo heb ik de moeilijke keuze moeten maken om te stoppen met muziek maken, zit hardlopen er voorlopig niet meer in en lange stukken fietsen kan ik ook wel even vergeten.. Gelukkig lijkt mijn behandeling die ik bij het Nijmeegse Radboud ziekenhuis onderga voorzichtig aan een verbetering op te leveren. Maar dat is lang niet bij alle Lyme patiënten zo. Net zoals Marika zijn er vele mensen die helaas moeten uitwijken naar een dokter in het buitenland. Dit omdat ze niet verder geholpen kunnen worden door Nederlandse artsen. Maar een behandeling in het buitenland wordt helaas dus niet vergoed door de vele zorgverzekeraars. Waardoor Lyme patiënten zelf voor die hoge kosten op moeten draaien en dat vind ik toch wel gek.

Bizar!
En dat terwijl de zorgverzekeraars elk jaar veel winst maken. Zo verdient de top van zorgverzekeraars in veel gevallen abnormaal veel geld. Bijvoorbeeld de vicevoorzitter van ZilverenKruis Achmea,  hij krijgt 1,17 miljoen per jaar. En ook verdwijnt er van het premiegeld dat wij allemaal moeten betalen ruim 222 miljoen naar het ‘eigen vermogen’ van de zorgverzekeraar. Alle zorgverzekeraars samen hebben een reserve van meer dan 10 miljard. En dat allemaal betaald met premiegeld. Als je die cijfers ziet dan ga je jezelf toch wel afvragen waarom zorgverzekeraars zo moeilijk doen als het om de ziekte van Lyme gaat? Als je het mij vraagt deugt dat niet!

Help jij mee om er een eerlijk strijd van te maken?
En dat brengt mij weer terug bij de strijd die Marika tegen haar zorgverzekeraar voert. De zorgverzekeraar is dus in hoger beroep gegaan, waardoor de strijd dus nog wel even voort duurt. De uitkomst van het hoger beroep kan van grote invloed zijn op alle andere Lyme patiënten. Maar deze strijd kan Marika niet alleen aan, daar heeft ze jouw hulp bij nodig!

Daarom is ze samen met Nederlandse Lyme vereniging een crowdfundactie gestart, om het streefbedrag wat ze nodig hebben om het financiële risico dat ze door het hoger beroep loopt te dekken. En dat initiatief steun ik van harte, ik vind het zo bewonderenswaardig en dapper dat zij deze strijd wederom aan wil gaan met haar zorgverzekeraar! Daarom wil ik jouw vragen om net zoals mij, (als je er de financiële ruimte voor hebt) Marika en daarmee alle andere Lyme patiënten te steunen. Al is het maar €1,-  (maar meer mag natuurlijk ook) elke euro is hard nodig!
Nederlandse Vereniging Lyme Patiiënten
Hoe kan je helpen?

1. Heel simpel, daarvoor ga je naar marika.lymevereniging.nl. Onderaan die pagina vind je een donatieformulier, met verdere uitleg hoe jij haar strijd financieel kan steunen.
2. Like ook meteen even de facebook pagina “Help mee aan een eerlijke strijd“.
3. En het zou ook tof zijn als je ook je vrienden en familie over deze strijd verteld en hun wil vragen of zij Marika ook willen helpen om deze strijd eerlijker te maken.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.