Zoet bakken

Aardbeien kwarktaart met bastogne | Foodblogswap

25 september 2017
Aardbeien kwarktaart

Deze maand deed ik weer eens mee aan de foodblogswap, hierbij mag je als foodblogger iets maken van de blog van een andere foodblog en is het de bedoeling om er een eigen twist aan mee te geven. Deze keer mocht ik iets van De Zoetekauw maken. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier vooral heel veel zoete baksels, maar ook voor reviews over nieuwe kookboeken kan je op de blog van Lianne terecht. Aan mij was dus weer de moeilijke taak om een keuze te maken tussen de vele lekkere baksels.

Recepten voor een cheesecake kon je al langer op de blog vinden, zo maakte ik al eens deze cheesecake met karamel, zeezout met chocolade van Tony’s Chocolonely. En een cheesecake is natuurlijk erg lekker maar je kan het met zo veel suiker nou niet bepaald heel gezond noemen. Een taart die mij aan een cheesecake doet denken is een kwarktaart. En laten er op de Zoetekauw nu net veel verschillende variaties voor een kwarktaart te vinden zijn. Bingo!

Aardbeien kwarktaart met bastogne

Ik koos er voor om een variatie op de mandarijnen kwarktaart met bastogne te maken. Bastogne als bodem van een baksel is mijn persoonlijke favoriet aan het worden, dus uiteraard ga je dat in deze kwarktaart proeven. Verder houd ik dus echt niet van mandarijnen, maar wel van aardbeien! Aardbeien zijn ook nog eens heel lekker in combinatie met Bastognekoeken, dus de keuze was snel gemaakt. Verder gaat er een heel subtiel vleugje sinaasappelsap door de taart. En om het helemaal af te maken decoreer ik het met een beetje witte chocolade en vers rood fruit.

Oke genoeg verteld,
Get ready, set, bake!

Rood fruit

Wat heb je nodig:

  • 160 gram bastognekoeken
  • 50 gram boter
  • 10 gelatineblaadjes (gebruik 12 blaadjes wanneer je magere kwark gebruikt)
  • 500 gram volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 500 gram aardbeien
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Witte chocolade
  • Handje frambozen

Aardbeien kwarktaart

Hoe maak je het:

Bodem
Bekleed de bodem van de springvorm met een stukje bakpapier. Ik gebruik voor deze taart een vierkante bakvorm. Om de vorm goed te bekleden heb ik twee lange stroken bakpapier geknipt en in de vorm van een plusteken (+) in de bakvorm gelegd. Door de vorm een klein beetje met water te bespetteren blijft het bakpapier beter zitten.

Aardbeien kwarktaart

Verkruimel de bastognekoeken met een keukenmachine of doe de bastognekoeken in een plasticzak en sla ze dan fijn door middel van bijvoorbeeld een deegroller. Smelt de boter in een pannetje en roer de koekkruimels er goed doorheen. Stort het koekmengsel vervolgens in een bakblik en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel, zodat het een stevige bodem vormt. Zet het bakblik in de koelkast tot dat je hier mee verder gaat

Kwark
Week de gelatineblaadjes ongeveer 8 minuten in een schaaltje koud water en pureer 300 gram aardbeien (zonder kroontjes). Bewaar de rest van de aardbeien, deze heb je later nog nodig. Doe de kwark in een kom, voeg de gepureerde aardbeien er aan toe en meng het goed door elkaar.

Aardbeien kwarktaart

Pers een sinaasappel uit en giet het sap in een steelpannetje. Voeg hier de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe. Verwarm de gelatineblaadjes tot het helemaal is opgelost en laat het vervolgens tot kamertemperatuur afkoelen. Klop de slagroom in een aparte kom stijf. Vervolgens voeg je de afgekoelde sinaasappelsap met gelatine toe aan de kom met kwark. Roer dit goed door elkaar en voeg als laatste de slagroom toe en meng ook dit er goed doorheen.

Halveer ongeveer 10 a 15 aardbeien en zet deze in een rechte lijn in het midden van de bakvorm. Teken op het bakpapier een streepje zodat je bij het aansnijden kan zien waar de rij aardbeien zit. De bedoeling is dat je de taart precies op de lijn met aardbeien doormidden snijdt. Op die manier zit er straks in elk stukje taart één of twee stukjes aardbei, die je heel leuk van de buitenkant kunt zien.

Aardbeien kwarktaart

Giet het kwarkmengsel rustig over de aardbeien in de bakvorm, doe dit wel voorzichtig anders zullen de aardbeien welke in een rechte lijn staan gaan verplaatsen. Laat de taart vervolgens minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Aardbeien kwarktaart

Decoratie
Smelt de witte chocolade au bain-marie, en gebruik een klein lepeltje om vanaf redelijke hoogte wat witte chocolade over de taart te draperen. Wees vooral niet bang om hierbij te knoeien, wanneer je van lage hoogte en zachte bewegingen maakt zul je (net zoals mij) wat dikkere chocolade kloders krijgen (ik was weer eens niet helemaal goed aan het oplettten toen ik de chocolade over de taart ging draperen). Tot slot maak je de taart af met verse rode vruchten. Ik gebruikte naast aardbeien ook frambozen maar je zou natuuurlijk ook blauwe bessen kunnen gerbruiken. Aangezien ik een vierkant bakblik gebruik, heb ik er voor gekozen om het fruit over één hoek te verspreiden. Maar je kan het natuurlijk ook net zo goed in het midden van de taart leggen.

Let bij het aansnijden van de taart op de juiste snij richting zodat elk stukje stukjes aardbeien bevat. Je kan ongeveer 10 stukjes uit de taart snijden als je hem eerst door de helft snijdt en dan elke helft in 5 stukken verdeelt.

Aardbeien kwarktaart

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via Instagram, Facebook of Twitter
gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

Misschien vind je dit ook leuk

2 Reacties

  • Beantwoord Lianne 25 september 2017 at 15:30

    Het ziet er heerlijk uit Andreas! Ik vind zelf een bastognekoek bodem ook het allerlekkerst!

  • Beantwoord loes kort 29 september 2017 at 16:25

    Geweldig, ziet er lekker uit.

  • Laat een reactie achter