Zoet

Aardbeien, frambozen kwarktaart met bastogne

Aardbeien kwarktaart

Tijd voor een nieuwe de foodblogswap, hierbij mag je als foodblogger iets maken van de blog van een andere foodblog en is het de bedoeling om er een eigen twist aan mee te geven. Deze keer mocht ik iets van De Zoetekauw maken. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier vooral heel veel zoete baksels, maar ook voor reviews over nieuwe kookboeken kan je op de blog van Lianne terecht. Aan mij was dus weer de moeilijke taak om een keuze te maken tussen de vele lekkere baksels.

Recepten voor een cheesecake kon je al langer op de blog vinden, zo maakte ik al eens deze: cheesecake met karamel, zeezout met chocolade van Tony’s Chocolonely. En een cheesecake is natuurlijk erg lekker maar je kan het met zo veel suiker nou niet bepaald heel gezond noemen. Een taart die mij aan een cheesecake doet denken is een kwarktaart. En laten er op de Zoetekauw nu net veel verschillende variaties voor een kwarktaart te vinden zijn. Bingo!

Rood fruit

Ik koos er voor om een variatie op de mandarijnen kwarktaart met bastogne te maken. Bastogne als bodem van een baksel is mijn persoonlijke favoriet aan het worden, dus uiteraard ga je dat in deze kwarktaart proeven. Verder houd ik dus echt niet van mandarijnen, maar wel van aardbeien! Aardbeien zijn ook nog eens heel lekker in combinatie met Bastognekoeken, dus de keuze was snel gemaakt. Verder gaat er een heel subtiel vleugje sinaasappelsap door de taart. En om het helemaal af te maken decoreer ik het met een beetje witte chocolade en een aantal aardbeien en frambozen.

Oke genoeg verteld,
Get ready, set, bake!

Aardbeien, frambozen kwarktaart met bastogne | Foodblogswap

Hoeveel personen

8 tot 10

personen

Wat heb je nodig

  • 160 gram bastognekoeken

  • 50 gram boter

  • 10 gelatineblaadjes (gebruik 12 blaadjes wanneer je magere kwark gebruikt)

  • 500 gram volle kwark

  • 250 ml slagroom

  • Ongeveer 25-50 gram witte basterdsuiker naar smaak

  • 500 gram aardbeien

  • Sap van 1 sinaasappel

  • Witte chocolade

  • Handje frambozen

Hoe maak je het

  • De bodem:
  • Bekleed de bodem van de springvorm met een stukje bakpapier. Ik gebruik voor deze taart een vierkante bakvorm. Om de vorm goed te bekleden heb ik twee lange stroken bakpapier geknipt en in de vorm van een plusteken (+) in de bakvorm gelegd. Door de vorm een klein beetje met water te besprenkelen blijft het bakpapier beter zitten.
  • Verkruimel de bastognekoeken met een keukenmachine of doe de bastognekoeken in een plastic zak en sla ze dan fijn door middel van bijvoorbeeld een deegroller. Smelt de boter in een pannetje en roer de koekkruimels er goed doorheen. Stort het koekmengsel vervolgens in een bakblik en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel, zodat het een stevige bodem vormt. Zet het bakblik in de koelkast tot dat je hier mee verder gaat.Aardbeien kwarktaart
  • De kwark
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 8 minuten in een schaaltje koud water en pureer 300 gram aardbeien (zonder kroontjes). Bewaar de rest van de aardbeien, deze heb je later nog nodig. Doe de kwark in een kom, voeg de gepureerde aardbeien er aan toe en meng het goed door elkaar. Aardbeien kwarktaart
  • Pers een sinaasappel uit en giet het sap in een steelpannetje. Voeg hier de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe. Verwarm de gelatineblaadjes tot het helemaal is opgelost en laat het vervolgens tot kamertemperatuur afkoelen. Klop de slagroom in een aparte kom stijf. Vervolgens voeg je de afgekoelde sinaasappelsap met gelatine toe aan de kom met kwark. Roer dit goed door elkaar en voeg als laatste de slagroom toe en meng ook dit er goed doorheen. Aardbeien kwarktaart
  • Halveer ongeveer 10 a 15 aardbeien en zet deze in een rechte lijn in het midden van de bakvorm. Teken op het bakpapier een streepje zodat je bij het aansnijden kan zien waar de rij aardbeien zit. De bedoeling is dat je de taart precies op de lijn met aardbeien doormidden snijdt. Op die manier zit er straks in elk stukje taart één of twee stukjes aardbei, die je heel leuk van de buitenkant kunt zien. Aardbeien kwarktaart
  • Giet het kwarkmengsel rustig over de aardbeien in de bakvorm, doe dit wel voorzichtig anders zullen de aardbeien welke in een rechte lijn staan gaan verplaatsen. Laat de taart vervolgens minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Aardbeien kwarktaart
  • De decoratie:
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie, en gebruik een klein lepeltje om vanaf redelijke hoogte wat witte chocolade over de taart te draperen. Wees vooral niet bang om hierbij te knoeien, wanneer je van lage hoogte en zachte bewegingen maakt zul je (net zoals mij) wat dikkere chocolade klodders krijgen (ik was weer eens niet helemaal goed aan het opletten toen ik de chocolade over de taart ging draperen).
  • Tot slot maak je de taart af met verse rode vruchten. Ik gebruikte naast aardbeien ook frambozen maar je zou natuurlijk ook blauwe bessen kunnen gebruiken. Aangezien ik een vierkant bakblik gebruik, heb ik er voor gekozen om het fruit over één hoek te verspreiden. Maar je kan het natuurlijk ook net zo goed in het midden van de taart leggen.

Opmerkingen

  • Let bij het aansnijden van de taart op de juiste snij richting zodat elk stukje stukjes aardbeien bevat. Je kan ongeveer 8 tot 10 stukken uit de taart snijden.

Bewaar dit recept op Pinterest

Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijvenVolg met Kort in de keuken ook op InstagramFacebook en/of op Pinterest (@metkortindekeuken). Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.