Zoet bakken

Appelkruimelbar met karamel – zeezout saus

2 april 2017
appelkruimelbars met karamel

Met karamel zeezout saus kan je ontiegelijk veel lekkere dingen maken. Zo maakte ik laatst een Cheesecake met karamel – zeezout. Maar ook bij een gewone cake of in combinatie met appels is het heerlijk. Er was nog karamelsaus over dus besloot ik opzoek te gaan naar bak inspiratie. Ik kwam uit bij Appelkruimelbar van Oh My Foodness. Het is een beetje een combinatie van een Appelkruimel taart en een cake. Vooral met wat karamel zeezout saus eroverheen is dit een baksel om je vingers van af te likken!

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 175 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel paneermeel

Voor de vulling:

  • 5 Elstar appels
  • 2 eetlepel suiker
  • 2 theelepel kaneelpoeder

Voor de kruimel laag:

  • 200 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter (direct uit de koelkast)
  • 100 gram witte basterdsuiker

Karamelsaus volgens dit recept

Wat heb je extra nodig:

  • Ovenschaal van minimaal 20 bij 20 cm

Appelkruimelbars
Hoe maak je het:

Bekleed een vierkante bakvorm (20 bij 20 cm) met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
Voor de bodem klop je de boter samen met het kristalsuiker romig.
Voeg vervolgens het ei toe en meng het tot het egaal mengsel is.
Doe vervolgens het zelfrijzende bakmeel met een snufje zout in de kom en kneed het tot een zacht deeg.

Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg en bestrooi deze met wat paneermeel. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet nat en soppig wordt door de appels.

Snijd de appel in blokjes en meng het in een kom met de suiker en de kaneelpoeder.
Stort de appelvulling over de deegbodem.

Snijd de boter in blokjes en doe het samen met de bloem en basterd suiker in een kom.
Kneed dit met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
Verdeel de deegkruimels over de appelvulling in de bakvorm.

Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de appelkruimelbar in 40 – 45 minuten gaar.
Laat hem daarna volledig afkoelen op het aanrecht en vervolgens in de koelkast.

Wanneer het helemaal is afgekoeld kan je het in mooie blokjes of reepjes snijden.

En om het allemaal net iets lekkerder te maken kan je nog een karamel zeezout saus maken welke je over de appelkruimel kan schenken.

En dan is het tijd om te genieten!
Vergeet vooral niet je vrienden, familie of buren op de thee uit te nodigen,
want er is bijna niets leuker om samen met andere te genieten van je lekkere baksels.

Appelkruimelbar

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter