Zoet bakken

Bastogne boterkoek

4 augustus 2017
Bastogne boterkoek

Een echt typisch Nederlands baksel is de boterkoek, het is geen taart maar ook geen echte koek. In vrijwel iedere supermarkt of bakkerij kan je het kopen. Maar zelf maken is veel leuker en ook nog eens heel gemakkelijk. Je hebt er namelijk vrij weinig ingrediënten voor nodig. Zolang je maar echte roomboter gebruikt kan het niet misgaan. Omdat een oud Hollandse boterkoek wel heel lekker maar niet heel spannend is, ben ik opzoek gegaan hoe je de koek spannender kan maken. Het is tijd voor de next level boterkoek! Een bastogne boterkoek, dat wordt weer genieten!

Bastogne boterkoek

 Wat heb je nodig:

Koekbodem

  • 40 gram boter
  • 130 gram bastognekoeken (half pak)

Boterkoek

  • 300 gram bloem
  • 300 gram boter + extra om in te vetten
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • Vierkant cakeblik gebruikt van 20 bij 20 cm.

Hoe maak je het:

Smelt 40 gram boter in een steelpannetje. Stamp ondertussen de bastognekoeken in een kom fijn met een stamppotstamper (of maal ze net zoals mij fijn in een keukenmachine).
Leg 2 stroken bakpapier in een soort plus teken in de bakvorm. Door de vorm met een paar druppels water nat te maken blijft het bakpapier goed zitten. Voeg de gesmolten boter bij de fijngemalen koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van een met bakpapier beklede bakvorm. Druk de bodem met de bolle kant van een lepel aan met een zodat het een compact geheel wordt. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem weer wat harder wordt; dan is het straks makkelijker om het boterkoekdeeg er over te verdelen.

Meng de boter, suiker en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel. Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten. Verdeel het deeg over de bodem van de bastognekoek. Met de bolle kant van een warme lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bestrijk het deeg vervolgens met een geklopt ei. Met een vork kan je een leuk motiefje in de koek maken, ik kies meestal voor ruitjes.

Bak de bastogne boterkoek in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden.
Wanneer je vers gebakken bastonge boter koek is afgekoeld kan je het uit de bakvorm halen en in mooie stukken snijden.

boter bastogne koek

 

Weet jij nog een andere lekkere variatie op de oud Hollandse boterkoek?
Laat het dan hieronder in een reactie achter en wie weet maak ik de volgende keer jouw favoriete boterkoek recept!

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

Misschien vind je dit ook leuk

15 Reacties

  • Beantwoord Lijn 20 augustus 2017 at 10:35

    Heerlijk recept dit! Een aanrader.
    Ik heb het laatst gemaakt en ik mag het binnenkort gelijk nog een keer maken voor collega’s.
    Margarine in plaats van roomboter gebruikt, want daar kan ik niet tegen, maar dat was geen probleem.

    Zelf doe ik ook nog wel eens gedroogde abrikozen door de boterkoek, of een laagje amandelspijs.

    • Beantwoord Andreas 7 september 2017 at 13:47

      Fijn dat het ook met margarine gelukt is! Oew boterkoek met een laagje amandelspijs lijkt mij ook erg lekker.

  • Beantwoord Lianne 30 augustus 2017 at 09:29

    Wat een tof idee! Ik ben ook aan het experimenteren gegaan met boterkoek, heb nu een chocolade variant gemaakt en een boterkoek met perzik. Allebei goed gelukt en erg smakelijk.

    • Beantwoord Andreas 7 september 2017 at 13:45

      Wat een leuke variaties! Vooral die met perzik wil ik ook wel eens gaan proberen.

  • Beantwoord Carla 1 november 2017 at 18:20

    Welk bakblik heb ik nodig

    • Beantwoord Andreas 1 november 2017 at 19:05

      Ik heb een vierkant cakeblik gebruikt van 20 bij 20 cm.

      • Beantwoord Carla 17 november 2017 at 10:15

        Bedankt ik heb hem gemaakt en hij was heerlijk

  • Beantwoord Rowena 11 november 2017 at 22:58

    Precies gedaan wat er staat, heb m na 2 uur afkoelen uit de vorm gehaald om te snijden en de koek bodem was helemaal zacht… wat is er mis gegaan?

    • Beantwoord Andreas 16 november 2017 at 16:44

      Dat is jammer zeg, ik heb dat zelf nog nooit gehad. Zou het misschien kunnen dat je voor de koekbodem iets te veel boter hebt gebruikt?

  • Beantwoord Cynthia 17 november 2017 at 19:29

    Hoi, meng je de boter en suiker en zout met eenvormig of doe je dat met de mixer?
    Leuk idee met die bastogne bodem erbij!

    • Beantwoord Andreas 29 november 2017 at 11:43

      Ik gebruik daar altijd de mixer voor, gewoon omdat ik dat erg makkelijk vind. 😉

  • Beantwoord Ria van Eijk 28 november 2017 at 11:09

    Deze variant g ik binnenkort ook eens maken.
    Zelf maak ik o.a. regelmatig boterkoek met gedroogde abrikozen, hazelnoten en verse rozemarijn (uit eigen tuin) .

  • Beantwoord Marry 1 december 2017 at 11:46

    Ik heb ipv bastognekoeken speculaasjes gebruikt. Aanrader!

  • Beantwoord Maris 11 december 2017 at 09:08

    Deze gaan we zeker proberen. Wat leuk zeg. Onze ondergrond zal dan van kruidnoten zijn. Nog zoveel van over, dus hopelijk kan dat ook.

    • Beantwoord Andreas 12 december 2017 at 11:27

      Dat lijkt mij ook wel lekker! Misschien moet ik dat volgend jaar ook maar eens proberen, hier zijn alle kruidnootjes helaas al op… 😉

    Laat een reactie achter