Ik weet het nog als de dag van gisteren: als klein jongetje stond ik al graag in de keuken lekkere dingen te bakken en te koken. Ik begon heel simpel met pannenkoeken, een eitje baken en een cake maken. Later leerde ik ook appeltaarten en brownies te maken. Maar de echte klassieker is natuurlijk de boterkoek. Als je het mij vraagt, is een goede boterkoek een koek welke lekker romig, zoet en zacht is. En het allerbelangrijkste is dat hij van echte roomboter gemaakt is.
Natuurlijk kan je in de supermarkt een pakje boterkoekmix kopen waar je zelf nog maar één of twee ingrediënten aan hoeft toe te voegen. Maar zelf zonder een pakje boterkoek maken is bijna net zo eenvoudig en eigenlijk nog veel leuker. Je hebt maar een paar ingrediënten en een mixer met deeghaken nodig. De meeste mensen maken een boterkoek in een speciale boterkoek vorm, maar je kan het natuurlijk net zo makkelijk ook in een springvorm maken. De boterkoek is echt een weekend koek, heerlijk voor bij de thee. En vergeet vooral niet je vrienden, familie of buren op de thee uit te nodigen, want er is bijna niets leuker dan samen met anderen te genieten van een lekker stukje boterkoek.
Oké, genoeg verteld
On your marks, get ready, set, bake!
Boterkoek
6 tot 10
punten200
gradenWat heb je nodig
300 gram bloem
300 gram boter
100 gram suiker
100 gram witte basterdsuiker
1 losgeklopt ei
Een klein snufje zout
- Extra nodig:
Gebruik een boterkoekvorm of een springvorm van ongeveer 24 cm.
Stukje bakpapier.
Hoe maak je het
- Meng de boter, suiker en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel.
- Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is. En verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Vet een springvorm of een boterkoekvorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier.
- Verdeel het deeg over de bodem van het bakblik. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm.
- Bestrijk het deeg vervolgens met een geklopt ei. Met een vork kan je een leuk motiefje in de koek maken, ik kies meestal voor ruitjes. Dit zorgt er voor dat het geklopte ei niet los zal komen van je boterkoek.
- Bak de boterkoek in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.
- Wanneer je vers gebakken boterkoek is afgekoeld kan je het uit de bakvorm halen en in mooie stukken snijden.
Bewaar dit recept op Pinterest
Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

Veel plezier en eet smakelijk!
Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op Instagram, Facebook of Pinterest (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt?
Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!
No Comments