Zoet bakken

Boterkoek

27 juli 2017
Boterkoek.jpg

Ik weet het nog als de dag van gisteren: als klein jongetje stond ik al graag in de keuken lekkere dingen te bakken en te koken. Ik begon heel simpel met pannenkoeken, een eitje baken en een cake maken. Later leerde ik ook appeltaarten en brownies te maken. Maar de echte klassieker is natuurlijk de boterkoek. Als je het mij vraagt, is een goede boterkoek een koek welke lekker romig, zoet en zacht is. En het allerbelangrijkste is dat hij van echte roomboter gemaakt is.

Natuurlijk kan je in de supermarkt een pakje boterkoekmix kopen waar je zelf nog maar één of twee ingrediënten aan hoeft toe te voegen. Maar zelf zonder een pakje boterkoek maken is bijna net zo eenvoudig en eigenlijk nog veel leuker. Je hebt maar een paar ingrediënten en een mixer met deeghaken nodig. De meeste mensen maken een boterkoek in een speciale boterkoek vorm, maar je kan het natuurlijk net zo makkelijk ook in een springvorm maken. De boterkoek is echt een weekend koek, heerlijk voor bij de thee. En vergeet vooral niet je vrienden, familie of buren op de thee uit te nodigen, want er is bijna niets leuker dan samen met anderen te genieten van een lekker stukje boterkoek.

Wat heb je nodig voor een boterkoek:

  • 300 gram bloem
  • 300 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • Een klein snufje zout

Extra nodig:

  • Gebruik een boterkoekvorm of een springvorm van 24 centimeter.
  • Stukje bakpapier.

Hoe je het maakt:

Meng de boter, suiker en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel.
Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Verdeel het deeg over de bodem van het bakblik. Met de bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm.
Bestrijk het deeg vervolgens met een geklopt ei. Met een vork kan je een leuk motiefje in de koek maken, ik kies meestal voor ruitjes.
Bak de boterkoek in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden.
Wanneer je vers gebakken boterkoek is afgekoeld kan je het uit de bakvorm halen en in mooie stukken snijden.

Boterkoek.jpg

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter