Hoofdgerechten

Britse gehakt pie met een dakje van kwarkdeeg naar recept van Jamie Oliver

Britse gehakt pie recept

Mijn boekenkast is goed gevuld, naast de vele leesboeken, boeken over lyme en geschiedenis boeken, is de boekenkast vooral gevuld met kookboeken. Regelmatig pak ik dan ook een van de kookboeken uit de kast om opzoek te gaan naar nieuwe inspiratie, om om gewoon lekker een keertje uit een kookboek te koken. En dat brengt ons bij het recept voor een Britse gehakt pie met een dakje van kwarkdeeg.

Het recept komt uit het kookboek “Bespaar met Jamie” van Jamie Olivier. En bij ons is het inmiddels een van de favoriete recepten, relatief gemakkelijk om te maken en door de kwark die door het deeg zit word het deeg een stuk luchtiger. Ik kon het alleen toch niet laten om het recept een tikkeltje aan te passen door andere kruiden te gebruiken. Doordat de pie voornamelijk uit gehakt met kwarkdeeg bestaat, is het aan te raden om naast de gehakt pie lekkere groentes, gebakken aardappeltjes of frieten te serveren. Maar je kan natuurlijk ook gewoon groentes zoals winter wortel en/of champignons door het gehakt mengsel meebakken, laat je inspireren en er geef er een eigen twist aan mee!

Britse gehakt pie met een dakje van kwarkdeeg naar recept van Jamie Oliver

Hoeveel personen

4

personen

Wat heb je nodig

  • 200 gram bloem+ 1 eetlepel voor door de saus

  • 100 gram boter

  • 100 gram volle kwark

  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder

  • 600 gram rundergehakt

  • Olijfolie

  • 3 grote rode uien

  • 8 takjes verse tijm

  • 1 grote lepel mosterd

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 2 eetlepels balsamico azijn

  • 1 rundvleesboullon blokje

  • 650 ml kokend water

  • 1 (blij) ei

  • Extra nodig:
  • Ovenschaal van +/- 25 cm

Hoe maak je het

  • De vulling:
  • Pel en hak de uien grof en rits de tijmblaadjes van de stokjes.
  • Zet een braadpan met een kleine scheut olie op een half hoog vuur.
  • Voeg het gehakt toen en rul het tot dat al het vocht verdampt is
  • Voeg de uien en de tijmblaadjes toe en bak dit mee tot de uien zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg één eetlepel bloem met de mosterd, tomatenpuree en de balsamicoazijn toe.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven en giet 650 me kokend water toe, roer het regelmatig door en laat de saus ongeveer 30 minuten pruttelen, of tot de saus lekker dik is.
     
  • Het deeg:
  • Mix de 200 gram bloem samen met de boter, de gerookte paprikapoeder en de kwark met een mixer met deeghaken tot het deeg bij elkaar komt.
  • Kneed het deeg vervolgens op een met wat bloem bestoven werkblad en maak er een mooie bal van. Kneed het vooral niet te lang, anders krijg je een taai deeg in plaats van een heerlijk zacht kruimelig deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Schep zodra het gehakt mengsel klaar is in een ovenschaal. Rol vervolgens het kwarkdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot het iets groter is dan de ovenschaal.
  • Klop het ei los en bestrijk er de rand van de ovenschaal mee.
  • Rol het deeg om de deegroller en rol het voorzichtig over de vorm uit. Snijd het overhangende deeg af en knijp de rand rondom dicht.
  • Bestrijk het deeg licht met het losgeklopte ei.
  • Het deeg dat je nu over hebt kun je voor de decoratie gebruiken. Maak hier eventueel weer een bal van en rol het nogmaals uit. Vervolgens kan je met een vormpje figuurtjes uit het deeg steken of snijd eens voorzichtig met een mesje een toepasselijke tekst uit het deeg. Leg deze naar wens op het kwarkdeeg dakje van de pie en bestrijk ook dit weer licht met het losgeklopte ei.
  • Zet de pie ongeveer 30 minuten in het midden van de oven (of 45 minuten wanneer de vulling koud is) en bak het tot de korst mooi goudbruin is.
  • Serveer er lekkere groente bij en smullen maar!

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.