Sinterklaas Zoet bakken

Gevulde speculaas

9 oktober 2016
Gevulde speculaas

Het is weer najaar! En dat betekend dat het weer tijd is voor een gevulde speculaas voor bij de thee.
Tegenwoordig kan je daarvoor in de winkel complete bak sets kopen waar bijna alles in zit dat je nodig hebt. Maar misschien heb je een groot deel van de ingrediënten in huis liggen… Als klein jongetje maakte ik dit al samen met mijn moeder, en de afgelopen jaren heb ik geprobeerd het recept te verbeteren tot mijn ideale recept. En weet je, ik deel het graag met jou.

Get ready, set, bake!

Wat heb je nodig:

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram koude harde boter
  • 6 theelepels speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 8 eetlepels melk
  • 20 milliliter water (voor het amandelspijs)
  • 250 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • Halve amandelen om te garneren

Extra nodig:

  • Deegroller
  • Bakvorm
  • Bakpapier
  • Werkplank of een snijplank
  • Wat extra bloem voor tijdens het uitrollen

Speculaas

Hoe maakt je het:

Meng het zelfrijzende bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg er de melk en de boter aan toe en kneed het  tot een soepel deeg. Wanneer je deeg te stug blijft kan je er wat extra melk aan toevoegen. Druk het deeg plat, wikkel het in met een stukje plasticfolie en laat het deeg minimaal een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden en vet een vierkante bakvorm van ongeveer 20 centimeter met een beetje boter of met een baksray in en bekleed de bodem en twee zijkanten met een stukje bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in twee delen, waarbij deel A iets groter is als deel B. Bestuif het deeg met een beetje bloem en rol het grootste deel van de deeg tot een grote rechthoekige lap. Bekleed vervolgens met de grote lap deeg de bakvorm.

Meng het amandelspijs met één ei en hetwater tot een mooie egale massa. En verdeel het vervolgens gelijkmatig over de bodem van het deeg. De rest van het deeg rol je ook tot een lap uit . Hiermee bedek je het spijs mee en snijd de randjes netjes bij. Bestrijk de speculaas licht met een wat losgeklopte ei en garneer de speculaas met de amandelen. Bestrijk de speculaas nogmaals licht met het los geklopte ei.

En bak het gevulde speculaas in 35 tot 40 minuten gaar. Zodra de gevulde speculaas is afgekoeld kan je het mooie uit de vorm halen.

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via Instagram, Facebook of Twitter
gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter