Sinterklaas Zoet

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar voor speculaas! Gevulde speculaas maken is een makkelijk recept dat je zo in elkaar kneed, even afbakken en genieten maar! ik houd er van! Ik gebruik ik zelf gemaakt amandelspijs omdat ik dit toch wat lekkerder vind. Het recept daarvoor heb ik al eerder voor je uitgeschreven. Maar je kunt het natuurlijk ook vervangen door kant en klare amandelspijs die je vaak wel in een supermarkt kunt vinden.


Wat heb je nodig:

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel

  • 125 gram koude harde boter

  • 6 theelepels speculaaskruiden

  • Snufje zout

  • 8 eetlepels melk

  • 250 gram amandelspijs

  • 1 ei

  • Halve amandelen om te garneren

  • Extra nodig:
  • Deegroller

  • Bakvorm (ik gebruikte een bakvorm van 20x20cm)

  • Werkplank of een snijplank

  • Een beetje bloem voor tijdens het uitrollen van het deeg

Hoe maak je de gevulde speculaas:

Meng het zelfrijzende bakmeel, de suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg er de melk en de boter aan toe en kneed het  tot een soepel deeg. Wanneer je deeg te stug blijft kan je er wat extra melk aan toevoegen. Druk het deeg plat, wikkel het in met een stukje plasticfolie en laat het deeg minimaal een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een vierkante bakvorm van ongeveer 20 bij 20 cm met een stukje bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in twee delen, waarbij deel A iets groter is als deel B. Bestuif het deeg met een beetje bloem en rol het grootste deel van de deeg zodat je de bodem van de bakvorm er mee kunt bekleden.

Bekleed vervolgens met de grootste lap deeg de bakvorm. Maak het amandelspijs eventueel wat dunner met een beetje losgeklopt ei en verdeel het gelijkmatig over de bodem van het deeg. De rest van het deeg rol je ook tot een lap uit. Hiermee bedek je het spijs mee. Bestrijk de speculaas licht met een wat losgeklopte ei en garneer de speculaas met de amandelen. Bestrijk de speculaas na ongeveer een half uurtje nogmaals licht met het los geklopte ei.

Bak het gevulde speculaas in 35 tot 40 minuten gaar. Zodra de gevulde speculaas is afgekoeld kan je het mooie uit de vorm halen.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!

2 Comments

  • Reply Naära 10 februari 2021 at 22:32

    Hoi, heerlijk recept, ik ben gek op gevuld speculaas!
    Zou je stukken van deze koek ook kunnen invriezen?

    Groetjes,

    Naära

    • Reply Andreas 16 februari 2021 at 16:53

      Dankjewel Naära,
      Of je de gevulde speculaas kan invriezen heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik vermoed dat het eventueel wel zou kunnen, maar dat de kwaliteit van de gevulde speculaas daardoor wel achteruit kan gaan. En bij het invriezen zou ik denk ik aanraden om het na het bakken goed te laten afkoelen en het luchtdicht te verpakken voordat je het invriest.

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.