Battenberg cake “Christmas edition”

Recept voor een Battenberg cake

De Battenberg cake is een klassiek Engels cakeje met een Duitse achtergrond. Toen de von Battenbergs (de adel van het Duitse voormalige koningshuis) naar Engeland kwamen, is er ten ere van hen door Duitse bakkers een gebakje van cake gemaakt. Het cakeje bestond uit vieren, waarbij elk stukje voor één van de vier prinsen stond. Het bestaat uit twee verschillende kleuren welke je als een soort dambord samenstelt. En het is bekleed met een laagje marsepein. Het is een klassiek recept, de cake maak je dus uit gelijke delen boter, suiker en bloem. Ook gaat er door minimaal één van de cake beslagen cacaopoeder. Vandaag deel ik je mijn recept voor een Battenberg cake.

 

Omdat het bijna kerst is, leek het mij leuk om eens een kerst variant van de Battenberg cake te maken. En door het cakeje een ruitjes patroon te geven krijgt het gebakje een chique uitstraling. Het testpanel hier in Groningen vond het een succes, dus de kans is groot dat het eind dit jaar hier weer bij de thee op tafel staat. Schrik vooral niet van het lange recept, het is gelukkig veel eenvoudiger om te maken als dat het er uitziet!

Oke genoeg verteld,
On your marks, get set, bake!


Recept voor een Battenberg cake

Wat heb je nodig:

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • Een halve theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 10 gram cacaopoeder
  • 6 eetlepels aardbeienjam
  • 300 gram marsepein
  • Rode en groene kleurstof
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • Vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm
  • Bakpapier van 20 bij 30 cm
  • Aluminiumfolie

Hoe maak je een battenberg cake:

Voorbereiding:

Verwarm oven voor op 160 graden en vet het bakblik in. Vouw van aluminium folie een ‘muurtje’ van ongeveer twintig centimeter breed en vijf centimeter hoog. Leg het aluminium “muurtje” precies in het midden van het bakpapier en vouw om. Vouw het papier open en leg op de bodem van de bakvorm. Het aluminium “muurtje” scheidt de vorm nu in twee gelijke delen, zodat je zometeen de twee kleuren cake beslagen tegelijkertijd kan gaan bakken.

Cake:

Mix de boter en de suiker smeuïg. Voeg nu een voor een de eieren toe en mix dit tot het een mooi egaal beslag is, voeg daarna pas het volgende ei toe. Meng in een aparte kom bloem met zout en bakpoeder en voeg dit als laatste toe aan het beslag, mix voorzichtig tot alle ingrediënten gemengd zijn tot een egaal deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Breng een van de twee beslagen op smaak met cacao en meng goed door tot een egale kleur.

Aangezien we een kleurrijke cake willen krijgen gaan we het beslag op kleur brengen met kleurstof. Ik gebruik hier kleurstof van Wilton voor. Zelf heb ik een setje met een aantal kleuren waarmee je de kleur kan maken die je nodig hebt. In dit geval wil ik de kleuren groen en rood. In een kommetje meng ik de kleurstof tot ik de juiste kleur heb. Roer dit goed door zodat je een egale kleur krijgt en meng het door het cake beslag zodat je een groen en een rood cake beslag krijgt.

Verdeel het groene cake beslag nu aan één kant van het cake blik en het rode aan de andere kant. Hiervoor zou je een spuitzak kunnen gebruiken, maar zelf schep ik het gewoon voorzichtig met een lepel in de bakvorm. Zorg er trouwens voor dat het tussen muurtje recht blijft staan.

Bak de cake in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar in de oven. Met een satéprikker kun je controleren of de cake gaar is. Steek deze in het midden van de cake en haal het er voorzichtig uit. Wanneer er geen beslag aan blijft zitten is de cake klaar om uit de oven te halen. Haal de cake uit de oven en stort het op een rooster. Verwijder bakpapier en het muurtje en laat het nu goed afkoelen.

De cake opbouwen:

Controleer of beide cakehelften even dik zijn. Zo niet, snijd ze dan bij totdat ze even hoog zijn. Snijd ook van de twee zijkanten een klein stukje af, dit omdat de zijkanten mogelijk iets donkerder zijn en gewoon om zeker te weten dat de cake straks mooi recht zal worden. Verdeel beide cakes in twee gelijke stroken zodat je in totaal 4 stroken cake krijgt, gebruik hier eventueel een liniaal voor. Verwarm de jam (hoeft niet te koken) en bestrijk de 4 cakestroken hiermee. Bouw de cake op als een schaakbord en druk de cake goed aan.

Bestuif een schone werkbank met een beetje poedersuiker. Kneed het marsepein even goed door en rol het marsepein uit. Snijd dit tot een rechthoek van 40 bij 20 centimeter en ongeveer een halve centimeter dik.

Bestrijk nu één zijde van de buitenkant van de cake met de warme jam. Leg de met jam besmeerde cake nu voor de helft op het marsepein zodat de cake over de volle breedte bedekt is met het marsepein. Rol de cake nu goed strak in de marsepein, vergeet daarbij niet om elke zijde met een laagje warme jam te bestrijken. Hierdoor zal de marsepein namelijk aan de cake gaan hechten. Natuurlijk kan je ook in één keer de cake in smeren met jam, maar de kans dat het dan een kliederzooi word is dan erg groot en dat zou natuurlijk jammer zijn.

Zodra alle zijden strak met marsepein bekleed zijn, snijd je de zijkanten af zodat kleurrijke het schaakbord mooi zichtbaar wordt.

Om het helemaal af te maken kun je op de bovenkant van de cake een mooi ruitjes patroon maken. Gebruik hiervoor de achterkant van een groot mes of als je dit hebt een deegschraper. Druk de achterkant van het mes of de deegschraper voorzichtig in het marsepein, zodat je mooie schuine lijnen krijgt. Doe dit vervolgens nog een keer maar dan in de andere richting, zodat je mooie ruitjes krijgt en je geen bak rand meer ziet.

Battenberg cake

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken)
Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!????

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter