Zoet bakken

Klassieke appeltaart

5 mei 2017
Klassieke appeltaart

Als klein jongetje maakte ik al graag een appeltaart. Het liefste bakte ik een appeltaart bij mijn opa. Alleen al zijn grote tevreden glimlach op zijn gezicht, als ik weer eens een verse appeltaart bij hem maakte was al geweldig om te zien. En zodra de taart dan klaar was, gingen meteen we samen van een grote punt, met een flinke toef slagroom genieten. Oké ik maakte het destijds met een pakje, maar tegenwoordig maak ik de taart zonder pakjes en zakjes. Want dat is eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Afgelopen herfst maakte ik al deze herfstige speculaas appeltaart, maar vandaag deel ik mijn recept voor een klassieke appeltaart. De afgelopen jaren heb ik veel geëxperimenteerd tot ik helemaal tevreden was. Aangezien ik rozijnen soms alleen in krentenbollen lekker vind heb ik deze er niet doorheen gedaan, maar deze kan je er zelf natuurlijk altijd aan dit recept toe voegen.

Wat heb je nodig:

Deeg

  • 200 gram boter
  • 130 gram suiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Twee eetlepels koud water

Vulling

  • 8 zoetzure appels
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 theelepels kaneel
  • Twee eetlepels maizena of custardpoeder
  • 60 gram paneermeel


Extra nodig

  • Plasticfolie
  • Boter om in te vetten
  • Springvorm van 22 cm
  • Bloem om te bestuiven

Klassieke appeltaart
Hoe maak je het:

Meng de bloem met de suiker en het zout.
Snijd de boter in blokjes en kneed dit samen met 1 ei, het water, het bloem en de suiker tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

Schil nu de appels verwijder het klokhuis en snijd ze vervolgens in dunne plakjes.
Meng dit samen met de suiker en de kaneel.

Rol twee derde van het deeg, op een met een beetje bloem bestoven werkblad, uit tot een ronde lap van ongeveer 30 centimeter en houd de rest van het deeg apart.
Vet de springvorm in en bekleed het met het deeg.
Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. Het paneermeel neemt het vocht van de appels op waardoor je geen soppige taart krijgt.
Leg de appels in laagjes over de bodem en druk het stevig aan. Dit zorgt ervoor dat de taart mooi compact blijft tijdens het snijden en je dus mooie puntjes kan serveren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed en een dikte van circa 2 millimeter.
Leg de stroken kruislings als een soort vlecht werk over elkaar op de appeltaart.
Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het halve ei.

Bak de taart in 60 minuten op 180 graden gaar en mooi goudbruin.
Laat de taart in de vorm afkoelen voordat je de ring verwijdert.

 

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter