Sinterklaas Zoet bakken

Kruidnootjes

27 november 2016


Daar wordt
aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt, wie zou dat zijn? Het sinterklaasfeest komt steeds dichterbij, en dus is het weer tijd voor kruidnootjes!  Niet te verwarren met pepernoten, dat zijn eigenlijk die echte ouderwetse taai taai-achtige bonken. Twee weken geleden heb ik ook al kruidnootjes gemaakt, alleen ging er iets mis waardoor de kruidnootjes meer op kletskoeken leken.. Niet helemaal hoe ik het bedacht had haha. Maar dankzij een beetje hulp van de Allerhande heb ik vandaag volgens mij geniale kruidnootjes gemaakt. Aan het basisrecept heb ik iets meer koek-speculaaskruiden en een klein beetje steranijs toegevoegd. Eventueel kan je er nog een klein beetje kaneel doorheen doen, daar dacht ik pas aan toen het deeg al in de koelkast lag te rusten. Maar ook zonder extra kaneel zijn deze kruidnootjes echt een aanrader!

 

kruidnootjes2
Wat heb je nodig:

  • 300 gram zelfrijzende bakmeel
  • 180 gram keukenstroop
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
  • 1 theelepel steranijs
  • 1/2 theelepel

Extra nodig:

  • Bakpapier

kruidnootjes3

Hoe je het maakt:

Zeef het bakmeel en de koekkruiden boven een kom. Voeg het zout, de steranijs, de stroop en de boter toe en kneed het tot een mooie deegbal. Verpak het deeg in een stukje vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast. Zelf heb ik het deeg de avond voor het bakken al gemaakt zodat de smaak van de kruiden goed in het deeg konden trekken.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd vervolgens het deeg in vier gelijke repen en rol deze uit tot mooie rolletjes van 1 cm doorsnede. Snijd de rolletjes in stukjes van ongeveer 1 cm en draai van elk stukje een mooi balletje. Leg de balletjes op een met een stukje  bakpapier beklede bakplaat (of een rooster). Bak de kruidnoten in het midden van de oven in ongeveer 18 minuten gaar.  Wanneer je de kruidnootjes uit de oven haalt zijn de bolletjes nog een beetje zacht, maar wanneer je ze goed laat afkoelen worden ze vanzelf lekker knapperig.

kruidnootjes1

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via Instagram, Facebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken
of tag mij in je bericht 😉 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter