Zoet bakken

Matcha Marmercake

11 oktober 2017
matcha marmercake

Al eeuwen lang drinken mensen thee, terecht als je het mij vraagt want thee is gewoon lekker om te drinken. Maar wist je al dat je ook kan bakken met thee? Ja, toen ik dat voor het eerst hoorde keek ik er ook een beetje van op. Samen met mijn vriendin ben ik kortgeleden naar de eerste teabar van Nederland geweest. Bij Hug the Tea weten ze alles van thee en vooral van Matcha. Zo vertelden de twee zussen van Hug the Tea ons dat je ook heel goed kon bakken met matcha. En dat wilde ik graag proberen en bakte er een matcha marmercake met een witte chocolade matcha ganache mee.

Japanse theebladeren

Matcha is een groen (echt knalgroen) theepoeder wat gemaakt wordt van vermalen Japanse theebladeren. Het heeft vooral in het begin een tikkie wat bittere smaak. Maar zodra je gewend raakt aan de smaak zul je juist het zoete en frisse karakter kunnen gaan herkennen. En juist door dat bittere, zoete en frisse karakter kan je er heel goed mee bakken. Zo zijn er mensen die het bijvoorbeeld door ijsjes, toetjes of zelfs door hoofdgerechten gebruiken.

MatchaDe matcha poeder

Matcha marmercake

Het smaakt echt heel bijzonder, zelf kon ik de matcha erg waarderen en ik kreeg meteen ideeën wat ik er mee wilde gaan proberen te bakken. Ik kocht meteen een zakje matcha waar je mee kan bakken (er zijn namelijk verschillende soorten matcha). De volgende dag dook ik thuis direct de keuken in om voor het eerst te gaan bakken met matcha. Het afgelopen jaar heb ik al eens een chocolade marmercake gemaakt en het leek mij leuk om deze keer een matcha marmercake proberen te maken.

En dat brengt ons dan weer bij dit recept. Maar hoe maak je nu zo’n matcha marmercake? Dat vroeg ik mij dus ook af. Ik kon er namelijk in het Nederlands nog niet heel veel over vinden. Dus besloot ik om gewoon een marmercake te maken. En verving ik de vanille door een stukje gesmolten witte chocolade en voegde ik aan het basisbeslag het matcha poeder toe. Om het helemaal feestelijk te maken, maakte ik ook nog snel een witte chocolade ganache voor over de cake. En die bracht ik met een klein beetje matcha op smaak en kleur. Matcha kan je namelijk ook erg goed als een natuurlijke kleurstof gebruiken.

Oke genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!


Wat heb je nodig:

De matcha marmercake

  • 200 gram boter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • 40 gram witte chocolade (gesmolten)
  • 4 eieren
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels matcha
  • 30 gram cacaopoeder

Voor de ganache

  • 75 ml slagroom
  • 150 gram witte chocola
  • 1/4 theelepel matcha

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de boter op kamertemperatuur is.

Meng de boter samen met de suiker en zout tot een romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix dit tot een glad beslag. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe aan het beslag. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt. Voeg vervolgens de gesmolten witte chocolade toe en meng dit er ook goed doorheen.

Meng nu de cacaopoeder door 1/3 deel van het cakebeslag en meng de matcha door het andere deel van het cakebeslag. Giet het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm. Begin eerst met een laag van het matcha -vanille beslag en voeg daarna het chocolade beslag toe. Om een mooi gemarmerd effect in de cake te krijgen trek je met een mes lijnen door het beslag.

Bak de cake in 60 minuten gaar op 175 graden, wanneer je een satéprikker in de cake steekt en het er schoon en droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake eerst goed afkoelen en stort het daarna op een rooster.

Voor de ganache hak je de witte chocola in stukjes. Verwarm de slagroom en voeg vervolgens de witte chocola toe. Meng dit goed door elkaar. De ganache is klaar als het een glanzende massa is geworden en laat het dan iets afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde cake met de matcha – chocolade ganache. En om het helemaal af te maken kan je het met een klein beetje matcha poeder bestrooien, gebruik hier een klein zeefje bij zodat je de matcha goed kan verspreiden over de cake.

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via Instagram, Facebook of Twitter
gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter