Hoofdgerechten Weekendfood

Mexicaanse pulled beef

29 september 2017
Mexicaans uit elkaar getrokken rundvlees

Deze zomer ben ik samen met mijn vriendin op vakantie naar Berlijn geweest. De Duitse hoofdstad is een van mijn meest favoriete vakantie bestemming. Berlijn is namelijk een echte internationale foodwalhalla. Op bijna elke hoek vind je een bakkertje of een ander lekker eettentje. Tijdens de vakantie heb ik daarom veel nieuwe foodspiratie gekregen welke ik thuis zelf wilde gaan proberen te maken. Een van mijn Berlinspirations is deze Mexicaanse pulled beef.

Zoals gezegd kent Berlijn een internationale keuken, zo vind je er onder andere  meerdere Mexicaanse eettentjes. Hier in Nederland eten we Mexicaanse wraps vooral met gehakt, maar de Mexicanen maken het het met stoofvlees.

Pulled Beef is zeer langzaam gegaard rundvlees, meestal worden hier sukadelappen of runderriblapen voor gebruikt. Nadat het vlees gemarineerd is en de marinade ingetrokken is wordt het vlees nadat het gegaard is, gemakkelijk uit elkaar getrokken (pulled) vandaar de naam Pulled beef (rundvlees).

En ik snap nu waarom Mexicanen stoofvlees gebruiken, want wat is dat een lekker combinatie met Mexicaanse kruiden! Daarom heb ik geprobeerd om zelf Mexicaans stoofvlees te maken. Hiervoor heb je Chipotle kruiden nodig dat zijn Mexicaanse kruiden. Hier in Groningen hebben we op de markt een kruiden kraampje die werkelijk bijna alle kruiden verkoopt zo ook Chipotle kruiden, maar tegenwoordig kan je dat vaak ook bij de grotere supermarkten vinden.

Wanneer je inplaats van gehakt netzoals de Mexicanen voor stoofvlees kiest, duurt de bereiding wel een stuk langer. Maar het voordeel van stoofvlees is dat zodra het eenmaal in de pan zit, je er niet meer veel aan hoeft te doen. Ondertussen kan je gewoon andere dingen doen, ideaal voor in het weekend dus! Ik kan je verzekeren dat het een feest is als dit gerecht bij je op tafel staat.

Mexicaanse pulled beef

Wat heb je nodig (voor 4 á 6 personen):

Kruidenmix:

  • 1/2 eetlepel chipotle kruiden
  • 3 theelepels gerookte paprika
  • 1 eetlepel oregano
  • Snufje zout
  • Zwarte peper naar smaak

Vlees:

  • 1200 gram sukadelappen of bieflappen
  • 1 á 2 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
  • 4 uien, in stukjes gesneden
  • 4 laurierblaadjes
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • Citroensap
  • 1,5 liter warme runderbouillon
  • Zout en peper

Toppings:

  • Blikje mais
  • Blikje zwarte bonen en/of kidneybonen
  • Sla, gesneden
  • Twee tomaten
  • 200 ml zure room
  • Geraspte kaas
  • 8 a 10 wraps
  • 150 gram rijst

Hoe maakt je Mexicaanse pulled beef:

Haal het vlees een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de kruidenmix in een kommetje. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd de uien fijn.

Wrijf het vlees met ongeveer de helft van de de kruidenmix in en snijd het in kleinere stukken. Verwarm wat boter en olijfolie en bak het vlees aan alle kanten mooi bruin en fruit de uien kort mee. Haal het vlees weer uit de pan en houd het apart. Zet het vuur middelhoog, voeg een beetje citroensap toe en schraap goed over de bodem van de pan. Er ontstaat nu als het goed is een bruine vloeistof. Voeg nu de rest van de kruiden, de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Hierdoor zullen de smaken wat smaakvoller worden en de tomatenpuree wat minder zuur worden.

Doe het vlees weer in de pan en schenk de warme runderbouillon erbij totdat alles onderstaat. Laat het vlees nu met de deksel op de pan op een zacht vuur zeker 3 uur rustig stoven (hoe langer je het vlees laat stoven, hoe lekkerder het eindresultaat zal worden). Controleer tussendoor af en toe of het vlees nog voldoende onder het bouillon staat. Zo niet, voeg dan een beetje warme bouillon toe.

Na ongeveer 3 uur haal je het vlees uit de pan en trek je het met twee vorken uit elkaar, eventueel kan je nu ook de zenen, vliezen of stukken vet er afsnijden. Voeg het vlees vervolgens weer toe in de pan en kook de saus wat verder in tot deze de substantie van een tomatensaus heeft.

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Verwarm de zwartebonen en kidneybonen zoals aangegeven op de verpakking en laat de mais uitlekken. Wanneer je een krop sla gebruikt, snijd je de bladen in kleinere stukjes en snijd de tomaten in blokjes. Doe de kaas en de crème fraîche in een schaaltje of bakje. De wraps kun je hier zowel warm of koud bij eten.

Mexicaans stoofvlees.jpg

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter
gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter