Zoet bakken

Oliebollen

Oliebollen

Het is weer bijna oud en nieuw, dus vind je bijna op elke hoek van de straat of op elk plein wel een oliebollen kraam. Maar zelf eigen oliebollen maken vind ik zelf veel leuker. Daarom vertel ik je vandaag hoe je ik mijn oliebollen maak. Gelukkig is het veel eenvoudiger dan het lijkt dus laten we snel beginnen!

Geen zin in een oliebol, maar wil je wel een leuk en lekker baksel kunnen serveren tijdens kerst of oud en nieuw? Dan is de Battenberg cake “Christmas edition” zeker een aanrader. niet alleen tijdens de kert maar ook zeker de dagen daarna is deze cake een leuke twist op de bekende Engelse klassieker.

Oke genoeg verteld,
On your marks, get set, bake!

Oliebollen

Wat heb je nodig

  • 250 ml lauwe melk

  • 250 gram bloem

  • 1,5 eetlepel witte basterdsuiker

  • Half eitje

  • Half zakje zakje droge gist (7 gram)

  • Snufje zout

  • Theelepel kaneel (optie)

  • Extra nodig:
  • Verse zonnebloemolie en een schone frituurpan om in te bakken

  • Mixer

Hoe maak je het

  • Verhit de melk tot het handwarm is en voeg de suiker en de gist toe en roer dit goed door elkaar. Laat het vervolgens 5 á 10 minuten staan.
  • Zeef de bloem en roer het zout en de kaneel kort door de bloem. Voeg het halve eitje toe en mix dit door de bloem. Giet terwijl Je aan het mixen bent de melk met het gist en de suiker beetje bij beetje bij de bloem.
  • Zodra het een mooi glad beslag is geworden dek je het af met een vochtige theedoek en laat je het minimaal een uur op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verhit de olie in de pan tot 180 graden.
  • Voor het maken van de olibollen gebruik ik altijd twee eetlepels maar een ijslepel kan je hier natuurlijk ook voor gebruiken. Aangezien je mooie olibollen wilt krijgen en het beslag erg plakkerig is kan je de lepels voor iedere olibollen ronden even in de olie dippen. Hierdoor zal het deeg niet zo snel aan de lepels blijven plakken en laat het beslagvoorzichtig in de olie glijden. Na een paar minuten draai je ze voorzichtig om.
  • De olibollen zijn in ongeveer 4 tot 6 minuten goudbruin gebakken. Wanneer de oliebollen niet vanzelf omdraaien moet je ze halverwege de tijd zelf even omdraaien.
  • Zodra de oliebollen klaar zijn doe je de oliebollen in een vergiet op een stukje keukenpapier omdat ze kunnen uitlekken. Dit zorgd ervoor dat je niet van die te vette kleve olibollen krijgt.Hierna kun je ze natuurlijk op een bord of waar je ze ook wil bewaren neerleggen. Vergeet dus vooral niet regelmatig het stukje keukenpapier te verwisselen.

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.