Het is pas echt herfst zodra je de pompoenen in de winkels of op de markt ziet liggen, zeker rond Halloween zie je ze veel. Natuurlijk is het leuk om een pompoen uit te hollen, er een leuk (of angst aanjagend) gezicht uit te snijden en er een kaarsje in aan te steken. Maar met pompoenen kan je nog veel meer. Het lekkerste vind ik een Pompoensoep met zoete aardappel. Gelukkig eenvoudig te maken, een lekker stukje brood on the side en je kunt aan tafel!
Doordat er een zoete aardappel doorheen gaat, zal de soep niet alleen een beetje gebonden worden door het zetmeel dat in de aardappel zit, maar zal de soep ook een beetje een lekkere milde zoete smaak krijgen. Om de soep toch een beetje pit te geven breng je het met een beetje peper op smaak en kan je er eventueel een paar druppeltjes tabasco toevoegen.
Lifehack om een pompoen te snijden
Het snijden van de pompoen lijkt een aardig karweitje, de pompoen is namelijk onwijs hard. Je zou er natuurlijk gewoon met een scherp mes op kunnen aan hakken. Maar of dat nou de veiligste manier is..? Gelukkig zijn er makkelijkere manieren om je pompoen geschild en in kleinere stukjes te krijgen! Breng hiervoor een grote pan (waar de pompoen helemaal in kan) met water aan de kook en leg de pompoen hier in. Laat het vervolgens ongeveer 5 minuten meekoken. Haal de pompoen uit het water, droog hem af en snijd de pompoen vervolgens op een snijplank met in scherp mes eerst in twee delen en vervolgens nogmaals in twee of drie delen. Nu kun je de schil verwijderen, gebruik hiervoor een dunschiller of zoals mij een kaasschaaf voor. Doordat de pompoen gekookt is, is de harde schil een stuk zachter geworden en kun je de schil er gemakkelijk en veilig vanaf halen zonder een bezoekje aan de Eerste hulp post te hoeven brengen.
Natuurlijk kan je er trouwens ook gewoon voor kiezen om in de supermarkt voorgesneden pompoen te kopen. Maar dat is natuurlijk wel iets duurder en een pompoen snijden en schillen is dus niet eens heel lastig om zelf te doen.
Wat heb je nodig:
Olijfolie
2 uien in grove stukken gesneden
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 winter wortel, geschild en in grove stukken gesneden
Pompoen ontdaan van de zaadjes en in grove stukken gesneden
Zoete aardappel, geschild en in grove stukken gesneden
Takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
Tabasco druppels naar smaak (pas op, dit kan de soep erg pittig maken)
Zeezout en peper uit de molen
1,7 liter groentebouillon
Extra vierge olijfolie
- Voor de croutons:
4 Italiaanse bollen (of een paar sneetjes brood)
Olijfolie
Vers geraspte Parmezaanse kaas
Hoe maak je de pompoensoep met zoete aardappel:
Verhit een beetje olie in een diepe pan. Doe de ui, wortel, knoflook en de rozemarijnblaadjes met de peper en zout in de pan. Laat dit 10 minuten zachtjes bakken tot de groenten zacht zijn en het goed begint te geuren.
Voeg vervolgens de pompoen met de zoete aardappel, roer het geheel goed door en bak het 5 minuutjes mee. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat de soep ongeveer een half uur zachtjes koken.
Terwijl de soep staat te pruttelen kan je mooi de croutons maken. Sprenkel hiervoor een beetje olijfolie op de sneden van de Italiaanse bol, laat de olie een beetje intrekken en bestrooi één kant van het brood met een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Leg ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze in een paar minuutjes mooi goudbruin.
Pureer de soep wanneer de pompoen gaar is met een staafmixer. Proef de soep en breng het zo nodig op smaak met peper en zout.
Schep de soep in kommen en leg in elke kom een crouton op de soep. En besprenkel de soep met een scheutje extra vierge olijfolie.