Hoofdgerechten

Risotto van orzo met paddenstoelen en kruidenkaas

Vanaf mijn twaalfde heb ik ongeveer acht jaar vegetarisch gegeten, tegenwoordig ben ik een flexitariër. In die tijd kreeg je wanneer je vegetarisch at gewoon een vegetarische groente burger naast je aardappels en groente. Meestal was het een droge substantie met weinig smaak. Hoe anders is dat tegenwoordig! Vegetarisch eten kan tegenwoordig echt wel een feestje zijn om op te dienen. Steeds meer mensen eten dan ook regelmatig vegetarisch. Dit recept voor Risotto van orzo met paddenstoelen en kruidenkaas is daar zeker een goed voorbeeld van.

Orzo

Toen ik het recept voor het eerst zag wist ik (waarschijnlijk net zoals veel andere) niet wat orzo is.
Orzo is Italiaans voor gerst en wordt ook wel rissoni genoemd. Het is een gedroogde pastasoort, ongeveer net zo groot als een rijstkorrel en het wordt vaak gebruikt als vervanging van rijst of risotto. Het is ook net iets makkelijker te bereiden vergeleken met risotto maar het resultaat heeft wel dezelfde smeuïgheid. Ideaal voor als je eters krijgt waarvan iemand allergisch is voor rijst!

De pompoenpitten heb ik zelf weg gelaten omdat ik daar zelf niet echt een grote fan van ben. De kruidenroomkaas zou je eventueel ook door geraspte Parmezaanse kaas kunnen vervangen. Bij het maken van nieuwe foto’s voor in dit artikel heb ik gekozen om een bakje paddenstoelenmix met beukenzwam, kastanjechampignons & paprika te gebruiken, waarbij de stukjes paprika zeker een toevoeging waren.


Wat heb je nodig:

  • 1 sjalotje of ui

  • 1 teentje knoflook fijn gesneden

  • 2 eetlepels ongezouten roomboter

  • 175 gram orzo

  • 400 ml warme groentebouillon

  • Eventueel 50 gram pompoenpitten

  • 350 gram gemengde paddenstoelen of champignons

  • 3 stengels bosui fijngehakt

  • 75 gram kruidenroomkaas of eventueel geraspte Parmezaanse kaas

  • Klein handje verse basilicum fijn gesneden

  • Snuf zwarte peper en zeezout

Hoe maak je de risotto van orzo:

Zet de warme groente bouillon klaar en snipper het sjalotje of de ui en pers de knoflook fijn. Snijd ook meteen de bosui fijn en zet de bosui hierna apart weg.

Verhit de helft van de roomboter in een pan met de deksel en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg vervolgens de orzo toe en bak het 1 minuut mee. Schenk de groentebouillon over de orzo en kook de orzo, afgedekt in 10 minuten gaar. Roer het regelmatig door en voeg eventueel een scheutje water toe als de orzo te droog wordt.

Verhit ondertussen een koekenpan op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, goudbruin tot ze beginnen te poffen. Bewaar het daarna apart.

Verhit de roomboter in de zelfde koekenpan en bak de paddenstoelen en bosui ongeveer 5 minuten. Voeg de paddenstoelen, de bosui en de helft van de kruidenkaas of de Parmezaanse kaas toe aan de orzo en laat het al roerende smelten.

Breng op smaak met peper en zout. Voeg de pompoenpitten toe en garneer het eventueel met wat extra kaas. Tot slot scheur je nog een klein beetje basilicum over het gerecht en smullen maar!


Bewaar deze recepten met onderstaande foto op Pinterest