Dessert Sinterklaas Zoet bakken

Speculaas crumble

1 december 2016

Speculaas is misschien wel mijn favoriete ingrediënt in de maand december, je kan er zo veel mee! Ik haal eigenlijk altijd mijn speculaaskruiden bij de kruidenspecialist hier op de markt in Groningen. Afgelopen weekend heb ik er al verse kruidnootjes gemaakt en vandaag wilde ik graag wat nieuws proberen. Toevallig kwam ik op de blog Laura’s bakery een heerlijke speculaas crumble tegen. Het leek mij een heerlijk recept en besloot er mijn eigen draai aan te geven.  Zo heb ik door het deeg meer speculaaskruiden gedaan, liet ik de rozijnen weg en voegde ik een aantal gebroken speculaasjes door het appel en peer mengsel. Ideaal als dessert of als lekker hapje bij de thee op 5 december.

Wat heb je nodig:

  • 1 peer
  • 2 appels
  • 4 speculaasjes
  • 60 gram amandelspijs
  • 75 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (en 1 extra gewoon omdat het zo lekker is)

Extra nodig:

  • Ovenschaal

Hoe maak je het:

Schil de peer en de appels en snijd ze in blokjes. Vervolgens maak je kleine stukjes van de amandelspijs en breek je de speculaasjes in kleine stukjes. Voeg het vervolgens  door het appel-peer mengsel, meng dit allemaal door elkaar en verdeel het in de ovenschaal.

Vervolgens maak je het deeg voor de kruimels waar je het lekkere mengsel dat je net heb gemaakt mee gaat bedekken. Doe hiervoor de boter, de bloem, de suiker, een beetje zout en tot slot de speculaaskruiden tegelijk in de kom en kneed dit tot een mooi kruimelig deeg. Je kan dit gemakkelijk met de hand doen, maar je kan hier natuurlijk ook een mixer voor gebruiken. 😉

Nu is het bijna tijd om de speculaas crumble te gaan bakken. Maar eerst moeten we de kruimels over de nu al heerlijke vulling heen strooien, zorg ervoor dat het mooi gelijk verdeeld is. Zet de crumble 30 minuten in een oven die voorverwarmd is op 200 graden.
Speculaas crumble
De crumble is zowel warm als koud heerlijk om te serveren. Eventueel zou je het ook van te voren kunnen bereiden zodat je het vlak voor je het serveert nog even opwarmen in de oven.

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via Instagram, Facebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken
of tag mij in je bericht 😉 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter