Hoofdgerechten

Stroganoff met gehaktballetjes

29 juni 2017
Stroganoff

Iets wat er niet vaak bij ons op het menu staat is een Stroganoff. En dat terwijl het een heerlijk gerecht is wat je met zowel pasta, aardappeltjes of rijst kan eten. Aangezien je zelf de gehaktballetjes moet maken kost het misschien iets meer tijd dan normaal, maar neem van mij aan dat het de kleine moeite meer dan waard is. Daarnaast is het ook nog eens een budget vriendelijk recept, zeker wanneer je de meeste ingrediënten op de markt haalt.  

Wat heb je nodig voor een stroganoff:

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram rundergehakt
  • 45 gram paneermeel
  • 2 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 ei
  • Klein bosje platte peterselie, fijngehakt

Voor de stroganoffsaus:

  • 2 paprika’s
  • 400 gram champignons
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 runderbouillonblokje
  • 200 ml kookroom
  • pasta voor 4 personen
  • Worcestersaus en een paar druppeltjes tabasco
  • Eventueel maizena om de saus te binden

Stroganoff.jpg

Hoe maak je het:

De gehaktballetjes:

Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom en voeg naar smaak wat zout en peper toe. Gebruik hier niet alle peterselie voor, bewaar een klein beetje voor over de saus. Kneed het gehakt door elkaar en draai er ongeveer 20 gehaktballetjes van.

Verhit een hapjespan. Voeg de gehaktballetjes toe (je hoeft hier geen boter of olie voor te gebruiken!) en bak de balletjes rondom goudbruin. Aangezien de gehaktballetjes straks nog in de saus verder garen, hoef je ze nog niet helemaal gaar te bakken. Schep de gehaktballetjes vervolgens uit de pan en bewaar het op een bord of in een schaaltje.

Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.


Verder met de saus:

Snijd de ui fijn, de paprika in reepjes,de champignons in vieren en pers de knoflook met een knoflookpers of snijd het fijn.

Bak de ui, paprika’s, champignons, knoflook en paprikapoeder in het bakvet van de gehaktballetjes. Bak het net zolang totdat de groenten geslonken zijn. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak een minuut mee. Verkruimel het bouillonblokje, voeg het samen met 250 ml water en de room toe. Voeg de worcestersaus en een paar druppeltjes tabasco naar smaak toe, breng het vocht aan de kook en zet vervolgens het vuur lager.

Voeg nu de gehaktballetjes toe en doe de deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de gehaktballetjes gaar zijn en het vocht iets is ingedikt.

Blijft de saus te dun? Dan kan je hem wat binden met een papje van maizena of bloem en een klein beetje water.

Bestrooi de stroganoffsaus en gehaktballetjes vlak voor serveren met de overige peterselie.

Stroganoff.jpg

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 😉

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter