Zoet bakken

Stroopkoeken

25 februari 2017
stroopkoeken

Wanneer ik een dagje naar mijn home town Den Haag ga en door het centrum loop, kom ik bijna altijd langs de stroopwafel kraam die er al stond toen ik een klein jongetje was. De geur van zo’n verse warme stroopwafel is zo lekker! Meestal weet ik mijzelf wel in bedwang te houden, maar soms heel soms moet ik gewoon zo’n grote warme stroopwafel waar de stroop nog uit druipt scoren. En dat bracht mij laatst op het idee om zelf stroopwafels te gaan maken.

 Alleen is het maken van stroopwafels niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er een speciaal wafelijzer of – pan voor nodig en aangezien ik die niet heb kan ik ze niet zelf maken. Maar gelukkig zijn er genoeg echte stoopwafelbakkers in het land die het wel kunnen. Het maken van stroopwafels is dus wat lastig, maar een andere koek die daar wel aardig op lijkt is de stroopkoek. Voor het maken van stroopkoeken kan je natuurlijk  voor kant en klare stroop of karamelsaus kiezen welke je in de winkel kan kopen. Maar zelf je karamelsaus maken is natuurlijk veel leuker, niet heel ingewikkeld en bovendien veel lekkerder. Daarom koos ik er voor om mijn karamel recept er voor te gebruiken en voor de koeken zelf heb ik het recept van Rutger Bakt gebruikt. En dat was een goede keuze want deze stroopkoeken zijn ongelooflijk lekker. En wat ook nog eens heel fijn is, is dat het recept niet heel ingewikkeld is!

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • 1½ tl bakpoeder

Voor de vulling:

  • 200 gram suiker
  • 100 ml water
  • 90 gram boter
  • 125 ml slagroom (niet geklopt)
  • Heel klein beetje kaneel poeder

stroopkoeken

Hoe maak je het:

Doe alle ingrediënten voor de koekjes bij elkaar in een kom en kneed het geheel met je handen of de keukenmachine tot een soepel koekdeeg.
Vorm een bal van het deeg, wikkel deze in plasticfolie en leg het koekdeeg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 145°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Bebloem je werkplank en rol het koekdeeg uit tot een plak van ongeveer 3-5 mm dik.
Steek hier cirkels uit met behulp van een koekjessteker en maak met de botte kant van een simpel broodmes een ruitjespatroon in de koekjesdeeg.
Kneed het deeg dat je over hebt rustig weer een keer door om het vervolgens nogmaals uit te rollen, net zolang tot je al het deeg gebruikt hebt.
Je bakt de koekjes in het midden van de oven in 15-18 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen zodat ze hard kunnen worden.

Ondertussen kan je met de stroop beginnen.

Doe de suiker en het water in een pan en breng het geheel op middelmatig vuur aan de kook. Belangrijk is dat je hierbij nog niet moet roeren!
Laat het mengsel niet te lang koken want dan kan de suiker gaan verbranden en dat proef je!
Wanneer de suiker een mooie karamel kleur heeft gekregen zet je het vuur uit en voeg je al roerend de slagroom toe. Doe dit trouwens heel voorzichtig, dit kan soms aardig spetteren.
Voeg hierna de boter en een heel klein beetje kaneel toe en bind het geheel tot een mooie egale karamelsaus.

Laat de karamelsaus nu goed afkoelen zodat de saus wat dikker wordt.
Belangrijk is dat je de saus afdekt (dit voorkomt namelijk dat er een velletje over je saus komt.)
Besmeer de helft van de koekjes met de stroopvulling.

Leg de andere helft van de koekjes hier bovenop en laat de stroopkoeken nog even rusten zodat ze goed op elkaar blijven plakken.

Eet de stroopkoeken direct of bewaar ze bijvoorbeeld luchtdicht in een ziplockbag.
Maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!

Karamelsaus

Een paar korte tips voor de karamelsaus:

  • Ga nooit maar dan ook nooit met je vingers in de pan of in de saus wanneer deze nog heet is. De verhitte suiker krijgt namelijk een temperatuur van zo’n 180°C en daar kan je jezelf flink aan verbranden!
  • Is je saus na het afkoelen te dun? Breng dan de saus weer voorzichtig aan de kook, blijf de saus goed door roeren en voeg nog een klein beetje suiker aan toe.
  • Is je saus juist te dik? Breng dan de saus dan wederom aan de kook en voeg dan aan de saus nog een beetje slagroom of water toe. Laat de saus vervolgens weer volledig afkoelen.
  • Karamel kan je ook goed gebruiken als decoratie. Hiervoor gebruik je het bovenstaande recept, alleen moet je dan de slagroom achterwege laten. Op die manier wordt de karamel wanneer het volledig is afgekoeld keihard.
  • Je kan de pan na het bereiden van de saus het beste direct afwassen, laat de pan even in kokend heet water weken en maal hem daarna direct schoon met wat afwasmiddel.

Misschien vind je dit ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter