Sinterklaas Zoet

Speculaas brokken

speculaas brokken

Nu de goedheiligman weer in het land is, word het toch echt wel tijd voor een brok speculaas bij de koffie. Meestal is die brok bij mij dan vaak al op voordat ik aan de koffie begin, dus meestal pak ik daarom ook maar meteen twee brokken bij. Het is tenslotte niet het hele jaar Sinterklaas.

Natuurlijk zou je langs kunnen gaan bij een goede banketbakker om daar de speculaas brokken te scoren. Maar zelf kies ik er toch eerder voor om de speculaas brokken lekker zelf te maken. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk toch al in huis. Gooi alles in een mengkom, beetje kneden, koelen, uitrollen, bekleden en dan hup zo de oven in. Het leven kan soms toch zo makkelijk zijn!

Wat heb je nodig

  • 250 gram bloem

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 25 gram speculaas kruiden

  • 5 eetlepels melk

  • 150 gram donkere basterdsuiker

  • Snufje zout

  • 100 gram ijskoude boter in blokjes

  • 1 ei voor het bestrijken

  • Halve amandelen naar wens

Hoe maak je de speculaas brokken

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaas kruiden en het zout bij elkaar en meng dit goed door elkaar. Voeg de melk en boter toe en kneed met de hand tot een mooie samenhangende deeg bal.

Druk het plat tot een rechthoekige plak. En rol het vervolgens uit tot een mooie plak van ongeveer een halve centimeter tot één centimeter dik. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier

Klop met een vork een eitje los en bestrijk de bovenkant van het speculaas licht in met het losgeklopte ei. Verdeel de amandelen over het deeg en druk ze een klein beetje aan zodat ze in het deeg komen te zitten. Laat het 15 minuten rusten en bestrijk hierna het speculaas deeg nogmaals licht in met een beetje losgeklopt ei.

Nu heb je een keuze, laat het deeg een uurtje in de koelkast chillen en bak het hierna af in de oven. Of laat het deeg een paar dagen in de koelkast chillen. Wanneer je dit doet zullen de smaken beter in elkaar trekken waardoor de speculaas nog lekkerder zal worden.

Verwarm de oven bij onder- en bovenwarmte voor op 175 graden. Bij een hete lucht oven verwarm je de oven op 150 graden. En bak de speculaas vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar en mooi goudbruin.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest