met Kort mee naar

Met Kort mee naar… food hotspots in Delft

Food hotspots in Delft

Delft vind ik een van de leukste steden van Nederland. Vroeger toen ik nog in Den Haag woonde kwam ik er vrij regelmatig. Tegenwoordig kom ik er niet meer zo heel vaak meer, iets met reis afstand vanuit Groningen enzo. Maar Delft is echt een heel leuk stadje om een dagje te bezoeken! Deze echte studenten stad heeft een historisch centrum vol met gezellige straatjes, mooie grachten en leuke bruggetjes. Je vindt er vele leuke bakkerijtjes, lunchrooms, coffee bars en fijne terrasjes. Eerder nam ik je al mee langs leuke food hotspots in Berlijn, Londen & Den Haag. En vandaag neem ik je mee langs zeven hotspots in Delft, die zeker een bezoekje waard zijn!


Happy Tosti

Een van de weinige ketens waar ik echt fan van ben is Happy Tosti. De naam zegt het al, hier kom je voor gezelligheid en tosti’s. Bij Happy Tosti worden duurzame producten gebruikt, werken ze tegen voedsel verspilling en wat ik zelf erg mooi vind is dat je bij Happy Tosti word geholpen door mensen met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat iedereen een mooie en leuke baan verdienen. Kortom happy tosti’s geserveerd door happy mensen, ik houd er van!

In Delft vind je ze aan de Voldersgracht, net om de hoek van de nieuwe kerk, midden in het centrum dus. Naast de tosti’s (die echt gruwelijk lekker zijn) kun je hier ook gewoon terecht voor panini’s, salades taartjes of gewoon om een drankje te drinken op het terrasje.

Koffie & Zo

Nog zo’n leuk Delfts tentje! Je vind Koffie & Zo midden in het centrum in een oud hoekpand waar vroeger een slagerij heeft gezeten. Ik ben er fan van! Sowieso vanwege de lekkere koffie, maar ook vanwege de relaxte sfeer met de leuke vintagespullen die in de zaak staan. Erg leuk: je kunt veel spullen in de winkel kopen. In de zomer kun je lekker chill op het terras zitten en waan je je met mooi weer alsof je even op vakantie bent. Owja probeer zeker een keer een van hun taartjes, zo ben al zelf fan van de appeltaart en de red-velvetcake. Superlekker! Koffie & Zo is zeker een Delftse hotspot die zeker een bezoekje waard is en is inmiddels dan ook een van mijn favoriete plekjes in Delft. En ben je onderweg, dan haal je hier toch gewoon een lekkere coffee to go voor onderweg? ; )

Bakkerij de Diamant Ring

Dit is de oudste bakkerij van Delft en is in 1796 in het centrum geopend. En het is zover ik weet de oudste en nog bestaande bakkerij die ik ooit bezocht heb. Al een aantal eeuwen maken ze hier ieder dag verse broden en lekkere gebakjes. Het pand zelf heeft zelfs een oudere geschiedenis. Zo aan het begin van de zestiende eeuw, zat hier eerst Herberg “de diamant”. In de nacht van 9 op 10 juli 1584 overnachtte de Fransman Balthasar Gerards in deze herberg, om de volgende dag Willem van Oranje in de Delftse Prinsenhof  te vermoorden. Nadat de herberg gesloten was, werd de eerste bakkerij “De Diamanten Ring” geopend, dat was al rond 1630. Een kleine eeuw later veranderde de naam naar “De Rotterdam”, totdat in 1796 de huidige bakkerij geopend werd, die nu nog steeds de oorspronkelijke naam draagt.

Wanneer je de bakkerij binnenstapt, stap je een stukje terug in de tijd. Aan de muur sieren mooie muurschilderingen die wat vertellen over de roemruchte geschiedenis van het pand. Naast de vele verschillende ambachtelijke broden die je hier kunt kopen verkopen ze ook veel gebak en lekkere koekjes, waaronder deze leuke crazy donuts.

Over het brood kan ik je niet veel vertellen, de gebakjes die ik hier geprobeerd heb waren wel echt lekker. En wanneer je ook nog eens van geschiedenis houdt, is deze bakkerij zeker een bezoekje waard!

Miss Morrison

Net zoals in veel andere steden heeft ook Delft haar eigen koffiebranderij: Miss Morrison. En veel lokale Delftse coffee bars schenken ook koffie van de koffiebonen van Miss Morrison. Maar wat een bezoekje aan Miss Morrison zo bijzonder en tof maakt is dat je hier kunt kijken hoe de koffie gebrand wordt en je kunt hier ook je eigen koffiebonen of-maling meenemen. En uiteraard kun je hier terecht om een kopje koffie (of thee) te drinken.

Coffee company

Nu moet je weten dat ik eigenlijk niet echt van grote ketens houd. Maar soms zijn daar uitzonderingen op. Zo kan ik echt fan zijn van ketens die een heel goed concept hebben (bijvoorbeeld Happy Tosti of Anne & Max). Of ketens in een mooi pand of op een bijzondere plek. Onder die laatste categorie zit de Coffee Company in Delft als je het mij vraagt. Midden in het centrum, praktisch aan de markt en op loop afstand van het station, vindt je aan één van de grachten een mooi historisch hoekpand waar de Delftse vestiging in gevestigd zit.

Het is hier echt een heerlijke plek om lekker achter je laptop te kruipen met een kop koffie erbij en aan het werk te gaan. Er hangt altijd een heerlijke ontspannen sfeer. Het pand in Delft bestaat uit meerdere etages, aan de straat met een klein terrasje, op +1 met uitzicht op de gracht en in de oude kelder waar je letterlijk aan het water zit. Aan de lange tafels aan het raam of in het midden van de zaak kun je heerlijk werken. En in een van de zithoekjes kun je lekker ontspannen zitten met vrienden of met wie je ook bent.

De koffie is hier gewoon prima en in de winter is hun warme Tony’s chocolademelk echt een aanrader! Het enige min puntje is de toegankelijkheid. Doordat het een oud pand is, kom je met een rolstoel niet gemakkelijk binnen. Wanneer ze hier iets aan zouden verbeteren bijvoorbeeld doormiddel van een rolstoelplank bij de opstapjes, zou het helemaal tof zijn!


De markt op donderdag

Vroeger als kind kwam ik er al regelmatig, de Delftse Markt op donderdag. Op de markt tussen het stadhuis en de nieuwe kerk vind je hier elke donderdag een gezellige markt. Zelf vind ik het tot nu toe de gezelligste markt die ik ken. Van verse groente en fruit, tot leuke stofjes, heerlijke verse broodjes, verse vis van Simones en nog veel meer. Wat ik zelf erg fijn vind, deze markt is ook goed te bezoeken wanneer je wat minder goed ter been bent of in een rolstoel zit. Om daarna een terrasje te pakken of een coffee bar in te duiken.

Bakker van Maanen

Bakker van Maanen, och wat mis ik deze bakkerij in Groningen! Toen ik nog in Den Haag woonde haalde ik bij deze bakkerij altijd mijn brood of focaccia’s. De bakkerij zit tegenwoordig ook in het centrum van Delft en naast de bakkerij vind je hier ook hun bakery cafe waar je binnen of buiten aan de gracht heerlijk kunt ontbijten of lunchen. Naast het heerlijke brood en de gruwelijk lekkere koekjes en gebakjes, werkt deze bakkerij samen met Too good to go. Op die manier proberen ze om het voedsel dat aan het einde van de dag overblijft en weggegooid moet worden te redden. Via de too good to go app kun je namelijk een tas vol lekkers kopen. Naast dat je hierdoor het milieu spaart krijg je ook nog eens voor een paar euro volle tas met lekkers! Mijn persoonlijke favoriete: een (warm) kaasbroodje en de verschillende soorten Duinen broden ; )


Bewaar deze hotspots met onderstaande foto op Pinterest

Misschien vind je dit ook leuk