Sauzen

Aardbeiencurd

Niet alleen ik sta regelmatig in de keuken weer een nieuw recept te maken, ook mijn vriendin staat wel eens iets lekkers te bakken. Zo maakte zij laatst een lemoncurd: iets typisch Engels wat vaak wordt gegeten tijdens de High Tea bij Scones met clotted cream. Alleen lust ik dus echt geen citroen, tenzij het door een gerecht zit waarbij het een bij-ingrediënt is. Gelukkig kan je ook met andere soorten fruit een curd maken, denk bijvoorbeeld aan perziken of aardbeien.

Een aardbeiencurd is lekker door de yoghurt, als vulling voor koekjes, over een cake, op een scone, of in desserts zoals over een cheesecake.

Het allerlekkerste fruit is natuurlijk de aardbei! Als klein jongetje was ik er al helemaal dol op. Daarom vandaag een recept voor een aardbeiencurd, alleen had ik nog geen idee hoe je het moest maken. Dus dook ik de kookboeken in en keek ik op het internet rond. Eigenlijk kwam ik overal het zelfde recept tegen, dat heb ik nu dus maar gebruikt, maar dan met wat meer aardbeien. Gewoon omdat het kan.

Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wil je ze toch wassen? Doe dit dan voorzichtig in wat water.
Houd ze dan niet onder een stromende kraan, kun je de aardbeien “kneuzen”. Ook belangrijk is dat je de kroontjes pas na het wassen verwijderd anders zuigen de aardbeien zich vol met water en dan verliest de aardbei zijn heerlijke smaak.

De aardbeiencurd blijft afgesloten in de koelkast zo’n anderhalve week goed. Het kan dus echt geen kwaad om er een grotere hoeveelheid van te maken. Het is zo lekker!

De traditionele lemon – of aardbeiencurd is ook heerlijk als topping voor over een cheesecake

Wat heb je nodig:

  • 190 gram verse aardbeien
  • sap van 1/4 citroen
  • 1 zakje vanille suiker
  • 75 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 35 gram boter
  • 1 theelepel maizena opgelost in 2 theelepels water

Hoe maak je het:

Breng een grote pan op met water op een aan de kook en kook je potjes steriel. Dit zorgt ervoor dat je de aardbeiencurd beter kan bewaren.

Verwijder de kroontjes en pureer de aardbeien met een staafmixer zo fijn mogelijk. Kook de gepureerde aardbeien met het sap van een 1/4 citroen in zo’n 7-10 minuten en voeg de suiker en vanillesuiker toe.

Roer de eidooiers in een schaaltje glad en meng er ongeveer een eetlepel van de warme aardbeiensaus toe. Op die manier schiften de eidooiers niet. Voeg het eidooier mengsel nu bij de rest van de aardbeien, meng het goed door elkaar en voeg tot slot de boter toe.

Inmiddels is het tijd om je potje uit het kokende water te halen. Probeer daarbij om de binnenkant van het potje niet aan te raken, laat het vervolgens op een stukje keukenpapier drogen.

Wanneer je de aardbeiencurd graag iets dikker wil hebben, kan je er voor  kiezen om de aardbeien iets te laten in te koken. Je kan het ook nog iets binden met een maizena papje. Roer hiervoor een theelepel maizena door 2 theelepels water. Meng dit goed door elkaar tot het mooi egaal is. Voeg het bij de curd en breng het geheel opnieuw aan de kook.

De saus is nu iets ingedikt, maar zodra het helemaal is afgekoeld zal het nog wat meer indikken.

Vul je pot of potjes. Wanneer de aardbeiencurd net klaar is heeft de curd een mooie rode kleur, na een nachtje in de koelkast bewaren verliest de saus iets van zijn kleur, maar de smaak blijft net zo goddelijk lekker.


Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht ????

 

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.