Acht Haagsche hotspots – september 2018

Oh oh De Haag mauie stad achtâh de dùine! Ongetwijfeld heb je deze -inmiddels beroemde- tekst van Harrie Jekkers wel eens gehoord of luid mee gebruld. Wij Hagenezen zijn trots op onze mooie stad, er is geen mooiere stad dan Den Haag! Wanneer de spelers van ADO het veld opkomen lopen, zingen we er dan ook uit volle borst over. Den Haag is een stad vol met bijzondere en mooie plekjes, waar wij niet snel over uitgepraat raken. Nu kun je natuurlijk uren praten en lezen over onze mooie stad, maar Den Haag moet je eigenlijk ‘beleven”. Dat dachten Anne-Marie van My Happy Kitchen en Marjolein van Foodies Have Arrived ook. En daarom organiseerden ze in September voor de tweede keer een Foodbloggers tour langs acht hotspots in Den Haag.

Haagsche Hotspots

Ondanks dat ik nu al een aantal jaar in Groningen woon, ken ik “mijn stad” Den Haag nog steeds op mijn duim. Toch ontdek ik tijdens elk bezoek weer nieuwe toffe hotspots. Daarom vond ik het des te leuker dat ik deze keer mee mocht op “foodie tour” door de hofstad. We hebben vele kilometers afgelegd. We zijn langs de bekende plekjes als het Binnenhof en ut plèn gelopen, kwamen langs -voor mij- bekende winkels zoals de foodie Walhala DOK in de oude passage. Maar we gingen ook langs nieuwe hotspots zoals een Chocolaterie, De Vleesch lobby, het restaurant van de vegetarische slager en mochten een kijkje nemen in een wel heel bijzonder Hotel. Ook bekeken we Den Haag vanaf een kant waar je bij het denken aan de hofstad niet snel aan denkt, namelijk vanuit een bootje over de Haagse grachten.
Vandaag neem ik je mee terug in de tijd naar de foodie tour door Den Haag!

 

De “stadshuiskamer” van Den Haag – Anne & Max

De Foodie tour door mijn HomeTown, Den Haag begon bij Anne & Max. Deze coffeebar/lunchroom vind je aan het onlangs opgeknapte kerkplein in het Haagse centrum, in het voormalige en grootste postkantoor (gebouwd in 1935) van Den Haag. Het is één van die vele mooie plekjes die Den Haag rijk is. Door de grote ramen van het pand kun je de vele mooie gebouwen aan het plein zien en wanneer het lekker weer is kun je buiten een lekker plekje op het terras vinden. Binnen voelt het als een soort huiskamer van de stad, in het interieur zie je veel hout terug wat een rustige en warme uitstraling geeft en ondanks dat het een vrij grote ruimte is voelt het toch gezellig en knus aan. Bij Anne & Max kun je de hele dag door terecht voor een lekkere “langzaamaan”koffie, cappuccino of thee en verschillende gebakjes. Maar ook wanneer je zin hebt in een lekkere brunch, high tea of gewoon een lekker soepje kun je hier terecht. De gerechten worden trouwens zoveel mogelijk met regionale, ambachtelijke en biologische producten bereid. Liefde gaat door de ogen en maag en daarom werden er voor ons grote borrelplanken samengesteld met verschillende gerechtjes van de kaart, zodat wij konden genieten van de verschillende gerechtjes zoals mini sandwiches, soepjes en gebakjes.

Adres:
Kerkplein 4
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 16 halte Gravenstraat, 2 minuten lopen.
Tram 2, 3, 4, 6 halte Grote Markt, 5 minuten lopen.
Tram 1, 15, 16, 17 of Bus 22, 24, 31 en 61 halte Centrum, 6 minuten lopen.

 

Foodie walhalla – DOK, Home of cooking 

Voor de tweede stop gingen we naar het oudste winkelcentrum van Nederland, de oude Haagse passage. Hier vind je vele leuke winkeltjes en eettentjes waaronder het grootste foodie walhalla van Den Haag, DOK Cookware. Als Haagse hobby bakker/kok kende ik deze winkel natuurlijk al langer. Werkelijk alle spullen die je nodig hebt bij het bakken en koken kun je hier vinden. Van basis bak tools als een garde tot grote barbecues, een grote keuze aan Kitchenaid in de mooiste kleuren en een servies afdeling welke groter is dan mijn huiskamer. Tijdens een bezoek aan “mijn stadje” is dit zeker een winkel die op mijn lijstje staat. Wanneer mijn vriendin niet mee is kan ik nog wel eens verdwalen, zo veel moois dat er te vinden is…

Het is ook de winkel waar de Haagse thuisbakker Menno (winnaar van het bak programma Heel Holland Bakt 2014) heeft gewerkt en regelmatig in de winkel de lekkerste recepten maakte. Nog steeds wordt er regelmatig gebakken of gekookt tijdens een van de vele kookdemonstraties / proeverijen of masterclasses. Zo werden wij ontvangen onder het genot van mini lemon meringue pies en een prosecco met kaneellikeur. En nu moet ik je eerlijk bekennen, ik houd dus niet echt van limoenen of citroenen, maar ik zou deze pie zou best wel een keertje zelf thuis willen bakken.

Adres:
(oude) Passage 19
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 16 naar halte Gravenstraat, 1 minuut lopen.
Tram 1, 15, 16, 17 of Bus 22, 24, 31 en 61 halte Centrum, 3 minuten lopen.
Tram 2, 3, 4, 6 halte Spui in de tramtunnel, 5 minuten lopen.

 

Slapen op het Goud – Hotel Indigo

Het centrum van Den Haag bestaat zowel uit moderne gebouwen als gebouwen met een rijke geschiedenis. Zo ook het voormalige gebouw van De Nederlandse Bank, gevestigd tegenover het Paleis Noordeinde. Hier vind je sinds enige tijd Hotel Indigo. Het gebouw is helemaal gerenoveerd en je vindt hier nog veel herinneringen aan de Nederlandse Bank terug: het imposante marmer, het vele glas in lood en beneden in de kelder vind je de bizar grote kluis waar vroeger het goud van Nederland werd opgeslagen. Hier vind je ook The Gold Bar, helemaal in stijl van de jaren 50, waar je terecht kunt voor een drankje en een hapje. Wij mochten een heerlijke cocktail en een amuse van zalm proeven. Ook in de luxe hotel kamers vind je details van het oude bank gebouw terug. Zo zit er een mini bar verborgen in een kluis en hangen er oude Nederlandse guldenbiljetten aan de muur.

Adres:
Noordeinde 33
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 1 of Bus 22, 24, 31, 61 halte Kneuterdijk, 2 minuten lopen.
Tram 15, 16 of 17 halte Buitenhof, 4 minuten lopen.

 

Tapas restaurant – Tapisco 

Aan de Kneuterdijk in het centrum van Den Haag vind je Tapisco, een restaurant met een gecombineerde kaart van tapas (Spaanse hapjes) en petiscos (Portugees voor kleine hapjes), verschillende cocktails, Spaanse en Portugese wijnen.  Zo kun je hier kiezen uit een heel scala aan kleine hapjes, van een Portugees soepje van schaaldieren tot een macaron van inktvis. Stuk voor stuk gerechtjes die niet raar, maar wel heel bijzonder zijn. Ook dit restaurant zit in een mooi historisch pand waar zo’n 300 jaar lang boekhandel De Vijf Vocalen, en de laatste jaren Mees Pierson Bank zat. Door de grote ramen komt veel licht naar binnen. Vooral de moderne open keuken vond ik erg interessant om te zien, wat zou ik daar graag een keer in willen koken!

Adres:
Kneuterdijk 11
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 15, 16 of 17 halte Buitenhof, 1 minuut lopen.
Tram 1 of Bus 22, 24, 31, 61 halte Kneuterdijk, 1 minuut lopen.

 

De chocolade van De Bonte Koe 

Nu kom ik vrij regelmatig in Den Haag, maar nog steeds zijn er tijdens elk bezoek wel weer leuke nieuwe winkels of koffiebars te spotten. Bijvoorbeeld “De Bonte Koe chocolade“, dit is een chocolaterie welke mij even een beetje deed terug denken aan het Rausch Schocoladehaus in Berlijn. De Bonte Koe is nog niet eens zo lang geopend en is te vinden een een voormalige ‘vleeschhouwerij’ aan de Korte Poten. Voor de chocoladelovers is dit zeker een hotspot die niet overgeslagen mag worden.

Hier zijn ze gespecialiseerd in chocolade en zijn het ware chocoladekunstenaars. Wanneer je de winkel binnenstapt, word je begroet met de geur van chocolade en kom je heuse chocolade bouwwerken tegen zoals een kop van een koe gemaakt van, ja hoor, chocolade.. Naast het maken en verkopen van chocolade kun je hier ook chocolade workshops volgen. De Bonte Koe heeft haar oorsprong in Schiedam, maar inmiddels vind je ze ook in Rotterdam en dus in Den Haag. En in elke stad verkopen ze een typisch lokale chocolade reep.  Typisch Haags is bijvoorbeeld het bekende “Haagse Hopje”. De combinatie tussen melk chocolade en een Haags Hopje was dan ook snel gemaakt.

Adres:
Korte Poten 57
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 1, 15, 16, 17 of Bus 22, 24, 31 en 61 halte Centrum, 4 minuten lopen.
Tram 2, 3, 4, 6 halte Spui of tram 9, 16 naar halte Kalvermarkt-Stadhuis, 4 á 5 minuten lopen.

 

Mini masterclass in groene thee – Betjeman & Barton

Hier vind je echte thee-experts, meer dan honderdtachtig  verschillende soorten losse thee kun je hier vinden! De hele muur achter de toonbank staat dan ook helemaal vol met thee bussen, de bussen staan er zelfs in dubbele rijen omdat het er zo veel zijn. Wij kregen hier van de theesommelier een mini masterclass in groene thee en kregen een uitgebreide uitleg over thee. Over de verschillende soorten, wat de  beste manier van theezetten is en natuurlijk mochten we ook proeven. Maar met thee kun je meer dan alleen thee drinken, zo konden we ook genieten van een stukje matcha chocolade. Matcha (gedroogde groene thee) kende ik al, zo schreef ik al eerder over Hug The Tea, waar ze alles van matcha afweten en deelde ik al eerder recepten met matcha zoals de “roze koeken, maar dan matcha groen” en een “Matcha Marmercake“.

Adres:
Denneweg 25C
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 9 halte Doctor Kuyperstraat, 4 minuten lopen.
Tram 15, 16 of 17 naar halte Korte Voorhout, 6 minuten lopen.

 

De Vegetarische Slager – De Vleesch lobby

Jaaaaa! Hier hoopte ik al stilletjes op, ik ben fan van ze! De vegetarische slager, inmiddels in Nederland, maar ook tot ver over de grens al echt een begrip. Deze slagerij laat laten zien dat je geen dieren nodig hebt voor lekkere kip stuckjes en dat je bacon ook best zonder varkens kunt maken. Inmiddels kun je hun producten dan ook in meer dan 15 landen in de winkel vinden. Maar wist je dat de slagerij van de toekomst ooit in het mooie Den Haag begonnen is? Sinds april 2018 heeft deze slagerij ook een eigen restaurant: De Vleesch Lobby welke je op een paar minuten loopafstand van het Binnenhof vindt. Het is een van de eerste vegetarische restaurants ter wereld waar plantaardig vleesch geserveerd wordt.  Op de kaart vind je diverse gerechten zoals een Kip-Shoarma met Libanees brood, een patatje met Limburgs Stoofvleesch of een taartje van Chocolade met pinda, salted caramel en chocoladesorbet

Tijdens ons bezoek mochten wij twee primeurs proeven. De eerste was een vegan roockworst. Een grote wens van veel vegetariërs en veganisten was een vleesvrije rookworst. Zeven jaar is er daarom achter de schermen hard gewerkt om een vleesvrije roockworst te ontwikkelen, welke qua smaak en structuur zo dichtbij als mogelijk zou komen bij een echte rookworst. Het was vooral een grote uitdaging om te proberen om de juiste ‘knak’ in de worst te krijgen. Het velletje om de worst is normaal gesproken van een darm gemaakt, het velletje van de vegan Roockworst is gemaakt uit algen. Wij mochten deze roockworst op een bedje van een zomerstamppot met grove-mosterdjus proeven. Nu was ik erg benieuwd naar deze worst. In de tijd dat ik nog 100% vegetariër was, miste ik die worst vaak. Ondanks dat de smaak nog een beetje aan soja doet denken (wat niet heel gek is, omdat de worst daar van gemaakt is), is het zeker een goede vervanger van de bekende Nederlandse rookworst.

De tweede primeur die de vegetarische slager voor ons had, was de de naked chicken burger. Dit is een kipburger, maar dan dus zonder de kip. Nu eet ik zelf eigenlijk al jaren haast geen kip meer en als er bij mij kip op het menu staat is het een biologische kip. Maar biologische kip is dus best wel prijzig.. Een vegetarische variant is dus meer dan welkom! Nu waren er al meerdere soorten vegetarische kipburgers, maar zelf vond ik die het gewoon vaak net niet. De naked chicken burger werd geserveerd op een mini sesambroodje met een bedje van sla en met spicy mayonaise
en tomatenrelish. In tegenstelling van de al bestaande vega kipburgers vind ik deze wel echt heel goed geslaagd, al vraag ik mij nog steeds af of het toch niet stiekem echt kip was.. Het is namelijk haast niet te onderscheiden van echte kip.

Inmiddels kun je beide producten in veel supermarkten vinden, zeker een aanrader!

Adres:
Hooikade 4
Den Haag

Openbaar Vervoer:
Tram 9 halte Doctor Kuyperstraat, 4 minuten lopen.
Tram 15, 16 of 17 naar halte Korte Voorhout, 6 minuten lopen.

 

Den Haag: “het Nederlandse Berlijn”

Soms kijken mensen mij een beetje raar aan als ik deze vergelijking maak. Ja, het zijn twee totaal verschillende steden, waarbij Berlijn bijna negen keer zo groot is als Den Haag. Maar vergis je niet, de bevolkingsdichtheid van Den Haag ligt twee keer zo hoog als in Berlijn. In beide steden zie je de vergelijkbare rauwe randjes terug, twee stoere steden met een bepaalde hipheid en beide steden hebben een rijke geschiedenis. Een van de stadsdelen van Den Haag die mij het meeste aan Berlijn doet denken in de Binckhorst. Tot een paar jaar geleden was dit een in verval geraakt industrieterrein. Maar inmiddels is de Binckhorst helemaal aan het opleven en transformeert het langzaam naar een trendy woon-werk wijk. Niet heel gek dat hier de laatste jaren dan ook de één na de andere Haagse hotspot haar deuren opent. Zo vind je hier de Haagse Kompaan bierbrouwerij en de Haagse koffiebranderij Capriole (welke onlangs is uitgeroepen tot de mooiste koffiezaak van Nederland, de beste koffiebranderij van Zuid Holland  en een tweede plaats in de Misset Koffie Top 100 heeft behaald). En aan het rijtje hotspots in de Binckhorst is onlangs restaurant Glaswerk toegevoegd. Glaswerk was daarom ook onze laatste stop op de Haagse foodie tour.

Het voormalige industrie terrein, ligt echter buiten het centrum van de stad aan de stadsgrens van Den Haag met Voorburg. Daarom werden wij in stijl met een bootje bij De Vleesch lobby opgehaald, om vervolgens via de Haagse grachten naar de Binckhorst te gaan. Vanaf het water zie je goed de verschillen tussen de Haagse wijken. Van het chique deel van de stad vaarden wij over de grachten via het hippe Zeeheldenkwartier, de wijk Kortenbos en de Schildersbuurt, over de grachten bij de stationsbuurt (welke ook al helemaal tot leven komt en mooi aan het opknappen is) naar de Binckorst.

 

Restaurant Glaswerk 

Het restaurant Glaswerk vind je in een oude verffabriek welke een toffe muurschildering heeft, die mij aan de muurschildering van het Lucent Dans theater (in het Centrum van de stad) doet denken. En wanneer het lekker weer is, kun je hier op het terras aan het water zitten. Het restaurant is door vier Haagse vrienden opgericht, de menu kaart staat vol me kâhwe gerechte, lâwhe gerechte en wârreme gerechte. En met frites van de Frietboutique voâh erbè. De gerechten zijn typisch Haags, puâh van smaak en zondâh poespas, maar dat wil niet zeggen dat het geen eetbare kunstwerkjes zijn die geserveerd worden! Wij mochten hier met een biologische witte wijn van het  signature gerecht van chef Bas proeven; een steak tartare van diamanthaas met mayonaise op basis van gerookte vanille-olie en gegarneerd met ingelegde zilveruitjes in frambozenazijn en bietensap afgetopt met geraspte eendenlever.

Adres:
Fokkerkade 14
Den Haag

 Openbaar Vervoer:
Bus 26 halte Wegastraat, 7 minuten lopen.
Of gewoon via het water, aanmeren kan aan de Fokkerkade zelf.


Benieuwd naar andere hotspots die ik bezocht heb? Lees dan ook eens deze artikelen:

🍽 The Barn – Berlijn

🍽 Het kroket loket – Den Haag/ Rotterdam

🍽 Hug the Tea – Den Haag

Of volg @metKortindekeuken op Instagram,
waar ik je regelmatig andere toffe hotspots laat zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.