Een van de sauzen die ik graag gebruik is groene pesto, een felgroene saus die zijn oorsprong in Italië heeft. Zelf dacht ik vroeger dat zelf pesto maken heel veel werk zou zijn, niet dus..! Het is juist heel eenvoudig om zelf pesto te maken. En stiekem vind ik het ook nog veel lekkerder dan uit een potje uit de supermarkt. Dus kies de volgende keer eens voor zelf gemaakte pesto in plaats van een kant-en-klaar potje. Wanneer je dit artikel snel verder leest, zal ik je laten zien hoe eenvoudig het is om zelf verse pesto te maken.
Gestampt
De meest bekende pesto is de groene pesto (Pesto alla genovese). En komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Genua, deze pesto maak je met basilicumblaadjes, olijfolie, knoflook, pijnboompitten, zeezout en pecorino en/of Parmezaanse kaas. Oorspronkelijk worden deze ingrediënten in een vijzel gestampt, maar tegenwoordig gebruiken veel mensen een hakmolen, staafmixer of keukenmachine, gewoon omdat het klusje op die manier net iets sneller gedaan is. Het woord “pesto” betekend dan ook letterlijk gestampt. In feiten zou je dus ook zonder basilicum een pesto kunnen maken.
Homemade pesto bewaren
Of het nu door de pasta is, op een tosti zit of als dip voor soepstengels, pesto is heel vaak een goed idee als je het mij vraagt. Je kunt deze verse pesto in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop, tot 2 maanden in de koelkast bewaren. Zodra je het potje hebt geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje opmaken. Zorg er wel voor dat er altijd een laagje olie op de pesto ligt als je het weer terug zet in de koelkast, anders zal de pesto snel bederven. En dat wil je natuurlijk niet.
De klassieke pesto
Het klassieke pesto recept
Wat heb je nodig
40 gram basilicum blaadjes
40 gram pijnboompitten
2 teentjes knoflook
40 gram geraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout
Scheut olijfolie
- Extra nodig
Vijzel, hakmolen, staafmixer of keukenmachine
Een gesteriliseerd weckpotje
Hoe maak je het
- Doe alle ingrediënten op de olijfolie en de zout en peper na, in een keukenmachine en meng dit tot een gladde pesto. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en breng het geheel op smaak met zout en peper en laat een half uurtje staan.
- Je kunt deze verse pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje eten. Nou ja wanneer je tenminste nog pesto over hebt na dat je het voor een gerecht hebt gebruikt..
Opmerkingen
- Je kan er natuurlijk voor kiezen om de pijnboompitten voor extra smaak eerst kort te roosteren, maar zelf vind ik het lekkerder om niet geroosterde pijnboompitjes te gebruiken.
Pesto variaties
Pesto hoeft dus niet perse gemaakt te zijn met basilicum. Vervang de basilicum rustig een keertje door andere groene (of rode) groentes. Hieronder een aantal variatie tips die het waard zijn om een keertje te proberen.
Doperwtenpesto
Maak bijvoorbeeld een keertje doperwtenpesto. Doe daarvoor 200 gram ontdooide doperwten , 1 handje pijnboompitten, 1 teentje gepelde knoflook, een flinke scheut olijfolie en 100 gram Parmazaanse kaas in een keukenmachine en meng dit tot een gladde pesto. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en breng het geheel op smaak met zout en peper en laat een half uurtje staan.
Spinaziepesto
Of ook heerlijk: spinaziepesto. Meng hiervoor 200 gram spinazie, 45 gram cashewnoten, 60 gram Parmezaanse kaas, 2 of 3 teentjes gepelde knoflook, 1 flinke hand basilicumblaadjes, rasp van een halve biologisch citroen en een flinke scheut olijfolie in een keukenmachine. Draai dit mooi glad en voeg eventueel wat extra olijfolie toe indien nodig en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Broccolipesto
Of probeer eens een pesto gemaakt van een van mijn lievelingsgroente, broccolipesto. Doe daarvoor 350 gram broccoli, 2 gepelde teentjes knoflook, 1 flinke hand bladpeterselie, 30 gram pijnboompitten, 1 hand Parmezaanse kaas, een flinke scheut olijfolie in een keuken machine en draai dit mooi glad. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe en breng het geheel op smaak met zout en peper en laat een half uurtje staan.
Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op Instagram, Facebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!
No Comments