Foodie talk

Alles wat je wil weten over witte asperges

Witte asperges

Yes! Het seizoen is weer begonnen, de witte asperges ook wel het witte goud genoemd zijn er weer! Het aspergeseizoen loopt van half april t/m eind juni, het is een vrij kort seizoen dus. Maar hoe maak je ze het beste schoon? Hoe kun je de asperges het beste bewaren? Hoe moet je ze klaarmaken en wat zijn lekkere recepten met asperges? Dat ga ik je vandaag allemaal vertellen!

Hoe herken je een goede verse asperge?

Laten we beginnen bij het begin, waar moet je op letten bij het kopen van het witte goud? Je kan een verse asperge herkennen aan een glanzende stengel en het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een andere manier om te testen of de asperges vers zijn is door de stengels (zachtjes) tegen elkaar aan te wrijven. Wanneer ze een tsjirpend of piepend geluid maken, weet je dat ze vers zijn. Verder heeft een verse asperge een mooie stevige kop en geen verkleuringen.

Bewaren & houdbaarheid

Je hebt de asperges in huis gehaald en dan? In het verleden zei men vaak dat je de asperges in een natte theedoek moest bewaren. Alleen kan dit voor bacterievorming zorgen, iets wat je natuurlijk liever niet hebt. Je kunt de asperges daarom het beste in een plastic zak of in de verpakking bewaren. Maak de asperges wel af en toe vochtig om te voorkomen dat de asperges uitdrogen. Wanneer je de asperges goed gekoeld bewaard en af en toe vochtig maakt, kun je deze zeker 5 tot misschien wel 7 dagen bewaren.

Witte asperges

Kun je verse asperges invriezen? 

Zeker wel, maar voor je ze in de vriezer legt moet je wel een paar dingen doen. Zo moet je de witte asperges eerst schillen en daarna nog de onderkant van de steel afsnijden. Dep ze droog en stop ze in in een diepvrieszak. Als je dit doet kun je de witte asperges wel zo’n 4 tot 6 maanden in de vriezer bewaren!

Asperges schoonmaken

Zodra je de asperges gaat bereiden, begin je met de onderkant van de steel af te snijden (ongeveer 1 tot 2cm van de onderkant). Dit is vaak een beetje houtachtig en niet lekker om te eten.
Vervolgens kun je de asperges zo’n 30 minuten in koud water laten chillen. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water, waardoor ze zachter worden en ze wat gemakkelijker te schillen zijn.
Schil de asperges dan voorzichtig van boven naar beneden, waarbij je ongeveer 2 tot 3 centimeter onder het kopje begint. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven, schil ze zo nodig een keertje extra rond, geloof mij maar die schillen wil je niet op je bord hebben. Voor het schillen van de asperges kun je een dunschiller of een speciaal aspergemesje gebruiken. De asperges zijn een mooie maar kwetsbaar product, schil ze dus met beleid. Leg de asperges bijvoorbeeld op een omgekeerde kom of pan.

Witte asperges

Gooi de onderkantjes en schillen trouwens niet meteen weg. Deze kun je gebruiken om later een lekker aspergesoepje van te maken. Zo gebruik je de hele asperge en heb je meteen een lekker voorgerechtje.


Asperges klaar maken

Oke, je hebt de asperges in huis, ze zijn eventueel uit de vriezer gehaald en je hebt ze geschild. Dan is het nu tijd voor het bereiden van de asperges. Pak een hoge (smalle) pan met koud water en breng het aan de kook, eventueel met een snuf je zout. Leg de asperges hier voorzichtig in. De kopjes mogen er net iets bovenuit steken. Laat ze 5 tot 8minuten zachtjes koken, dit is afhankelijk van de dikte van de asperge. Hierna verschilt de bereiding afhankelijk van hoe je ze verder wilt bereiden. Zo kun je ze nu verder verwerken in de oven of je kan ze met de deksel op de pan nog 10 tot 15 minuutjes laten doorgaren. Haal de asperges voorzichtig uit het water, laat ze goed uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek.

En het kookvocht kun je dan weer gebruiken voor het aspergesoepje of in een sausje verwerken.

Prik met een mes of vork voorzichtig in de onderkant van de stengels om te checken of ze gaar zijn. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn de asperges gaar en kun je ze opdienen!

Witte asperges

Recepten met asperges

Traditioneel worden ze meestal met ham en ei gegeten. Zelf eet ik al jaren vegetarisch, dus de ham laat ik standaard weg, want ook asperges kunnen vreselijk lekker zijn zonder vlees!

Klik op de foto’s om naar het recept te gaan.

Asperges met gerookte zalm en krieltjes uit de oven

Geen asperges met ham maar met zalm, witte asperges met gerookte zalm en krieltjes uit de oven. Onwijs makkelijk te maken en de combinatie van asperges, ei en zalm is gruwelijk lekker! Lekkere krieltjes in schil uit de oven en het genieten kan beginnen.

Deze Tagliatelle met witte asperges en gerookte zalm is ook altijd wel een feestmaaltijd!

Of houdt je meer van een lekkere risotto? Maak dan eens deze Risotto met in wijn gestoofde asperges

Aspergesoep

En gooi de onderkantjes en schillen niet meteen weg! Maar gebruik ze eerst voor een heerlijk aspergesoepje, ideaal als voorgerecht of tijdens de lunch!


Bewaar dit artikel met onderstaande foto op Pinterest