Stel je hebt nog wat bladerdeeg in de koelkast en een paar appels over, dan is het natuurlijk lekker om van het bladerdeeg homemade krakelingen te maken en van de appels een bakje appelmoes te maken. Maar wanneer je die twee ingrediënten samenvoegt kun je er ook heerlijke appelflappen van maken.
Bij appelflappen denken veel mensen meteen aan de jaarwisseling, maar een goede appelflap kan natuurlijk het hele jaar door. Overigens heb ik geen rozijnen en krenten toegevoegd omdat die twee en ik niet al te beste vrienden zijn. Maar mocht jij nu wel dikke vrienden zijn met krenten en rozijnen, voeg ze dan gerust naar smaak toe. Was de rozijnen en krenten dan een avond van te voren 20 minuten in lauw water. Laat ze vervolgens op een schone theedoek drogen. Maar of je ze er nu wel of niet in stopt, het zal ongetwijfeld een feestje zijn als je ze serveert.
Wat heb je nodig voor de appelflappen:
- Voor het deeg:
800 gram bladerdeeg uit de vriezer
Wat bloem om te bestuiven
- Voor de vulling:
300 gram appels
15 gram suiker
Snufje kaneel naar smaak
15 gram abrikozenjam
15 gram gewelde rozijnen (optioneel)
15 gram gewelde krenten (optioneel)
- Extra nodig:
Wat grove suiker voor het bestrooien van de appelflappen
Deegroller
Scherp mesje of pizzasnijder
Een kwastje
Bakplaat bekleed met een stukje bakpapier
Hoe maak je zelf appelflappen
Verwarm de oven voor op 200 graden op onder- en bovenwarmte.
Snijd de appels in kleine blokjes en meng de stukjes appel met de andere ingrediënten door elkaar.
Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 4 mm dikte en 30x45cm groot. En snijd vierkantjes van 15×15 cm groot.
Verdeel een beetje vulling in het midden van de plakjes, bestrijk de randen van de plakjes met een kwastje licht met een beetje water. En vouw ze vervolgens (in de vorm van een driehoek) dubbel. Druk de randen goed aan, waarbij de rand van de bovenzijde iets onder de onderste rand komt. Hierdoor voorkom je de kans dat de vulling uit de appelflap zal lopen.
Leg de appelflappen met de vouwnaad naar de onderkant zodat je een mooie strakke bovenkant krijgt. Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met een lichtjes in met een beetje water. Doop ze voorzichtig in de grove suiker. En leg ze op een met bakpapier bekleden bakplaat. Laat tussen de appelflappen een paar centimeter ruimte vrij en laat ze nog 20 tot 30 minuten rusten.
Verlaag de oven temperatuur naar 170 graden en bak de appelflappen in ongeveer 20 tot 30 minuten tot ze mooi goud-bruin gekleurd zijn.
Tip: laat ze eerst iets afkoelen (tenzij je je mond wil verbranden) en wanneer ze nog iets warm zijn van binnen zijn ze het lekkerste.