Zoet bakken

Appelflappen

Stel je hebt nog wat bladerdeeg in de koelkast en een paar appels over, dan is het natuurlijk lekker om van het bladerdeeg homemade krakelingen te maken en van de appels een bakje appelmoes te maken. Maar wanneer je die twee ingrediënten samenvoegt kun je er ook heerlijke appelflappen van maken.

Bij appelflappen denken veel mensen meteen aan de jaarwisseling, maar een goede appelflap kan natuurlijk het hele jaar door. Het is een vrij eenvoudig recept en binnen 15 minuutjes kunnen ze al bij je in de oven liggen te bakken. Overigens heb ik geen rozijnen en krenten toegevoegd omdat die twee en ik niet al te beste vrienden zijn. Maar mocht jij nu wel dikke vrienden zijn met krenten en rozijnen, voeg ze dan gerust naar smaak toe. Of je ze er nu wel of niet in stopt, het zal ongetwijfeld een feestje zijn als je ze serveert.

Wat heb je nodig

  • 1 rol koelvers bladerdeeg of gebruik plakjes bladerdeeg uit de vriezer.

  • Voor de vulling:
  • 2 appels

  • 2 of 3 eetlepels suiker

  • Snufje kaneel

  • 1 eetlepel abrikozenjam

  • 15 gram rozijnen (optioneel)

  • 15 gram krenten (optioneel)

  • Extra nodig:
  • Beetje suiker voor het bestrooien van de appelflappen

  • 1 losgeklopt ei

Hoe maak je zelf appelflappen

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de appels in kleine blokjes en meng de stukjes appel met de andere ingrediënten door elkaar.

Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 2 mm dikte waar je 6 plakken van 12 x 12 cm uit kan snijden. Of gebruik 6 plakken roomboter bladerdeeg uit de vriezer, deze zijn vaak al in plakken van 12×12 cm.

Verdeel een beetje vulling in het midden van de plakjes, bestrijk de randen van de plakjes met een kwastje licht met een beetje water. En vouw ze vervolgens (in de vorm van een driehoek) dubbel, druk de randen goed aan, hier kan je eventueel een vork voor gebruiken.

Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met een beetje losgeklopt ei en doop ze voorzichtig in de suiker. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon met de suiker boven (een bord) bestrooien.

Bak de appelflappen in ongeveer 20 tot 30 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Tip: laat ze eerst iets afkoelen (tenzij je je mond wil verbranden) en wanneer ze nog iets warm zijn van binnen zijn ze het lekkerste.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest