Zoet

Arretjescake met Bastogne

Arretjescake met Bastogne

Deze oer-Hollandse Arretjescake is een van de makkelijkste cakes die je maar kunt maken. Hoewel het woord “cake” in de naam zit, is het niet te vergelijken met een gewone cake die iedereen kent. Zo zit er in deze arretjescake met Bastogne, geen bloem en gaan er ook geen eieren doorheen (al zijn er ook arretjescake recepten die wel met ei worden gemaakt). Daarnaast maak je de cake ook op een hele andere manier dan de bekende cake. In maar 10 minuutjes maak je deze cake van; koekjes, boter, suiker, en cacaopoeder. En daarna hoef je de cake alleen nog maar in de koelkast laten opstijven. Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Chocolade cake

Door een arretjescake gaan meestal simpele biscuitjes, nu houd ik erg van Bastogne koekjes. Zo maakte ik al eens een Bastogne boterkoek en gingen er Bastogne koekjes door de Rocky Road. En ook in dit recept heb ik voor de Bastogne koekjes gekozen, als je het mij vraagt is het weer een gouden combinatie!

Traditioneel wordt een arretjescake in een cake in een langwerpige cakevorm gemaakt. Ik koos er deze keer voor om mijn ronde bakblikje te gebruiken, zodat je het als een mini chocolade taartje kunt presenteren. Maar je kunt er natuurlijk ook rustig met een stukje folie een rol van maken, waardoor het een beetje doet denken aan een chocolade salami, oftewel de Salame di cioccolato waardoor het meteen al weer wat meer fancy klinkt dan gewoon een arretjescake.

Bedek als je een bakvorm gebruikt, de vorm trouwens wel even met met een velletje bakpapier of een stukje folie. Doe je dit niet is de kans groot dat je de arretjescake met Bastogne waarschijnlijk minder makkelijk (en mooi) uit de bakvorm zal krijgen.

Arretjescake bewaren

Een arretjescake kun je trouwens prima een weekje bewaren (als je het tenminste niet in één keer samen op eet). Nadat je de cake na het maken in de koelkast hebt laten opstijven, kun je het in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast bewaren, zodat de boter en de chocolade niet gaan smelten.


Wat heb je nodig:

  • 100 gram roomboter

  • 120 gram pure chocolade

  • 30 gram melk chocolade

  • 100 gram Bastogne koekjes

  • 50 gram (licht) bruine basterdsuiker

  • 50 gram cacaopoeder

  • Springvorm tussen de 12 en 16 cm

Zo maak je de arretjescake:

Smelt de boter met de chocolade in een steelpannetje op een laag vuur. Hak de Bastogne koeken in grove stukken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de koekjes in een afsluitbaar diepvrieszakje te doen en er voorzichtig met een deegroller op te staan. Of breek het met je handen in stukjes kan natuurlijk ook.

Meng de gesmolten boter en chocolade met de basterdsuiker en de cacaopoeder. Schep hier vervolgens de Bastogne brokken doorheen. Stort dit in een met folie bekleed bakblik, druk het voorzichtig aan en maak de bovenkant zo glad mogelijk.

Laat de arretjescake vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast chillen zodat de arretjescake zal opstijven. Besprenkel bovenkant van de arretjescake daarna eventueel met dun een laagje poedersuiker (gebruik hier een klein strooizeefje bij). Zodat het er net even wat specialer uit komt te zien.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.