Hoofdgerechten

Aspergesoep

Aspergesoep

Het is weer aspergetijd! Laatst deelde ik al een recept voor Risotto met in wijn gestoofde asperges en een heerlijke Tagliatelle met witte asperges en gerookte zalm. Bij deze twee recepten haal je de kontjes eraf, schil je de asperges en gebruik je alleen de steeltjes die je over houdt. Zonde toch? Wist je dat je van deze schillen en kontjes nog een heerlijke aspergesoep kan maken? Vandaar dit recept. Ik had zelf nog wat extra asperges over dus die heb ik er gewoon in stukjes ingedaan, maar met alleen de schillen, kontjes en het asperge kookwater dat je over hebt, kun je gelukkig ook al een heerlijk soepje maken!

Naast de soep kun je natuurlijk een heerlijk stokbroodje of een ciabatta, met bijvoorbeeld een lekkere kruidenboter serveren. Wil je het helemaal lekker wil maken, dan kun je nog er nog een eitje bij koken of op het laatste moment de soep met wat zalm snippers in de soep afmaken.Wat heb je nodig

  • 500 gr Hollandse asperges

  • 1,5 liter (biologische) kip- of groentebouillon

  • 2 sjalotjes  

  • 2 klontjes boter  

  • Een lekkere scheut witte wijn

  • 1/2 bosje platte peterselie

  • 50 gram roomboter 

  • 3 eetlepels bloem

  • Peper en zout

Hoe maak je deze heerlijke aspergesoep

Snijd het houten kontje van de asperges eraf en schil de asperges met een dunschiller vanaf net onder de kop naar beneden. En snipper de sjalotjes fijn

Neem een grote soeppan, smelt de twee klontjes boter en zet het op een laag pitje. Voeg dan de sjalotjes met een snuf zout toe en fruit de sjalotjes zachtjes aan. De sjalotjes mogen niet bruin worden, dus blijf er bij en zorg dat het pitje net te hoog staat.

Voeg vervolgens de schillen, de kontjes en de asperges toe. Bak dit kort aan terwijl je blijft roeren. En blus af met een lekkere scheut witte wijn.

Hierna schenk je de bouillon erbij in de pan en breng je het op een laag pitje aan de kook. Laat dit nu ongeveer op het laagste pitje 20 minuten zachtjes trekken, zodat alle smaken in elkaar trekken. Haal het hierna van het pitje en laat het minimaal een half uurtje, maar als het kan zelfs een paar uur tot een nachtje rustig verder trekken.

Haal vervolgens de mooie asperge stukjes uit de bouillon en zeef de rest met een fijne zeef zodat je alle schillen en kontjes opvangt. Nu heb je twee keuzes die je kan maken. 1. Pureer met een krachtige keukenmachine de schillen en eventueel de kontjes helemaal fijn, zodat je de gehele asperge gebruikt. Of 2. Doe de schillen en kontjes weg, door dat je het in de bouillon hebt gekookt zijn is er al lekkere veel smaak asperge getrokken.

Om de soep mooi te binden maken we een roux van boter en bloem. Pak een klein pannetje en smelt de boter, zonder dat het een donkerdere kleur krijgt. Roer de bloem er vervolgens door en laat dit een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren zodat het niet aankoekt. 

Beetje bij beetje voeg je de aspergesoep nu terug bij de roux. En belangrijk hierbij is dat je blijf roeren!
Tot slot breng je de soep verder op smaak met wat peper en zout. Hak de platte peterselie fijn en snijd de asperges vervolgens in 3 of 4 stukken. Verdeel de stukjes asperges over diepe borden. Schenk de soep erop en dan is het tijd voor de finishing touch garneer de soep met de fijngehakte peterselie. En het genieten kan beginnen!

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest