Eén van de lekkerste sinterklaaslekkernijen is de banketletter gevuld met amandelspijs en dus niet mag ontbreken tijdens het sinterklaasfeest.
Amandelspijs is iets dat je thuis makkelijk zelf kunt maken. Maar zorg er dan voor dat je minimaal één week van te voren je amandelspijs maakt, zelfgemaakte amandelspijs moet namelijk ‘rijpen’. Natuurlijk kun je kunt er natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar amandelspijs uit de supermarkt voor gebruiken, lekker makkelijk en snel zodat je met alle gemak een heerlijke banketletter kunt bakken.
Een stukje banketetter is altijd lekker bij de koffie en thee. Maar ook een stukje gevulde speculaas, een puntje kruidnoten cheesecake of gewoon een klein bakje kruidnoten smaakt erg lekker bij de koffie of thee. Wat is jou meest favoriete sinterklaas lekkernij?
Hoe maak je de banketletter
Kneed het amandelspijs kort door en voeg vervolgens een half ei toe zodat je het amandelspijs iets soepeler maakt. En rol de amandelspijs uit tot een lange pil van ongeveer 50 cm lang. Rol de bladerdeeg uit tot een dunne lap van ongeveer 2 mm dik, 54 cm lang en ongeveer 14 cm breed. En snijd dit hierna met een pizzasnijder mooi recht.
Smeer de bladerdeeg voorzichtig in met een beetje water. En rol nu de spijs mooi in het bladerdeeg, zorg ervoor dat het bladerdeeg bij de naad elkaar wat overlapt. Snijd het deeg dat je over hebt af met een pizzasnijder. Druk het deeg nog wat aan door het voorzichtig wat heen en weer te rollen. Vouw de uiteindes dicht. Doe dit door de onderkant en bovenkant van de uiteindes voorzichtig dicht te vouwen en vervolgens de de zijkanten hier tegen aan te vouwen.
Besprenkel het bakpapier met een beetje water of smeer het met een kwastje in. Hierdoor blijft de banketletter straks wat mooier liggen. Vouw de bladerdeeg-spijs rol tot een letter S of M, deze twee letters zijn namelijk mooi egaal gaar te bakken en leg deze op de bet bakpapier beklede pakplaat. Zorg hierbij dat de naad van het bladerdeeg laag aan de zijkant zit zodat je het net kan zien.
Bestrijk de letter met een kwastje dun in met het losgeklopte ei. Zorg er voor dat je elk plekje raakt, zonder druipers te krijgen. Laat het hierna een half uurtje rusten zodat het ei wat kan aan drogen.
Verwarm ondertussen de oven op onder en boven warmte voor op 200 – 210 graden.
Bestrijk na een half uurtje de letter voor een tweede keer dun in met het losgeklopte ei. Zorg om het mooiste resultaat te krijgen, dat je ook deze keer geen ei druipers krijgt. En doe de letter meteen in de voor verwarmde oven en bak de banketletter in 30 minuutjes mooi gaar. Houd de oven wel in de gaten, bijna geen oven bakt namelijk het zelfde. Zorg er voor dat de banketletter niet te donker word en geef wanneer je ziet dat het bladerdeeg na 30 minuten nog niet helemaal gaar is, de letter nog een paar minuutjes in de oven.
No Comments