Sauzen Zoet

Basisrecept: Karamelsaus

Karamelsaus

Het is van veel mensen de ultieme guilty pleasure, karamelsaus. Bij veel baksels is het een gouden combinatie. Zo maakte ik zelf vorig jaar al eens een stroopwafel cheesecake, maar je kan er ook heerlijke stroopkoeken van maken. Of doe gewoon een beetje karamelsaus op je plakje cake of op een panenkoek, gegarandeerd genieten! ” Maar zelf karamelsaus maken, dat is toch vet moeilijk?” Ja dat dacht ik eerst ook altijd. Ik was bang dat het heel snel zou verbranden, mier zoet zou worden en dat je heel veel de tijd ervoor moest nemen.. Maar eigenlijk is het vrij eenvoudig om te maken (en o zo lekker!). En met dit recept maak je in een kwartiertje je eigen karamelsaus!

Voor dit basis recept heb je maar vijf ingrediënten nodig. Het belangrijkste waar je op moet letten tijdens het maken van je eigen karamelsaus, is dat je het vuur van je pannetje niet te hoog zet. Wanneer je het vuur hoog hebt staan is de kans namelijk groot dat je karamel verbrand, waardoor het alles behalve lekker is en niet meer te redden is. En dat is natuurlijk zonde. Je kunt de karamelsaus ongeveer twee weekjes in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. In de koelkast word het minder vloeibaar dus voor het gebruik kan je het even in de magnetron opwarmen zodat het weel vloeibaar wordt.

Wat heb je nodig:

200 gram kristalsuiker
100 ml water
90 gram roomboter
125 ml slagroom (niet geklopt)

Voor zeezout karamel voeg je nog 1/2 theelepel zout toe

Hoe maak je het:

Doe de suiker en het water in een pan en breng het geheel op middelmatig vuur aan de kook. Belangrijk is dat je hierbij nog niet moet roeren!

Laat het mengsel niet te lang koken want dan kan de suiker gaan verbranden en dat proef je!

Wanneer de suiker een mooie karamel kleur heeft gekregen zet je het vuur uit en voeg je al roerend de slagroom toe. Doe dit trouwens heel voorzichtig, dit kan soms aardig spetteren.
Voeg hierna de boter en een heel klein beetje kaneel toe en bind het geheel tot een mooie egale karamelsaus.

Laat de karamelsaus nu goed afkoelen zodat de saus wat dikker wordt.
Belangrijk is dat je de saus afdekt (dit voorkomt namelijk dat er een velletje over je saus komt.)


Karamelsaus

Een paar korte tips:

  • Ga nooit maar dan ook nooit met je vingers in de pan of in de saus wanneer deze nog heet is. De verhitte suiker krijgt namelijk een temperatuur van zo’n 180°C en daar kan je jezelf flink aan verbranden!
  • Is je saus na het afkoelen te dun? Breng dan de saus weer voorzichtig aan de kook, blijf de saus goed door roeren en voeg nog een klein beetje suiker aan toe.
  • Is je saus juist te dik? Breng dan de saus dan wederom aan de kook en voeg dan aan de saus nog een beetje slagroom of water toe. Laat de saus vervolgens weer volledig afkoelen.
  • Karamel kan je ook goed gebruiken als decoratie. Hiervoor gebruik je het bovenstaande recept, alleen moet je dan de slagroom achterwege laten. Op die manier wordt de karamel wanneer het volledig is afgekoeld keihard.
  • Je kan de pan na het bereiden van de saus het beste direct afwassen, laat de pan even in kokend heet water weken en maal hem daarna direct schoon met wat afwasmiddel.

Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie kookkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht ????

 

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.