Zoet

5 jaar metKortindekeuken.nl + Chocolade drip cake!

Chocolade drip cake

Twee violen en een trommel en een fluit, deze blog die is jarig en de vlaggen hangen uit! Wat gaat die tijd toch snel, tijdens het afgelopen oudejaarsdag bestond metKortindekeuken.nl alweer 5 jaar! Aangezien we toen allemaal aan de oliebollen, appelflappen en andere lekkere oud en nieuw hapjes zaten en ik niet alle energie had om dit artikel te schrijven, besloot ik op het 5 jarig jubileum lekker een weekje later te vieren. Vandaag blik ik dan ook kort terug op de afgelopen 5 jaar. En bij een food-blogjaardag hoort natuurlijk een lekkere taart, daarom maakte ik een heerlijke chocolade drip cake. Aangezien het “iets” wat lastig is om digitaal een lekker stukje taart uit te delen, deel ik vandaag onder dit artikel het recept hoe je zelf deze heerlijke taart kunt gaan maken!

Pak er een grote beker thee en wat lekkers bij, want het is een “iets” langere korte terugblik geworden…

Back in time!

“ met Kort in de keuken.nl” bestaat dus 5 jaar en wat is dat een rollercoaster geweest zeg! Wie mij al wat langer/ beter kent weet dat ik al (veel te lang) de ziekte van Lyme heb. Hierdoor ben ik ongeveer de laatste 5 jaar best ernstig ziek geweest waardoor ik veel thuis zat. Nu ben ik iemand die niet graag stil zit en graag veel wilt ondernemen, wat dus een tikkeltje lastig was door mijn ziekte. Zo’n 5 jaar geleden opperde mijn toenmalige vriendin het idee om een blog te beginnen waar ik mijn recepten kon delen, nu was ik niet meteen enthousiast want een blog, dat is toch niet iets voor mij dacht ik toen nog.. Maar na er wat meer over te hebben gebrainstormd besloot ik toch om een blog te beginnen, waar ik naast recepten ook soms wat over mijn Lyme te vertellen.

Hoe het begon..

31 december 2015 was het zo ver en ging onder de naam “a dutch man’s life” de allereerste blog online! Naast het delen van recepten, gaf ik toen ook een kijkje in het leven met Lyme, de hoogte punten en diepte punten en de zoektocht naar verbetering. Zo heb ik een tijd een week overzicht gedeeld. En heb ik tijdens de week van de teek zelfs een lang elke dag vlogs gemaakt om te laten zien welke invloed de ziekte van Lyme kan hebben. Omdat ik het schrijven en ontwikkelen van lekkere recepten eigenlijk steeds leuker begon te vinden, lag de focus steeds meer op food. De Lyme onderwerpen verdwenen hierdoor steeds iets meer naar de achtergrond en besloot ik om de blog te restylen en als een echte foodblog verder te gaan onder de naam: “met Kort in de keuken”.

Tegelijkertijd begon ik ook steeds meer te bedenken waar ik met de blog heen wilde gaan, hoe ik het verder wilde uitbouwen en waar ik na een paar jaar wilde staan. Plannen genoeg… alleen was de Lyme het “niet altijd” eens met mijn ideeën en plannen. Hierdoor lukte het een hele tijd niet altijd zo vaak als ik graag wilde nieuwe artikelen te delen. Iets dat mij destijds nog erg stoorde, inmiddels heb ik het geaccepteerd dat ik niet altijd alles kan doen wanneer en hoe ik het graag zou willen en geniet ik vooral van de momenten dat het wel gewoon lukt. de afgelopen anderhalf jaar gaat het op Lyme gebied een heel stuk beter, zo kon ik het afgelopen jaar eindelijk echt beginnen met mijn revalidatie. Fysiek gaat het steeds het steeds een stukje beter, maar ik heb nog een weg te gaan. Voor 2021 hoop ik dat ik steeds frequenter nieuwe artikelen kan delen en de foodblog steeds verder door kan ontwikkelen. Wanneer jij leuke ideeën hebt die je graag een keer ziet verschijnen kun je mij altijd een berichtje sturen 😉

Een van de eerste food foto’s van begin 2016
April 2017

In de afgelopen 5 jaar is er veel veranderd. Zo zocht ik afgelopen week voor dit artikel mijn eerste food foto’s op. Ik weet nog goed hoe trots ik er toen op was en kon goed zien dat ik mij in de jaren die volgde, mij steeds meer ging verdiepen in hoe ik steeds mooiere food foto’s kon maken. Ik ben dan ook erg trots om te zien hoe ik mij steeds verder heb ontwikkeld in het maken van food foto’s. Wanneer ik tegenwoordig foto’s voor recepten maak lijkt mijn huisje dan ook meer op een foto studio dan een gewoon huisje…

Food foto anno 2019
Food foto’s anno 2020

Na verloop van tijd begon ik het ook steeds leuker vinden om te schrijven over mijn reizen of foodie trips. Zo nam ik je bijvoorbeeld meer naar Londen en Berlijn en langs leuke food hotspots in Nederland. Vertelde ik je soms over nieuwe kook en bakboeken die zeker een plekje verdienen in je boekenkast. En ging ik steeds vaker samenwerkingen met bedrijven om lekkere recepten te ontwikkelen.

En dan heb ik het nog niet eens over de vele toffe foodbloggers events die ik heb mogen bezoeken. Zoals de gezellige Haagse foodblog tours, georganiseerd door de Haagsche Foodies Anne-Marie (My Happy Kitchen) en Marjolein (Foodies Have Arrived). En de toffe workshop om te koken met drop. Ja je leest het goed, met dropjes koken is echt een ding haha.

In die 5 jaar tijd werd ik ook steeds actiever op Instagram. Tegenwoordig neem ik je bijvoorbeeld in mijn story’s mee in mijn dagelijks leven. En op mijn weg naar herstel van de Lyme. En daarnaast ben ik ook op Pinterest actiever geworden. Wat is dat toch een leuk medium om inspiratie te doen zeg!

Tijdens de workshop koken met drop in 2018

Tot slot wil ik jou bedanken (dank dank!) voor het volgen van metKortindekeuken.nl. En voor de vele leuke reacties en berichtjes die ik de afgelopen jaren heb gekregen! Zonder jou zou deze foodblog niet meer zijn dan een persoonlijk receptenboek, dat je toevallig op internet mee kunt lezen. Dank dank dank! Oké en dan is het nu ein-de-lijk tijd voor TAART!


Chocolade drip cake

Al een aantal jaar had ik het maken van een chocolade drip cake op mijn bake-list staan. Maar van het maken was het nog niet te komen. Het is namelijk nogal een aardig werkje om te maken. Zo moet je een biscuit, gele room (ook wel banketbakkersroom genoemd), boter crème, chocolade ganache maken. En om het helemaal feestelijk te maken kun je chocolade schotsen maken om de taart mee te versieren. Gelukkig zijn de stappen los van elkaar best eenvoudig om te maken. En kun je een dag van te voren alle compartimenten voor de taart alvast bereiden. Zodat je de volgende dag de taart alleen nog hoeft op te bouwen.

Als vulling gebruikte ik boter crème op basis van banketbakkersroom en witte chocolade. En een kersen jam met minder suiker van Bonne Maman, die in de kerst foodie box van Kroon op het werk zat die ik vorige maand ontving. Maar je kunt natuurlijk elke jam gebruiken die je er lekker bij vind.

Ik heb hieronder alle stappen zo duidelijk als mogelijk voor je uit geschreven. Zodat je ook een keer de show kan stelen met een mooie drip cake. Wanneer je nog niet eerder een taart hebt gedript, kan dit nog wel iets zijn dat wat oefening nodig heeft. Ik had het zelf nog niet eerder gedaan. En bij mij is het dan ook niet zo netjes geworden als ik had gehoopt. Zelf vond ik het niet heel erg, voor mij hoeft het niet altijd zo perfect te zijn. Het gaat er vooral om dat je plezier in het bakken hebt en je er lekker van kunt smikkelen!


Wat heb je nodig

 • Biscuit
 • 1 medium ei

 • 60 gram suiker

 • Mespunt zout

 • 40 gram bloem

 • 10 gram maïzena

 • 15 gram cacao

 • Gele room/ banketbakkersroom
 • 250 milliliter volle melk

 • 50 gram suiker

 • Half vanillestokje

 • 20 gram custardpoeder

 • 1 eierdooier

 • Mespuntje zout

 • Boter crème
 • 250 gram gele room/ banketbakkersroom

 • 50 gram suiker

 • 150 gram zachte roomboter

 • 50 gram gesmolten witte chocolade

 • Ganache
 • 100 gram slagroom

 • 50 gram suiker

 • 25 gram melk

 • 200 gram pure chocolade

 • 50 gram roomboter

 • Chocolade schotsen
 • 20 gram witte chocolade

 • 20 gram melk chocolade

 • Verder nodig
 • Kersen jam

 • Bakvorm Ø15 cm

 • Beetje boter om in te vetten + beetje bloem

 • Bakpapier

 • Paletmes of deegkrabber

 • Broodmes

Hoe maak je de chocolade drip cake

Het biscuit:

Begin met het bakken van het biscuit, dit zou je eventueel al een dag eerder kunnen doen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Klop de eieren met het zout en de suiker ongeveer 10 tot 15 minuten au bain-marie luchtig op. Zodra het goed luchtig is geklopt, klopje het op een lagere snelheid koud stevig.

Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit door het mengsel. En vergeet niet om ook de bodem goed mee te nemen zodat je geen klontjes krijgt.

Vet drie taartvormen van Ø15 cm in met wat boter en bestuif dit licht met wat bloem. Giet het beslag in de bakvorm en bak het biscuit in 20 en 25 minuten in een voorverwarmde oven. Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terug veert.
Wanneer je geen drie bakvormen van Ø15 cm in huis hebt, kun je ze ook gewoon achter elkaar bakken.

Na het bakken laat je het biscuit hierna ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Zodra het biscuit volledig is afgekoeld kun je hem gaan doorsnijden.

Gele room / banketbakkersroom:

Breng 225 ml melk met 25 gram suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje open, schraap het uit en voeg het stokje plus het vanillemerg aan de melk toe.

Roer de rest van de melk, de suiker, het custardpoeder, de eidooier en het zout door elkaar tot je een mooi glad papje hebt.

Verwijder het vanillestokje zodra de melk kookt.

Meng een beetje hete melk door het koude melkmengsel en roer dit goed door elkaar. En giet vervolgens dit melkmengsel bij de hete melk.

Laat de gele room nu op een laag vuur 2 minuten zachtjes doorkoken. Belangrijk is dat je blijft roeren tijdens deze 2 minuten. En neem hierbij ook goed de bodem van de pan mee zodat het niet gaat aankoeken.

Stort de gele room/ banketbakkersroom nu op een groot bord, dek het af en laat afkoelen tot kamertempratuur.

Boter crème:

Klopt de suiker samen met de gele room / banketbakkersroom goed door elkaar. En klop vervolgens de zachte roomboter er doorheen.

Je kunt botercrème die je eventueel over hebt goed in de koelkast of vriezer bewaren. Wanneer je het goed afgesloten verpakt kun je het in de koelkast drie dagen bewaren. En een paar maanden in de vriezer bewaren.

Taart vullen:

Snijd de biscuits door midden. En leg de eerste laag biscuit op een stukje karton dat iets kleiner is dan de taart. Dan kun je de taart straks beter oppakken als de taart helemaal klaar is. Leg dit vervolgens op groot bord of een taart draaiplateau. Eventueel kun je hieronder een theelepeltje boter crème smeren, hierdoor zal de taart tijdens het afsmeren mooi stil blijven liggen.

Smeer een dunne laag frambozenjam uit over de plak biscuit. Zorg ervoor dat je de randen vrij houdt, zodat je de jam straks niet ook aan de buitenkant ziet.

Verdeel hier vervolgens een laagje boter crème overheen. Wanneer je aan de randen begint, kun je voorkomen dat je de jam alsnog te dicht bij de randen smeert. Leg vervolgens een tweede plak biscuit op de vulling. Beleg deze op dezelfde manier en herhaal dit tot de laatste laag biscuit. Zorg ervoor dat de onderkant van de laatste laag biscuit, aan de bovenkant van de taart komt. Hierdoor zal de taart aan de bovenkant mooi plat worden.

De taart afsmeren:

Egaliseer alle kiertjes van de taart met een dun laagje botercrème. Vervolgens smeer je de taart rondom in met een laag botercrème. Zorg ervoor dat je overal ongeveer evenveel boter crème aanbrengt. Om de taart mooi strak te krijgen kun je met een deegschraper, een paletmes of eventueel de achterkant van een groot mes, de taart zonder al te veel moeite mooi strak afsmeren. Maar een deegschaper werkt toch wel het gemakkelijkste.

Dit doe je door het voorwerp dat je hiervoor gebruikt zachtjes, schuin tegen de zijkant van de taart te zetten. En ga vervolgens rustig rondom de taart langs zodat je de boter crème mooi strak langs de taart strijkt. Om dit nog gemakkelijker te maken kun je hier ook een taart draaiplateau voor gebruiken. Dan kun je de deegschraper of paletmes stil kunt houden en de taart langzaam kunt ronddraaien.

Tot slot bestrijk je de bovenkant als laatst. Begin aan de rand van de taart en werk dan rustig naar het midden. Hierdoor kan je de randen van de taart mooi strak maken. Wanneer je nog niet heel tevreden bent over de zijkant. Zou je nog een laatste keer met een paletmes of met deegkrabber zachtjes langs de rand kunnen schrapen tot je de taart strak genoeg vind.

Ganache:

Voordat je van de taart een drip cake kunt maken, is het belangrijk om de taart eerst goed te koelen zodat de taart mooi kan opstijven. Door de taart goed te laten koelen kun je de taart straks gemakkelijker afmaken.

Ondertussen kun je de ganache gaan maken.
Breng de slagroom samen met de suiker en de melk aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de chocolade er doorheen. En blijf net zo lang roeren totdat alle chocolade gesmolten is.
Snijd de roomboter in kleine stukjes en roer de roomboter voorzichtig door de chocoladesaus.

Zodra de ganache de dikte heeft die je graag wilt, kun je taart uit de koelkast halen. Hoe dunner de ganache is, hoe gemakkelijker (en verder) het naar beneden zal lopen. En hoe eenvoudiger je een strakke bovenkant kan krijgen.

De ganache kun je op verschillende manieren op de taart laten druppen. Zo kun je een theelepel gebruiken. Schep dan wat ganache en laat dit langs de rand van de taart van de theelepel aflopen. Maar je zou ook wat ganache in een spuitzak kunnen aanbrengen. Spuit de ganache dan voorzichtig langs de randen van de taart. Hoe meer ganache je gebruikt, hoe verder het naar beneden zal lopen. Tot slot strijk je de ganache nog mooi over de bovenkant van de taart uit zodat de taart mooi bedekt is.

Heb je nog chocolade ganache over? Bewaar dit dan in een goed afgesloten bakje in de koelkast, je kan het dan nog weken bewaren. Zodra je de ganache weer wilt gebruiken, kun je de bak ganache kort in de magnetron verwarmen. Hierdoor zal de ganache weer vloeibaar worden en kan je de ganache weer gebruiken.

Chocolade schotsen:

Tempereer de chocolade, het gemakkelijkste kun je dat doen met een magnetron.

Breek de melk chocolade in kleine stukjes of hak de chocolade grof en doe de chocolade in een plastic kom. Glas, metaal en aardewerk houdt de warmte te veel vast waardoor je de chocolade minder goed kunt temperen. Zet de kom met chocolade in de magnetron en verwarm het 20 seconden op vol vermogen.

Na 20 seconde haal je de kom uit de magnetron. En ook wanneer het lijkt dat het nog niet gesmolten lijkt, roer je de chocolade goed door. Doe je dit niet is de kans groot dat de chocolade zal verbranden en dat is natuurlijk zonde!

Zet de kom hierna weer in de magnetron en verwarm het nog een keer 20 seconden op volvermogen. Blijf dit herhalen tot dat de chocolade echt goed begint te smelten. Op dat moment verkort je de periodes in de magnetron van 20 seconden naar 10 seconden. Belangrijk is dat je tussen het verwarmen door goed blijf roeren. Zodra het grootste deel van de chocolade gesmolten is en je nog een paar stukjes chocolade ziet, hoef je het niet meer verder te verwarmen. Roer de chocolade nu goed door tot alle chocolade gesmolten is. De temperatuur van de gesmolten chocolade zal hierdoor wat afkoelen waardoor je het straks mooi kan verwerken tot chocolade schotsen.

Strijk de chocolade vervolgens dun uit over een stukje bakpapier. En laat de chocolade even uitharden in de koelkast of vriezer.

De bovenstaande stappen doe je ook met de witte chocolade.

Tot slot breek de chocolade in stukken en steek je ze boven op in de taart.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Chocolade drip cake

Meer taart recepten

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.