Sinterklaas

Chocoladeletters maken

Chocoladeletters

Vroeger keek ik als kind weken lang uit naar het sinterklaas feest. Wij vierden dat altijd samen met mijn beste jeugdvriend en zijn moeder, die weer als een soort tweede moeder voor mij is. Elk jaar stonden er “opeens” grote zakken pakjes voor de deur (nadat de deur er bijna uit gebeukt was). Maar naast de gezelligheid en uiteraard de pakjes, heb ik vooral aan de lekkere sinterklaas snacks (zoals banketletters met warme chocolademelk en chocoladeletters) warme herinneringen (ja, ik was toen al dol op lekker eten)..

Tegenwoordig vier ik Sinterklaas met mijn “Spaanse neef”, die in de Sinterklaas periode regelmatig overkomt om sinterklaas muziek te maken. En tussendoor snoep ik dan soms lekker van de sinterklaas snoepgoed, die ik dan vaak zelf maak. Vooral chocoladeletters vind ik nog steeds lekker. Maar wist je dat het ook super leuk is om zelf chocolade letters te maken en/of te versieren? Gebruik bijvoorbeeld kant en klare chocolade letters en versier deze met lekkere sinterklaas snoepgoed. Smelt hiervoor een beetje chocolade en gebruik dit vervolgens om het snoepgoed en versiersels aan de chocoladeletter vast te maken.

Zelf kies ik er graag voor om de chocoladeletter helemaal zelf te maken. Het lijkt lastiger dan het is en vandaag ga ik je in stappen vertellen hoe je dit zelf kan maken. Om de letters nog net iets lekkerder te makken heb ik nog een flinke lepel hazelnootpasta van Bonne Maman (alleen de pasta, niet de lepel) in de chocoladeletters verwerkt. Deze had ik laatst in de Herfst foodiebox van Kroon op het werk ontvangen. Maar ook een beetje pindakaas, een andere hazelnootpasta naar wens of speculoos zijn erg lekker om door de letter(s) te verwerken.

Zodra je de chocoladeletter naar wens heb opgespoten is het tijd om helemaal uit je dak te gaan met het versieren van je letter. Gebruik bijvoorbeeld kruidnootjes, lekkere amandelen of hazelnoten, sinterklaas chocolaatjes of wat je dan ook maar lekker vind. Alleen al de chocoladeletter(s) versieren is al een feestje om (samen) te doen!


Wat heb je nodig

voor circa 2 grote of 3 kleine chocoladeletters

 • 400 gram chocolade

 • 130 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

 • Opties voor door de boter
 • Hazelnootpasta

 • Pindakaas

 • Speculoos

 • Toppings als:
 • Kruidnoten (lees hier een basisrecept)

 • Kleine sinterklaas chocolaatjes

 • Sprinkles/strooisels

 • Halve amandelen of hazelnoten

 • Karamelblokjes

Hoe maak je zelf de chocoladeletters

Zorg om te beginnen dat de boter goed op kamertemperatuur is. Leg een vel bakpapier, de toppings zoals kruidnoten, sinterklaas chocolaatjes, gekleurde sprinkels en karamelblokjes en de eventuele extra’s als de pindakaas en hazelnootpasta klaar.

Klopt de boter mooi luchtig en voeg eventueel een beetje hazelnootpasta, pindakaas of speculoos toe aan de luchtige boter, zodat je een luxere chocoladeletter zal krijgen.

Smelt 2/3de van de chocolade au bain-marie. En zodra de chocolade helemaal gesmolten is haal je de bak met chocolade boven de pan met water vandaan en voeg je de rest van de chocolade en roer tot alle chocolade gesmolten is. Laat het vervolgens afkoelen tot 27 graden. Spatel de opgeklopte boter door de chocolade tot je een mooi geheel krijgt wat als het goed is nu wat dikker is geworden. Schep het chocolademengsel in een spuitzak met een spuitmondje naar wens.

Spuit met chocolade eerst dun de letter die je wilt maken. Er zijn een aantal manieren hoe je de chocolade kan opspuiten. Je kan de chocolade in strakke lijnen opspuiten. Tijdens het op spuiten kun je rustig kleine rondjes maken, zodat je mooie sierlijke letters krijgt. Het gemakkelijkste is wellicht door allemaal kleine toefjes tegen elkaar te spuiten. Spuit er eventueel een 2de of derde laag bovenop, zodat een mooie royale chocoladeletter krijgt. Hoe meer lagen je maakt hoe hoger de letter zal worden.

Tijd om de letter royaal te versieren, let er op dat je dit snel doet als de chocolade nog wat zacht is. Zodra de chocolade hard is, zal het niet meer hechten. Gebruik hier bijvoorbeeld stukjes amandelen, hazelnoten, sinterklaas chocolaatjes, kruidnootjes, of kleine karamelblokjes voor.

Let op: ongebrande amandelen en hazelnoten zal je eerst kort moeten bakken. Dit kan je kort in een koekenpan (zonder boter of olie) op een laag pitje te branden of door de noten een paar minuutjes in een warme oven te laten branden. Doe je dit niet zullen de ongebrande noten taai blijven wat minder lekker is. Eventueel kun je bij een notenboer ook gewoon gebrande noten kopen, deze kun je meteen verwerken op de chocolade letter.

Laat de chocoladeletters nu goed uitharden. Als je ze afgesloten bewaard, zijn de afhankelijk van de decoratie lang houdbaar.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.