met Kort mee naar

Coffee to go in Groningen


De afgelopen twee jaar zijn we meer wandelingetjes gaan maken. Deels omdat er meer mensen thuis werken, en tussendoor even een klein stukje gaan wandelen, om toch nog even buiten te komen. Maar ook omdat we tijdens een lockdown gewoon niet heel veel buiten de deur kunnen doen omdat alles of heel veel gesloten is. Maar zeker nu het kouder weer is, kun je tijdens een lekker stukje wandelen vaak wel een warm drankje gebruiken om je weer een beetje op te warmen. Daarom maakte ik een overzicht met mijn favoriete plekjes in het centrum om een coffee to go of wat anders lekkers te scoren.

Koffiestation books & coffee

Oude Kijk in ‘t Jatstraat 21
In de Oude Kijk in Het Jatstraat vind je meerdere koffiebars, waaronder Koffiestation books & coffee. In het recente verleden kon je hier je vakantie of wereld reis boeken. Maar tegenwoordig scoor je hier internationale boeken en een kop koffie van hun eigen branderij of een beker warme chocolademelk (melk, wit of puur) met een toef slagroom. De zaak ziet er bijzonder stijlvol uit en is vanbinnen en buiten donker beschilderd, heeft een mooie lichtinval en heeft erg de sfeer van een bibliotheek in Cambrige. Het doet mede daardoor erg veel denken aan een zaakje aan de Diagon Alley van de Harry Potter-films. Binnen zittend genieten van deze sfeer zit er voorlopig niet in, maar gelukkig kun je nog wel binnen stappen voor een heerlijk warme drank. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag vind je ze trouwens ook op de markt op de Vismarkt.

Black and bloom

Oude Kijk in ‘t Jatstraat 32
We blijven nog even in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. Hier vind je het in 2012 geopende Black & Bloom. Voor de lockdown kwam ik hier al graag. De koffiebonen branden ze hier in eigenbeheer. Normaal kun je hier in de zomer lekker buiten zitten, of wanneer het kouder is lekker binnen van goede koffie genieten. Echt werken zit er hier niet in, laptops en chromebooks worden hier niet getolereerd. Maar goed, momenteel zitten we toch vooral thuis te werken en kun je hier wel terecht voor een heerlijk bakkie pleur to go. En dan vervolgens langs de gracht of naar het Noorderplantsoen wandelen terwijl je van een heerlijk warm bakkie geniet.

Spaak Koffie en Koers

Oude Boteringestraat 66
Boekenhandels met een goede koffiebar zien we al vaker, maar soms kom je andere combinaties tegen. Zoals Spaak een fietscafé waar je niet alleen terecht kan voor goede koffie, maar daarnaast draait het hier ook om fietsen. Zo repareren en verkopen ze hier naast koffie ook fietsen en losse fiets onderdelen. De koffie die ze hier schenken wordt lokaal gebrand bij de eerder genoemde Groningse microbanderij Koffiestation. En ook kiezen ze hier voor biologische melk uit Groningen, lekker lokaal dus! Daarnaast worden er zodra het weer kan wekelijks groepsritten georganiseerd voor wielrenners.

Yekka Espressobar

Steentilstraat 20
In de Steenstilstraat vinden we Yekka, een kleine maar toffe biologische espressobar waarbij een deel van de winst naar goede doelen gaat. Voorlopig kunnen we hier nog niet uitgebreid genieten van het lekkers, maar van woensdag t/m zondag kunnen we hier gelukkig wel langs lopen om iets to go te halen!

PS Koffie, thee & taart

Oude Kijk in Het Jatstraat 24
PS Koffie, thee en taart vind je naast het Harmoniegebouw en schuin tegenover Koffiestation. Hier draait het om goede koffie. Als Hagenees verbaasde het mij dan ook niet dat ze hier koffie van Single Estate Coffee serveren, een koffiebranderij uit Den Haag. Ook de taartjes zijn bij PS koffie, thee & taart trouwens een aanrader!

Ook leuk:

Gebrand en Bakker

H.A. Kooykerplein 5
Net buiten het centrum in ’t Eusterpaak (de oosterparkwijk), vind je de koffie- en broodjeszaak Gebrand en Bakker van Joep en Mark. Het is een plek van de buurt, voor de buurt, voor jong en oud, Stadjers en studenten. De producten die hier gebruikt worden zijn zoveel mogelijk lokaal ingekocht en biologisch war dat kan. Zo komt de koffie van (daar heb je ze weer) de microbranderij Koffiestation die hun branderij in de oosterparkwijk hebben. Komt het brood van Stadsbakker Meijer en de taartjes en andere lekkernijen van Saakje het Bakmeisje en Mmm lekkernijen uit de stad. Helaas kun je er nu niet rustig een bakkie gaan drinken, maar gelukkig kunnen we hier wel nog steeds langs voor iets lekkers to go!

Bewaar deze hotspots met onderstaande foto op Pinterest

Coffee to go
Misschien vind je dit ook leuk