De lepeltheorie

Al jaren krijg ik vaak de vraag van welke pijnklachten ik last heb en waar ik dan last van heb. En dat vond ik altijd een lastige vraag. Want chronische pijnklachten kun je niet makkelijk uitleggen, net zoals  het gebrek aan energie en de totale uitputting die een chronisch lyme-patiënt vaak ervaart. Iedereen is wel eens moe. Maar moe zijn en de oververmoeidheid die iemand ervaart met een chronische ziekte kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Om ècht te snappen hoe het voelt zou je het zelf moeten ervaren. En dat is nu juist het ‘probleem’. Want hoe leg je iets uit, als mensen zich er geen voorstelling bij kunnen maken?

Maar laatst kwam ik een mooi verhaal over een lepeltheorie tegen (misschien heb je het al een keertje ergens anders gelezen), dat haarfijn uit legt hoe het is om chronisch ziek te zijn.  Voor de duidelijkheid, ik heb het verhaal niet zelf geschreven, maar het verhaal legt heel duidelijk uit hoe het is om chronisch ziek te zijn.

Ben je al benieuwd geworden? Lees dan hier het verhaal.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Charelle 18 januari 2016 at 08:38

  De Lepeltheorie is inderdaad het artikel om te mensen te laten lezen als je wilt dat ze jouw situatie beter begrijpen. Heel duidelijk. Ik stuur het ook regelmatig iemand toe. (:

  • Reply Andreas 19 januari 2016 at 21:50

   Dat vond ik ook ja, tot nu toe helpt de lepeltheorie elke keer. Ik ben benieuwd of er ook nog andere theorieën zijn om het duidelijk uit te leggen, ik ben ze nog niet tegen gekomen..

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.