Kerst / Oud & Nieuw

Winter koekjes

Winter koekjes

Sinterklaas is weer vertrokken en de volgende man in een rood pak met een witte baard komt al weer bijna aanvliegen, het is dus weer tijd voor lekkere kerst baksels! Vorig jaar liet ik jullie zien hoe je van de klassieke Batenberg cake een echte “Christmas edition” kon maken. En dat je een een shortbread koekje met een paar extra stapjes kon veranderen in leuke “Teabag shortbread cookies“. In de dagen rond kerst is er niets leukers dan samen aan de keukentafel kerstkoekjes te maken en samen te versieren. Vandaag daarom een recept voor lekkere winter koekjes welke je heel goed met Royal-icing kunt versieren.

Maar ook wanneer je ze niet versiert zijn ze heerlijk om te eten bij de thee, doe er dan eventueel voor het bakken wat (kaneel)suiker of parelsuiker overheen.
Fijne kerstdagen!


Wat heb je nodig

Voor ongeveer 15 koekjes

Wat heb je nodig

  • 62 gram gezouten boter

  • 50 gram bruine basterdsuiker

  • 1 eetlepel schenkstroop

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 150 gram bloem, plus een beetje extra

  • Halve theelepel zuiveringszout

  • Halve theelepel kaneel

Hoe maak je de winter koekjes

Smelt de boter, suiker en beide siroop soorten in een kleine pan. Breng het aan de kook en zet het vervolgens aan de kant. Meng de bloem samen met het zuiveringszout, de specerijen in een grote kom en roer dit vervolgens door het boter -suiker mengsel en kneed er vervolgens een stevig deeg van.

Bebloem je werkplank, aangezien er al vrij veel bloem door het koekjes deeg zit moet je hier vooral niet te veel bloem voor gebruiken. Wanneer je te veel bloem gebruikt gaan de koekjes te ‘bloemerig’ smaken en dat is natuurlijk zonde. Rol het koekdeeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.
Steek vervolgens met uitsteek vormpjes zoveel mogelijk koekjes uit in verschillende groottes of maak een langwerpige plak waar je direct na het bakken leg ze op het papier; ze mogen elkaar niet raken. Kneed het deeg dat je over hebt rustig nog  een keer door om het vervolgens nogmaals uit te rollen, net zolang tot je al het deeg gebruikt hebt.

Bak ze in ongeveer 10-12 minuten op 180 graden gaar. De kleinere koekjes hebben iets korter de tijd nodig. De koekjes zijn klaar wanneer de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren. Wanneer je de koekjes uit de oven haalt zullen ze nog wat zacht zijn, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt. Tijdens het afkoelen zullen ze nog wat krokanter worden. Wanneer de koekjes goed zijn afgekoeld kun je de koekjes versieren.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Winter koekjes

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.