Foodie talk

Kun je koken met drop!?

“Whut, kun je koken met drop, dat kan toch nooit lekker zijn?” Dat was mijn eerste reactie toen ik de uitnodiging kreeg om bij Keizer Culinair in onze hoofdstad een workshop “koken met Italiano drop” te komen volgen. Maar tegelijk werd ik ook wel nieuwsgierig naar het idee om te koken met drop. Om te bewijzen dat je dus heel goed kan koken met drop en dat ook nog eens op sterrenniveau kan, gingen twee topchefs én leermeesters bij De Librije sámen met foodbloggers en de culinaire pers aan de slag met het bekende dropje. Zo maakte we een spectaculair driegangenmenu, met drop in de hoofdrol!

Koken met drop***

In drie teams gingen we aan de slag met de verschillende gangen. Zo maakte mijn team het voorgerecht, een tartaar van coquille, dragon dressing, grapefruit en een drop cocos crème. Als hoofdgerecht werd een lauwwarme kalfstong gereserveerd met bietenrock, venkelijs, gepofte risotto en een crème van Milanese dropgum. En als desert werd er een frambozen soufflé met een zwarte sesam dropijs gemaakt.

Nederlanders zijn echte dropeters. De liefde voor drop zit in ons DNA. Met z’n allen eten we zo’n 32 miljoen kilo drop per jaar. Maar wist je dat drop oorspronkelijk uit Italië komt? Een Italiaanse apotheker slaagde er namelijk in 1731 in om van het sap uit de zoethoutwortel drop te maken. Hierin zit een zoetstof in welke de bloeddruk kan verhogen.

Culinair feestje

Het was zeker erg bijzonder om te beleven, samen met andere foodies en onder leiding van twee chefs koken is namelijk erg leuk om te doen. Je komt ingrediënten tegen waarvan je soms nog nooit hebt gehoord. En daarnaast is het een feest om de chefs met passie over eten te horen praten! Nu moet je weten dat ik bijna dagelijks dropjes eet, dropjes zijn gewoon vaak lekker! Maar de recepten die wij hebben gemaakt met drop waren gewoon niet helemaal mijn ding ben ik geloof ik. Wellicht kwam dat vooral door de uitgesproken smaak van de coquille. En ook het idee dat je eigen tong een kalfstong aanraakt *iel*, het is gewoon niet echt weg gelegd voor mij haha.

Voor mij bleef het dus vooral en feestje voor het oog, was het erg gezellig en een hele leuke ervaring om te beleven. En heb ik het op de foto proberen vast te leggen. Ik probeer altijd foto’s van mooie gerechten en baksels te maken, maar elke keer kom ik er pas later achter dat ik toch wel meer foto’s heb gemaakt als ik dacht.. Daarom heb ik een kleine selectie van de mooiste foto’s gemaakt zodat jullie meekunnen genieten van het culinaire feestje.


Lesje grapefruit branden met twee branders tegelijk van Chef Joost Bouthoorn
Om het vervolgens zelf te doen.

Chef Joost Bouthoorn: “Italiano zit vol mooie specerijen. Het zoethout van het drop combineert geweldig met het zoetige van de coquilles.”


Italiano Siciliaanse zachte dropstaafjes met een tartaar van coquille, dragon dressing en grapefruit

Voor de vegetariërs was de coquille vervangen door verse artisjokkenhart.

Culinaire pers aan de slag met Italiano drop.jpg
De gerechten werden netjes opgemaakt zoals je het ook in een restaurant opgediend zult krijgen.



Het hoofdgerecht was een lauw warme kalfstong, bietenrock, venkelijs en gepofte risotto met een crème van Milanese dropgum.


“Door de bietjes te roosteren proef je een hint van drop.
Dit doen we ook bij De Librije”, aldus Chef Joost Bouthoorn.

Koken met drop
Het dessert bestond uit een Framboos soufflé met een zwarte sesam dropijs.
“Een pikzwarte soufflé, met een knisperend effect door de stukjes karamel in de Napolitaanse dropstaafjes.”


Koken met drop.jpg

 

 

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.