Fudge was tot mijn eerste bezoek aan Londen niet bepaald voor mij weg gelegd. Totdat ik op de Borough Market bij Whirld – Handmade Fudges onder andere fudge met gezouten karamel proefde. Geloof mij, wanneer je een keer in Londen bent dan wil je een bezoekje brengen aan dit fudge kraampje op de Borough Market! En als je dan toch op die markt bent, loop dan meteen een rondje over de markt.

Fudge met gezouten karamel
Toen ik thuis kwam ben ik opzoek gegaan naar een recept voor een fudge met gezoute karamel dat ik lekker vond. Helaas ben ik ergens vorig jaar mijn recept (dat echt hemels was) kwijt geraakt en kon ik opnieuw op ontdekkingsreis mgaan naar het ideale Fudge met gezouten karamel.
Bakken met fudge
Inmiddels ben ik dus fan van fudge geworden. Zo maakte ik laatst al eens met kant-en-klare fudge blokjes een makkelijke salted caramel boterkoek. Ondertussen bleef ik opzoek naar mijn ideale recept om zelf fudge met gezoute karamel te maken.

Fudge bewaren
Goed nieuws! Ik denk dat ik het recept zo heb fijn getuned dat dit recept gegarandeerd voor een feestje in je mond gaat zorgen. De fudge met gezouten karamel kun je (als het niet in één keer op gaat) in en buiten de koeling bewaren. Maar zelf vind ik de fudge het lekkerst als je ze in de koelkast bewaard. Hierdoor zullen ze mooi stevig blijven totdat je ze serveerd.

Fudge met gezouten karamel
Wat heb je nodig
1 blikje gecondenseerde melk
125 milliliter gewone melk
175 gram boter
400 gram lichtbruine basterdsuiker
2 theelepels vanille extract
Beetje grove zee-zout
Hoe maak je het
- Neem een grote (kook)pan waar je alle ingrediënten, behalve de vanille extract en de zeezout in doet. Zet op het vuur en breng al roerend aan de kook. Blijf constant met een houten spatel in de pan roeren totdat de kerntemperatuur van 115 graden bereikt, dit kun je meten met een thermometer. Dit duurt ongeveer 15 minuten. En zorg ervoor dat je de bodem ook steeds meeneemt, je wilt niet dat er stukjes gaan aanbranden.
- Haal dan de pan van het vuur. Voeg de vanille extract erdoor en mix ongeveer 8 minuten met een handmixer door de fudge zodat het mengsel luchtiger wordt. Ik stopte met roeren op het moment dat ik met een spatel een streep trok over de bodem en de fudge nog maar heel langzaam terugliep.
- Bekleed een bakvorm of bakplaat met opstaande rand, mijn vorm was ongeveer 18×18 centimeter.
- Stort het mengsel dan in de vorm en verdeel het met een spatel of bolle kant van een eetlepel totdat de bovenkant mooi glad is. Kijk uit voor je handen, want het mengsel is gloeiend heet!
- Voeg om een gezouten karamel fudge te krijgen een flinke snuf zeezout toe.
- Zet de fudge nu minimaal 2 uur in de koelkast tot het volledig is afgekoeld.
- Snij de fudge tot slot met een scherp mes in mooie blokjes.
Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Veel plezier en eet smakelijk!
Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op Instagram, Facebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!
De Caramel fudge werd helemaal niet hard en bleef een soort pasta…
Hoi, wat vervelend. Wellicht heb je het te kort gekookt, waardoor de fudge niet stevig genoeg is kunnen worden.