Zoet

Fudge met gezouten karamel

Fudge met gezoeten karamel

Fudge was tot mijn eerste bezoek aan Londen niet bepaald voor mij weg gelegd. Totdat ik op de Borough Market bij Whirld – Handmade Fudges onder andere fudge met gezouten karamel proefde. Geloof mij, wanneer je een keer in Londen bent dan wil je een bezoekje brengen aan dit fudge kraampje op de Borough Market! En als je dan toch op die markt bent, loop dan meteen een rondje over de markt.

Fudge met gezouten karamel

Eenmaal weer thuis ben ik in de keuken op ontdekkingsreis gegaan, opzoek naar het lekkerste Fudge recept zoals ik hem het liefste heb. Inmiddels ben ik wel een beetje fan van fudge geworden. Zo maakte ik laatst ookal eens met kant-en-klare fudge blokjes een makkelijke salted caramel boterkoek. En ondertussen bleef ik opzoek naar mijn ideale recept om zelf fudge met gezoute karamel te maken.

Salted Caramel Boterkoek

Goed nieuws! Ik denk dat ik het recept zo heb fijn getuned dat dit recept gegarandeerd voor een feestje in je mond gaat zorgen. De fudge met gezouten karamel kun je (als het niet in één keer op gaat) in en buiten de koeling bewaren. Maar zelf vind ik de fudge het lekkerst als je ze in de koelkast bewaard. Hierdoor zullen ze mooi stevig blijven totdat je ze serveerd.

Wat heb je nodig voor fudge met gezouten karamel:

  • 1 blikje gecondenseerde melk

  • 125 milliliter gewone melk

  • 175 gram boter

  • 400 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 2 theelepels vanille extract

  • Beetje grove zeezout

Zo maak je de Fudge met gezouten karamel:

Neem een grote (kook)pan waar je alle ingrediënten, behalve de vanille extract en de zeezout in doet. Zet op het vuur en breng al roerend aan de kook. Blijf constant met een houten spatel in de pan roeren totdat de kerntemperatuur van 115 graden bereikt, dit kun je meten met een thermometer. Dit duurt ongeveer 15 minuten. En zorg ervoor dat je de bodem ook steeds meeneemt, je wilt niet dat er stukjes gaan aanbranden.

Haal dan de pan van het vuur. Voeg de vanille extract erdoor en mix ongeveer 8 minuten met een handmixer door de fudge zodat het mengsel luchtiger wordt. Ik stopte met roeren op het moment dat ik met een spatel een streep trok over de bodem en de fudge nog maar heel langzaam terugliep.

Bekleed een bakvorm of bakplaat met opstaande rand, de vorm die ik gebruikt heb was ongeveer 18×18 cm. Stort het mengsel dan in de vorm en verdeel het met een spatel of bolle kant van een eetlepel totdat de bovenkant mooi glad is. Kijk uit voor je handen, want het mengsel is gloeiend heet! Voeg om een gezouten karamel fudge te krijgen een flinke snuf zeezout toe. Zet de fudge nu minimaal 2 uur in de koelkast tot het volledig is afgekoeld.

Snij de fudge tot slot met een scherp mes in mooie blokjes en het genieten kan beginnen!


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!

  • Andreas 25 oktober 2020 at 21:25

    Hoi, wat vervelend. Wellicht heb je het te kort gekookt, waardoor de fudge niet stevig genoeg is kunnen worden.