Gevulde speculaaskoeken

Vorige week liet ik je zien hoe makkelijk het is om zelf amandelspijs te maken. Nu de goedheiligman en zijn pietenbazen weer in het land zijn is het dus weer echt tijd voor baksels met speculaaskruiden erin! Zo bakte ik laatst al een speculaasboterbkoek, maar met speculaaskruiden kun je zo veel meer. Zo kun je natuurlijk ook een klassieke gevulde koek maar dan met speculaaskruiden en een vleugje citroenrasp maken, ofwel een gevulde speculaaskoek. 

Het fijne van deze koek is dat je de koeken ongebakken kunt invriezen zodat je de koeken op een later moment kun afbakken. Ideaal! Niet alleen hoef je op die manier niet alle koeken in één keer af te bakken en houd je niet te veel koeken over omdat het er zo veel zijn (al komen ze hier altijd wel binnen twee dagen op haha). Je hebt ook meteen altijd een vers gebakken koek wanneer je een deel in vriest, wat gaat er nou boven een vers gebakken koek?

Oke genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!

Wat heb je nodig:

Voor het deeg

  • 140 gram boter
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ¼ rasp van een citroen
  • ¼ theelepel zout
  • ½ losgeklopt blij ei (op kamertemperatuur)
  • 2 ½ eetlepel melk
  • 250 gram bloem
  • 1 ¼ theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

Voor de amandelvulling:

  •  250 gram amandelspijs (recept) of gekocht
  • 1 losgeklopt blij ei
  • ½ á 1 eetlepel water

Wat heb je verder nodig:

  • bloem, voor het werkblad
  • 1 losgeklopt blij ei
  • handje blanke amandelen

 

Hoe maak je het:

Doe de boter, donkerbruine basterdsuiker, rasp van de citroen en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens het halve ei en de melk toe en meng dit door elkaar. Tot slot voeg je de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed je alles tot een mooi deeg. Verpak het in een stukje plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten (maar als het je lukt is het aan te raden om het een nachtje te laten liggen rusten, hierdoor zullen de smaken nog beter in elkaar trekken waardoor de koek alleen maar lekkerder zal worden).

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot ongeveer de dikte van een euro munt. Steek of snijd cirkels uit het deeg, het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Meng de spijs met het ei en water tot een lekkere smeuïge massa.

Verdeel het amandelspijs over de deegrondjes, dit kun je doen door de spijs via een spuitzak op de koeken spuiten, met een handige ijsscheplepel of door simpel weg met je handen balletjes te draaien van het spijs. Leg deze vervolgens in het midden van de koeken en zorg ervoor dat de randen spijsvrij blijven. Maak het deeg aan de buitenkant licht vochtig met water en bedek de koeken met de overige deegrondjes. Druk de zijkanten goed dicht met de tanden van een vork. Druk tot slot een amandel in het midden van de koek en bestrijk de koeken nog even licht met een losgeklopt (blij) ei.

En dan is het tijd om te bakken! Verwarm de oven daarvoor op 200 graden, bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier.
Bak de gevulde speculaaskoeken in ongeveer 15-17 minuten gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken)
Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.