Zoet

Goudse moppen

Goudse moppen

Het makkelijkste recept om koekjes te bakken zijn denk ik wel de Goudse moppen, een traditioneel koekje uit de Zuid Hollandse stad Gouda. Het deeg is erg eenvoudig en snel om te maken en je kunt het goed in de vriezer bewaren. Wanneer je een keertje snel koekjes wil bakken, hoef je alleen de pil uit de vriezer te halen, in plakjes te snijden en afbakken maar!

Goudse moppen bakken

Makkelijke koekjes recept

Ik heb bij dit koekje ervoor gekozen om er lekkere frisse citroen rasp doorheen te mengen. Maar je kunt dat ook rustig vervangen door vanille of kleine stukjes chocolade. Een van de lekkerste dingen vind ik zelf het knapperige randje, dat je krijgt door voor je het deeg in plakjes snijd door de suiker te rollen.

Echt een lekker simpel koekje voor bij de koffie!

Liever een ander koekje bakken? Wat dacht je van een makkelijke krakeling of anders deze Toblerone cookies? Of ga je toch liever voor een bastogne boterkoek?

Oké, genoeg verteld
On your marks, get ready, set, bake!

Goudse moppen

Recept voor

40 tot 50

koekjes

Wat heb je nodig

  • 200 gram boter, op kamertemperatuur

  • 125 gram basterdsuiker

  • Rasp van een halve citroen

  • Mespuntje zout

  • 1 eidooier, op kamertemperatuur

  • 250 gram bloem

  • Om het af te maken
  • 150 gram suiker

Hoe maak je het

  • Doe de basterdsuiker met de boter, het citroenrasp en het zout in een kom en meng het door elkaar. Meng vervolgens het eidooier er door heen en voeg tot slot de bloem toe. Kneed alles kort door elkaar tot een mooi samenhangend deeg. Verdeel het deeg in twee delen en rol hiervan pillen met een doorsnede van ongeveer 3,5 cm doorsnede. Verdeel de suiker over het aanrechtblad en rol de pillen hier overheen. Zorg dat de beide deeg pillen helemaal bedekt zijn met een laagje suiker. Verpak de pillen in vershoudfolie en laat ze minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met een stukje bakpapier. Snij de pillen in plakjes van 1 cm dik en leg ze op de bakplaat. Bak de Goudse moppen in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes rustig afkoelen voordat je ze bij de koffie of thee serveert.

Bewaar dit recept op Pinterest

Goudse moppen

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.